Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Nejvýznamnější momenty Českého lva 2022: Podpora Ukrajiny, tajný mejdan a recyklované šaty Čvančarové

  • 5. března 2022 | 22:28

    Český lev se uděluje již od roku 1993. Ocenění ztělesněné křišťálovou soškou lva je udělováno v několika kategoriích. Loňské předávání cen se neslo v duchu podpory Ukrajiny. A jaké byly jeho nejvýraznější momenty?

  • Ukrajina

    Hned zkraje večera moderátor Jiří Havelka vyzval přítomné, aby potleskem vzdali hold ukrajinským obyvatelům. Celý sál povstal a zároveň byl na pódium pozván ukrajinský velvyslanec Jevhen Perebyjnis a zástupce organizace Člověk v tísni. Právě tato organizace se stala patronem předávání cen Český lev. Diváci mohli po celou dobu přenosu zasílat DMS na podporu Ukrajiny.

     

    Letos opět večerem provede Havelka, který natočil ke kategoriím speciální spoty. 

  • Oceněné filmy

    Cenu za nejlepší herečku v hlavní roli si odnesla Pavla Gajdošíková za film Chyby. Nejlepším hercem v hlavní roli se stal Václav Neužil za film Zátopek. Tento snímek byl oceněn v kategorii režie (David Ondříček) a také získal cenu za nejlepší film roku.

     

    Autory nejlepšího scénáře se stali Marek Šindelka a Vojtěch Mašek za film Okupace. Z animovaných snímků byl Českým lvem oceněn film Myši patří do nebe Jana Bubeníčka a Denisy Grimmové. Z televizních seriálů akademici vyznamenali Ochránce z dílny České televize.

    Video se připravuje ...
    Hlavní hvězda Zátopka Václav Neužil po premiéře: Byl to emotivní opar • VIDEO: Gábina Maryšková

     

  • Nejkrásnější róba

    Minulé předávání výročních cen České filmové a televizní akademie se konalo vzhledem ke koronavirové pandemii ve velmi uspěchaném módu, ale i dosti komorním. Wow efekt rób půvabných dam filmového plátna na červeném běhounu tak nahradily spěšné fotografie z příchodu i odchodu hereček. Letos tak módní momenty vyznít o dost velkolepěji, a to i vzhledem ke stylingu založenému na dlouhých večerních z loňských kolekcí designérů i značek, které reagovaly na společenský postcovidový život. Tedy návrat lesku, třpytu a oslav ženskosti místo pohodlných teplákovek. Řeč je především o výběru třpytivých šatů v nude tónu z dílny návrhářky Zuzany Kubíčkové, které se vyjímaly na herečce Janě Plodkové.

     

    Už když česká návrhářka představovala minulý rok kolekci šatů Couture 2021 ve večerních hodinách v ulici na pražské Letné, jsme věděly, že nejen tento vybraný model bude velkolepým úspěchem červených koberců. Čisté linie, tudíž minimalistický střih, punc elegance a glancu 30. let i decentní barevné tóny dosahují hranice maximální harmonie. Jana Plodková tak v těchto něžných šatech, které doladila zlatými doplňky, vypadala doslova étericky.

  • Recyklované šaty

    Celým večerem se linuly silné momenty vzhledem k probíhající ruské agresi na území Ukrajiny. Z úst nejednoho předávajícího i přebírajícího ocenění se drala emotivní slova velké podpory. Ta se však mísila s vtipnými proslovy a bezpochyby herečka Jitka Čvančarová se postarala o rozesmání diváků v tak těžké době.

     

    Při předávání ocenění v kategorii nejlepší scénář vystoupila oděná v modré opulentní róbě, za kterou by též dostala ocenění, a to v kategorii nejdiskutovanější róba roku 2021. Opakovaně ji na sebe oblékla potom, co v nich proplouvala na filmovém festivalu v Karlových Varech. Model z dílny slovenského návrháře Borise Hanečky však na sociálních sítích sklidil negativní emoce a mnoho posměšných přízvisek. Nejčastěji byly šaty označovány jako zakrývací materiál na střechy po moravském tornádu.

     

    Jitka tak vtipně reagovala na slova moderátora, který poznamenal, že není třeba cokoliv dodávat po tom, co vše řekla svým příchodem a decentní róbou. Přece jen dodala, proč si je znovu oblékla. „Ano, jsou to ty šaty. V původní podobě. Zaprvé si myslím, že jsou HODNĚ oblíbené, zadruhé pořizovat si nové šaty zvláště v dnešní době mi přišlo jako absolutně marnotratné, takže recykluji. A zatřetí si nedovedu představit lepší barvu pro dnešní večer,“ uzavřela herečka.

  • Zrušený večírek  

    Večer nepatřil jen našim umělcům, ale i – a možná nejvíce – Ukrajině. „Aktuální dění na Ukrajině se nás všech velmi dotýká, a logicky se tak promítlo i do sobotního předávání cen Český lev. Rozhodli jsme se proto mimo jiné neuskutečnit společenskou část večera a uspořené finance věnovat těm, kteří je v tuto chvíli nejvíce potřebují,“ řekl prezident České filmové a televizní akademie Ivo Mathé.

  • Im memoriam

    Součástí slavnostního večera předávání 29. výročních cen České filmové a televizní akademie je pokaždé pásmo, během něhož se vzpomíná na umělce, kteří během uplynulého roku zesnuli.

     

    Právě to, že se ani slůvkem, ani obrazem nezmínila Hana Maciuchová, mnohé příznivce české kinematografie zmátlo. Herečka, která zazářila v legendárních Chalupářích, v Ženě za pultem, v Nemocnici na kraji města nebo třeba v hořké komedii Samotáři, přitom ve filmovém světě zanechala obrovskou stopu, a tak nejspíš není divu, že na sociálních sítích začali řešit, jak je možné, že byla opominuta.

     

    Vysvětlení je však velice prosté. Přestože dojemné pásmo bylo uvedeno slovy „stejně jako každý rok si i letos připomeneme osobnosti filmového světa, které nás v loňském roce opustily“, Maciuchová byla zařazena do seznamu zesnulých umělců během minulých, 28. Českých lvů.

  • Útěk Havlové

    Jako pohádková Popelka byla loni na Českých lvech herečka Dagmar Havlová (69). Ještě ani pořádně neskončil přímý přenos slavnostního udílení cen filmové a televizní akademie, a ona už pospíchala do předem připraveného vozu a tradá pryč...

     

    Původně jsem si ale chtěla vzít jiné šaty, modré, ke kterým mám žluté boty!! Pro předání ceny dokumentaristům, kteří nezavírají oči před krutou a nepříjemnou pravdou, a jasně deklarují své postoje nejen ve válce,“ svěřila se na sociální síti.

  • Nejodvážnější výstřihy Českých lvů

    Půvabná herečka Jenovéfa Boková je známá tím, že je to holka s poctivými slovanskými křivkami. A rozhodně se nestydí je ukázat. V metalických šedých šatech, které ozdobila ukrajinskou vlaječkou, její poprsí rozhodně vyniklo.

     

    Herečka Alena Doláková sice nebyla mezi nominovanými herečkami, byť v roce 2021 excelovala ve snímku Zrcadla ve tmě Šimona Holého (28), kde ztvárnila roli psychicky nevyrovnané tanečnice. Ovšem aspoň zvolila pudrové šaty, díky nimž si na nezájem fotografů stěžovat nemohla. Její ňadra se doslova drala ven!

     

     

  • Tajná party po Lvech

    Pořadatelé Českého lva kvůli válce na Ukrajině zrušili tradiční party po slavnostním předávání, a tak si herci udělali soukromé „mejdlo“. Před půlnocí opustili Rudolfinum a vyrazili do noční Prahy

    .

    Bolek dorazil s manželkou Marcelou a Vladimír (33) se svou novou přítelkyní Magdou. „Jo, už mi ji představil, ale zase tolik se neznáme, takže bych ji hodnotil číslem šest,“ smál se Polívka, kterého po cestě do baru neustále někdo zastavoval, aby se s ním vyfotil.

     

    Do víru velkoměsta vyrazila i Jenovéfa Boková (30), společnost jí dělal nový přítel. Že je to láska jako trám, to dokazovali tím, že se každou chvíli zastavovali a pod rouškou tmy se líbali. Letos to bude už asi trochu jinak, protože herečka je v jiném stavu. 

     

    Jiří Bartoška (75) se ukázal jako gentleman a před odchodem všem dámám ve svém okolí pomohl do kabátu. Nejenom své manželce Andree, ale i Martě Issové (41), jež bohužel cenu za nejlepší výkon v hlavní roli ve filmu Zátopek nezískala.

    A kdo všechno se zúčastnil loňského předávání cen Český lev? Podívejte se do galerie:

     

     

Autor: REDAKCE
Diskuse ke článku
.