Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Vendula Svobodová: Zachránila mě láska

23. listopadu 2009 | 12:13

Nabízíme otevřenou zpověď Venduly Auš Svobodové (37) o smrti dcery, manžela Karla Svobody (67) a nové lásce, která nedávno skončila svatbou.

"Když mi před devíti lety zemřela dcera na leukémii, v manželství jsme prožívali krizi. Měli jsme téměř před rozvodem.

Řekli jsme si, že to spolu ještě zkusíme. Po čase se nám narodil syn Jakub a na chvíli bylo všechno krásné. Jenže potom si Karel nabral moc práce, která ho unavovala a vyčerpávala. Malému bylo tehdy asi půl roku a manželovy deprese byly čím dál horší. Nechtěl si dát poradit ani pomoc a potom se to stalo...

371141:gallery:true:true
Deprese Karla Svobody ničily i Vendulu.

So smrtí Klárky jsem se nikdy nevyrovnala, ale z nejhoršího mi pomohla práce a kamarádi, se kterými jsem si o tom mohla popovídat, když Karel se o tom odmítal bavit. Občas jsem si pomohla skleničkou alkoholu... ale to nebylo řešení, protože když člověk vystřízlivěl, cítil se ještě hůř. Žila jsem s člověkem, který byl génius, posedlý svojí prací, která ovlivňovala jeho život i duši. Navenek vypadal jako velký extrovert, ale byl to citlivý člověk, který o tom, co ho nejvíc trápilo, nikdy nemluvil. Já jsem ho takového respektovala a milovala. Ale občas se mi kvůli práci ztrácel a já jsem se cítila strašně sama.

V každém vztahu něco skřípe. My jsme pocházeli z rozdílných prostředí, oba jsme byli silné osobnosti a tím zákonitě vznikala předpoklady na problémy. Vzali jsme se, když jsem se já jako 22letá dívka s rovnátky na zubech přestěhovala do rodiny, kde měl už Karel dvě dospělé děti, a nebylo to jednoduché.

397781:gallery:true:true
Slavného skladatele si Vendula brala jako velice mladá

V průběhu let jsem se proměnila v silnou a samostatnou ženu s vlastní kariérou. Paradoxně jsem na to doplatila po Karlově smrti, když se na mě lidé dívali jako na tu silnou ženu a málokdo mi nabídl pomocnou ruku. Děli se mi takové šílenosti, že jsem ani neměla možnost uvolnit emoce. Vyplakala jsem se asi až před rokem, když jsem už měla nový vztah."

Vzpomínky na Karla Svobodu jsou pořád bolestivé.
Autor: archiv Blesku - Jiří Hadač, David Malík, Jiří Rubeš

Po Svobodově sebevraždě zbyla Vendula s malým Kubíkem na všechno sama.

Kdo a co mě zachránilo?
"Zachránila mě láska. To je asi lék na všechno. S Patrikem jsme se poznali po Karlově smrti, když jsem neměla žádny příjem, byla jsem na mateřské, neměla jsem kde bydlet ani peníze na zařízení. Potřebovala jsem půjčit stůl a židle stoličky a kamarádka mi dala kontakt na Patrika. Náš vztah vznikal postupně. Patrik je mladší než já a představa, že jednoho dne spolu budeme žít, že on bude vychovávat mé dítě... to mě ani nenapadlo.

397776:gallery:true:true
Nová láska s Patrikem Aušem vznikala pozvolna.

Zlomilo se to v lednu 2008, když mi řekl, že se do mě zamiloval. Chodili jsme spolu na flámy, na obědy, hodně jsme si povídali. On byl rozvedený a tvrdil, že nepoznal ženu, která by mu rozuměla tak jako já. A i on imponoval mně. Vlastnostmi je dost podobný mému prvnímu manželovi, jen v porovnání s Karlem je Patrik mladší „vydání“. Karel mi říkával: Až tu jednou nebudu, ty si najdeš nějakého mladého Žida. (smích) Řekl to jako prorok a to se i stalo."

Všechno zlé je k něčemu dobré?
"Po smrti Klárky jsem začala dělat charitu a mám pocit, že to ze mě dělá lepšího člověka. Umím být i pěkný čert, ale určitě jsem dnes chápavější k problémům jiných lidí.

Karlova smrt mi zase objasnila, jací jsou lidé okolo mě. Zatrpklost vůči Karlovu prvnímu synovi nemůžu skrývat. On dával médiím všechny ty nepříjemné informace, které ubližovaly nejen mně, ale i mé práci a jeho malému bratrovi. Snad to vyřeší čas.

286054:gallery:true:true
A jsem šťastná, že si mě Patrik vzal za ženu. Před časem jsem četla nějaký plátek, kde byl takový vztahový pavouk, kde, kdo, s kým co měl. A byli tam napsaní: Karel Svoboda – skladatel, Iveta Bartošová – zpěvačka, Leona Machálková – zpěvačka... a u mého jména bylo napsáno „vdova“. Takže vdova je asi povolání. Já jsem nechtěla být profesionální vdovou celý život. (smích)"

Jakub seděl Patrikovi Aušovi na klíně, když sfoukl svíčky na dortu ve tvaru berušky
Autor: David Malík

Auše si Vendula nedávo vzala a jsou i s Kubíkem zase celá rodina.

Vendula Svobodová ve zkratce:
Titulovali ji jako „nejznámější vdova v Čechách“, dokud se nedávno tajně nevdala. Její jméno se však navždy bude spojovat s hudebním skladatelem Karlem Svobodou, za kterého byla vdaná 14 let. V roce 2000 založila Vendula Kapku naděje, nadační fond na pomoc dětem s poruchou krvetvorby a pro děti, jejichž nemoc si vyžaduje transplantaci. Od sebevraždy Svoboda v lednu 2007 věnuje Vendula svůj čas v prvním řadě synovi Kubovi a svému druhému manželovi, podnikateli Patriku Aušovi.

Zdroj: Lesk.sk, magazín Eva

Autor: Andrea Konečná, Eva, brum