Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Catherine Zeta-Jones: Po slávě toužila od dětství

24. září 2009 | 10:59

Je okouzlující, prosadila se v Hollywoodu, má slavného manžela a dokáže prý i dobře "zapařit". Ideální kombinace pro celebritu první velikosti.

A tou velšská kráska Catherine Zeta-Jones určitě je. Herečku, která v roce 2003 získala Oscara za muzikálový film Chicago, proslavila především dvoudílná série o Zorrovi. Kromě hereckých kvalit je sledováno i její manželství s hercem Michaelem Douglasem. V pátek Zeta-Jones oslaví čtyřicátiny. Její slavný manžel ve stejný den slaví 65. narozeniny.

Vzhledem sice připomíná tajemnou Španělku, Zeta-Jones se ale narodila v katolické rodině v Swansea v jižním Walesu. Na své velšské kořeny nezapomíná a dodnes ovládá velštinu, jazyk, kterým mluví asi jen kolem půl milionu lidí. Její matka byla irská švadlena, otec byl obchodníkem s cukrovinkami. Má dva bratry, její strýc byl prodejcem škodovek ve Swansea.

Rodina původně bydlela v dělnické čtvrti, ale poté, co rodiče vyhráli v loterii 100.000 liber, se přestěhovali do lepšího. Vyhrané peníze také umožnily budoucí herečce navštěvovat soukromou školu, ze které ale brzy utekla. Od mládí ji totiž přitahovalo herectví. Nejdříve se převáděla před svou rodinou a kamarády a vystupovala také v katolické umělecké skupině, nakonec se ale přesunula do Londýna a na umělecké škole v Chiswicku vystudovala muzikálové herectví. Její kariéra začala nabírat na obrátkách účinkováním na prknech ve West Endu. Již v sedmnácti letech tam hrála v britské verzi muzikálu 42. ulice.

Jejím filmovým debutem byla v roce 1990 hlavní role ve francouzsko-italském snímku Šeherezáda a gentleman (1001 Nights). Poté se pokoušela i o hudební kariéru a klíčový se pro její kariéru stal televizní film Titanic (1996), kde si ji všiml slavný režisér Steven Spielberg, který ji doporučil režisérovi Martinu Campbellovi. Ten Zetu-Jones obsadil vedle Antonia Banderase a Anthonyho Hopkinse do dobrodružného snímku Zorro: Tajemná tvář (1998). Role krásky Eleny nastartovala její hollywoodskou kariéru a v roce 2005 si zahrála i ve volném pokračování tohoto filmu Legenda o Zorrovi.

K dalším slavným snímkům, ve kterých hrála, patří akční thriller Past (1999), zaujala i ve snímku Traffic - nadvláda gangů (2000) a v roce 2002 přišel další vrchol její kariéry. Rob Marshall si jí vybral do filmového muzikálu Chicago a herečka si za roli v tomto kasovním trháku odnesla Oscara za vedlejší roli.

Poté si zahrála například ve filmu Nesnesitelná krutost (2003) bratrů Joela a Ethana Coenových nebo v Terminálu a Dannyho parťácích 2 (2004). "Báječná na Catherine je její ohromná krása a elegance. Zároveň ale dokáže kohokoli zpít do němoty," prohlásil o ní obdivně Brad Pitt po natáčení pokračování úspěšné komedie, ve které se ocitla v opravdu hvězdném kolektivu. Kromě Pitta to byl například George Clooney, Julie Roberts, Matt Damon nebo Andy Garcia.

V roce 1998 se na filmovém festivalu v Deauville ve Francii potkala s Michaelem Douglasem. Scházet se začali v březnu 1999 a na Silvestra téhož roku se zasnoubili. Nákladná svatba, kterou list The Times označil za jednu z nejextravagantnějších v historii, byla v listopadu 2000. Vztah dvou hvězd Hollywoodu je nezvykle harmonický. Mají spolu syna Dylana, který se narodil ještě před svatbou, a dceru Carys. Do sytosti si užívají bohatství, které si podle Zety-Jones ale "naprosto zaslouží". Současně ale o sobě ráda prohlašuje, že je stále "chudou velšskou dívkou".

Kromě tučných filmových honorářů si polepšila například díky reklamnímu kontraktu pro mobilního operátora T-Mobile a smlouvě s kosmetickou firmou Elizabeth Arden. Loni například natáčela reklamu na šampon v Praze. Manželé investují do nemovitostí po celém světě a v blízkosti jejího rodiště si postavili luxusní dům za více než šest milionů dolarů.

Catherine Zeta-Jones natáčí v Praze reklamu
Autor: Martin Mithofer

Autor: ČTK
Diskuse ke článku
.