Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Z nuly hvězdou: Britská popelka Susan Boyle

18. prosince 2009 | 06:01

Její životní historii i současnost možná znáte: letos v květnu nastoupila na pódium v soutěži Britain’s Got Talent (Británie má talent) v nemožných zlatých šatech a šedivých silonkách, byla ošklivá, obtloustlá, stará a divná.

Proti ní seděli tři porotci, všichni štíhlí, krásní a sebevědomí – vlastně svým způsobem také trochu divní.

Susan bez jediného zaváhání zazpívala píseň I Dreamed a Dream z muzikálu Bídníci, a „svět“ jí ležel u nohou. Britská soutěž, která vypadá zhruba stejně jako náš X Factor, v tu chvíli vystřelila na hvězdné nebe nezaměstnanou starou pannu, která umí zpívat.

Susan se rychle stala miláčkem publika a pozdvižení budila i v médiích za hranicemi Británie. Na internetovém serveru YouTube zhlédly její vystoupení stovky milionů lidí. Na rozhovor si ji pozval i slavný moderátor Larry King ze CNN. Nepolíbená dáma skončila v soutěži druhá. Zanedlouho poté se psychicky zhroutila a zrušila sérii vystoupení.

susan boyle
Autor: profimedia.cz

Susan dnes
Když se vzpamatovala, prošla velkou proměnou – je „nová“ a hezčí. O její vnitřní proměně můžeme jen spekulovat, k našim očím a uším se dostává pouze proměna vnější, která je velmi výrazná. Bez ohledu na všechny peripetie, hysterii a spekulace má Susan sama naštěstí aspoň v jednom stále jasno: „Vydat album byl můj největší sen, konečně jsem toho dosáhla.“ Její první album vyšlo letos v listopadu.

Stinné stránky rychlé slávy
Jak může náhlá sláva ovlivnit psychiku rychlokvašených hvězd? Psycholožka Jitka Douchová říká: „Cokoli vznikne náhle, je ve svém důsledku trochu zrádné. Jako si tělo během několika let musí zažít růst například v pubertě, zrovna tak musí zvládnout akcelerační změny psychika.“

susan boyle
Autor: profimedia.cz

Zda mladou star sláva položí, záleží na její osobnosti i na jejím nejbližším okolí. Příkladem může být bratr Anety Langerové Nikola Langer, který v pozici důvěrníka a manažera začínající zpěvačku významně chránil před extrémním zájmem okolí.

„Kromě nadměrného stresu může masová pozornost také vést k mnoha jiným obtížím: sebestřednosti, ztrátě pokory nebo ztrátě svého JÁ – kdy náš sebeobraz utvářejí jiní lidé, jsou nastavená jiná kritéria pro vlastní sebehodnocení, my se sami sobě v záplavě ovací ztrácíme. Unést to s grácií není snadné,“ dodává psycholožka.

Autor: Olga Poucheová