Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Rosamunde Pilcher: Vdala se bez lásky!

17. ledna 2010 | 05:00

Zfilmovali přes 70 jejích příběhů. Znají ji ženy na celém světě. Jak žije autorka milostných románů Rosamunde Pilcher?

Rosamunde Pilcher, jedna z nejprodávanějších autorek ženských románů na světě, lásku jako vystřiženou ze svých knížek sama neprožila. Přesto po boku jediného muže strávila neuvěřitelných 62 let! Když její manžel Graham loni v březnu zemřel, spisovatelka se neponořila do smutku. Život jde dál a Rosamunde (85), která si neodepře sklenku vína ani cigaretu, si dělá plány do nového roku.

„Párty se má opustit v nejlepším a Graham byl před svou smrtí velmi šťastný.“ Tak charakterizovala poslední dny svého manželského života britská spisovatelka Rosamunde Pilcher pro německý časopis Bild am Sonntag. Přiznala, že nedokázala plakat, pro pláč jednoduše neměla žádný důvod: „Neplakala jsem na jeho pohřbu. Proč taky, bylo to nádherné. Gajdoš hrál jeho oblíbené písně. Ani u Grahamovy smrtelné postele mi netekly slzy. V 92 letech přestalo jeho slabé srdce bít. Při takovém dlouhém životě nemůžete ode mě vyžadovat, abych plakala. Odešel ode mě dřív, za což jsem se vždy modlila. Protože jinak by zůstal na starost našim dětem.“

Rosamunde měla s Grahamem čtyři děti – dcery Fionnu a Pippu a syny Robina a Marka. Ti zdědili po otci jeho obleky i károvanou skotskou sukni. Zbytek šatstva dala spisovatelka na charitu. Poslední slova jejího manžela před smrtí byla „dobrou noc.“ Rosamunde tušila, že to bude jeho poslední noc. Vzbudila se v šest hodin ráno, chytila ho za ruku a rozloučila se s ním. Byla ráda, že zemřel doma bez bolestí, a ne v nemocnici.

Film Rosamundy Pilcher Květiny v dešti.
Autor: profimedia.cz, isifa.com

Svatba bez lásky
Věcná a na rozdíl od svých knih vůbec ne sentimentální Rosamunde Pilcher vyrostla v romantickém prostředí vesničky Levant v anglickém Cornwallu. Bouřlivé skalnaté pobřeží, maják na konci cesty, rozlehlé paseky s ovcemi a krávami, klikaté cestičky či kamenné mosty – to jsou obrázky jejího rodného kraje. Rosamunde je později zasadila téměř do každé své knihy. Nad těmi ženy snívají o velké osudové lásce. Sama autorka se však kdysi vdala bez ní. Do jejího osudu nezasáhla láska, ale druhá světová válka.

Tehdy si mladá Rosamunde po jejím vypuknutí udělala kurz sekretářky, přihlásila se do námořnictva a v roce 1943 ji dokonce odveleli do Indie. Konec války přivítala na Srí Lance. Její kroky z asijského ostrova poté směřovaly do rodného Cornwallu, kde se na čajové párty potkala s důstojníkem Grahamem Pilcherem.

Graham se vyjádřil, že jeho budoucí manželka byla velmi krásná a měla skvělé nohy, Rosamunde však připadal jen jako milý a klidný muž. Při svatbě v roce 1946 k němu lásku necítila. „Lidé dnes od manželství očekávají hodně. Ve skutečnosti je to jen nové velké zaměstnání,“ řekla.
Graham byl obchodník s jutou a novomanželé se přestěhovali do skotského Dundee, kde jeho rodina vlastnila továrnu s textilem. Při roli matky a manželky se v Rosamunde začaly ozývat spisovatelské ambice a ona si sedla za psací stůl. Sama se několikrát vyjádřila, že psaní knih bylo únikem z každodenního života a zachránilo její manželství.

 

Film Rosamundy Pilcher Květiny v dešti.
Autor: profimedia.cz, isifa.com

Žádný sex
Skutečný zlom v její kariéře nastal v roce 1987, kdy napsala rodinnou ságu Hledači mušlí. Jméno Rosamunde Pilcher znali najednou po celém světě. Přestože zárukou knižního úspěchu jsou témata jako sex a krimi, v Rosamundiných knížkách jich je jako šafránu. Pokud jde o sex, i její děti si ji dobíraly, že o něm málo píše. „Na světě jsou dvě úžasné věci – sex a peníze. Ale od momentu, kdy o nich začnete mluvit, se stávají nudnými.“ Rosamundiny knihy jsou naopak plné idyly a naivity až kýče, v nichž vždy zvítězí dobro nad zlem a zamilovaná srdce k sobě vždy najdou cestu.
Dnes už světoznámá spisovatelka byla vždy populárnější v Německu než v rodné zemi. Na televizním ztvárnění jejích děl se podílí německá stanice ZDF, která divákům po celém světě (včetně České republiky) představila více než 70 jejích příběhů.

Nezlomná dáma
Rosamunde dnes žije svůj život stejně jako před Grahamovou smrtí. Slovo vdova považuje za příšerné, směje se mu a ptá se, jestli by se měla přihlásit do nějakého klubu vdov. Je stále plná sil a neodepře si sklenku dobrého bílého vína. Za den vykouří několik cigaret a u toho směle připravuje plány na nový rok.

Autor: Martina Solčanská
Klíčová slova: rosamunde pilcher
Diskuse ke článku
.
Související články