Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Zemřela královna Alžběta II. (†96). Vládla své zemi neuvěřitelných 70 let

Video se připravuje ...
Jaký byl kouzelný život královny Alžběty II.?
VIDEO: Videohub
8. září 2022 | 19:37

Alžběta II. byla nejdéle vládnoucím panovníkem na anglickém trůnu. Své zemi věrně sloužila 70 let. Královna Alžběta II. zemřela dnes odpoledne na zámku Balmoral a Británie se zahalila do smutku.

Na trůn usedla ve svých 25 letech po smrti svého otce Jiřího VI. dne 6. února 1952. V Británii se během Alžbětina panování vystřídalo 15 premiérů a premiérek Tím prvním byl Winston Churchill a poslední před pár dny jmenovaná Liz Trussová. Za její život se Vatikánu se vyměnilo sedm papežů, člověk vstoupil na Měsíc, byla postavena a zbourána Berlínská zeď.

Video se připravuje ...
Jaký byl kouzelný život královny Alžběty II.? • VIDEO: Videohub

Alžběta, pocházející z windsorské dynastie, se roku 1947 provdala za prince Philipa, pozdějšího vévodu z Edinburghu. Zasnoubení princezny Alžběty a prince Philipa bylo oznámeno 9. července 1947, když bylo Alžbětě 21 let, a bylo předmětem různých kontroverzí. Philip nebyl finančně zajištěný, byl narozen v zahraničí (i když jako britský občan sloužil během Druhé světové války v Královském námořnictvu) a jedna z jeho sester se provdala za německého šlechtice napojeného na nacisty. Před svatbou se vzdal svých dánských a řeckých titulů a oficiálně přestoupil z řecké pravoslavné k anglikánské církvi a začal vystupovat jako plukovník Philip Mountbatten pod příjmením britské rodiny své matky.

Její manžel zemřel 9. dubna 2021. Měli spolu čtyři děti a ti jim dopřáli 8 vnoučat a 12 pravnoučat.

Co bude nyní následovat? To se dozvíte v našem videu. Operace London Bridge právě začala:

Video se připravuje ...
Tajný scénář postupů po smrti královny Alžběty II. Operace London Bridge 1. část • VIDEO: Videohub

Autor: Martina Miláčková