Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Madeleine Albrightová: Slavná česká rodačka, která bojovala za práva žen

Video se připravuje ...
Zemřela Madeleine Albrightová: Češka, která se dostala až na vrchol americké diplomacie
VIDEO: Videohub
24. března 2022 | 10:33

Ve věku 84 let včera zemřela česká rodačka Madeleine Albrightová, bývalá ministryně zahraničí USA a historicky první žena na postu americké ministryně zahraničí. Smutnou zprávu uveřejnila včera rodina političky. Příčinou úmrtí byla rakovina.

Madeleine se narodila 15. 5. 1937 na pražském Smíchově se jménem Marie Jana Körbelová. Už ale v následujícím roce odvezl její tatínek ji a její rodinu do Velké Británie. Po válce se rodina vrátila domů a její otec získal místo velvyslance v Jugoslávii. Po několikaletém vzdělávání guvernantkou pošle otec Marii v jejích 10 letech za dalším vzděláváním do Švýcarska. Po únoru 1948 byl ale otec Marie označen za nepřítele, a tak znovu celá rodina emigruje natrvalo do USA. Tady se už Madeleine dává na dráhu politologie. A začíná se věnovat diplomacii.

V roce 1957 získala česká rodačka americké občanství a vstoupila do Demokratické strany. V roce 1959 se provdala za začínajícího reportéra Albrighta, s ním měla 3 děti. Po 23 letech se ale pár rozvedl.

Madeleine Albrightová zemřela ve věku 84 let.
Autor: ČTK / AP / Jerome Delay

V té době už Madeleine pracovala pro Národní bezpečnost. V roce 1993 se pak na 4 roky stala americkou velvyslankyní při OSN. Prezident Clinton si její práce velmi vážil, a tak se 23. 1. 1997 po 63 mužích stala historicky první ženou v čele Ministerstva zahraničí USA.

Jako první žena dosáhla vůbec nejvyššího postavení za dvě a čtvrt století v americké administrativě. Výrazně pak také ovlivňovala politiku na Balkáně.

Rodné Československo navštěvovala Madeleine velmi často. Dokonce hned po sametové revoluci byla poradkyní bývalého prezidenta Václava Havla. Od něho také získala i nejvyšší možné ocenění – Řád bílého lva.

Po působení ve funkci ministryně zahraničí Albrightová od roku 2001 až do své smrti působila jako předsedkyně Národního demokratického institutu pro mezinárodní záležitosti ve Washingtonu, učila i na Georgetownské univerzitě. Bývalá ministryně publikovala také několik knih, včetně memoárů z roku 2003 s názvem Madam Secretary. 

Madeleine Albrightová zemřela ve věku 84 let.
Autor: Reuters

Vyznamenání obdržela také od někdejšího prezidenta USA Baracka Obamy. V roce 2012 získala nejvyšší civilní vyznamenání – Medaili svobody.

Dáma, která měla ostré lokty, se nebála vyjádřit svůj názor. Tvrdě kritizovala prezidenta George W. Bushe. Také sehrála klíčovou roli v tlaku na Clintonovu administrativu, aby se zapojila do konfliktu v Kosovu. Mimo jiné zastávala tvrdý postoj vůči Kubě. Ženy vybízela, aby se chovaly sebevědoměji, a sama jim šla příkladem.

Ikona světové politiky zemřela 23. 3. 2022 obklopena svými blízkými ve věku 84 let. Její odkaz ale přetrvá.

Autor: Lucie Piedová