Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Punkerka Avril Lavigne byla vzor mileniálů. Kterými hity dobyla svět?

  • 24. ledna 2020 | 06:00

    Podařilo se jí porazit vážnou formu lymské boreliózy, i když se bála, že je to její konec. V Praze naposledy koncertovala před dvanácti lety. Loni o sobě dala vědět novou deskou Head Above Water a přijede ji představit v pondělí 23. března do holešovické Tipsport Areny v Praze. Jaké jsou ty zásadní kusy z jejího setlistu a přiveze je do Prahy?

    Stala se vzorem i sexsymbolem mileniálů. Žádná barbína, ale pořádná tvrďačka. Pohledná punkerka s výraznými černými linkami, rovnými vlasy s pěšinkou uprostřed oděná do bílé košile s kravatou a kostkované sukně, s kytarou kolem krku patří k nejúspěšnějším interpretům přelomu století.

    Pět let nevydala desku, bojovala totiž se zákeřnou nemocí. „Nevěděla jsem, že pupínek po kousnutí od klíštěte může způsobit tohle. Byla jsem pět měsíců upoutaná na lůžko. Cítila jsem se, jako bych nemohla dýchat, mluvit ani se pohnout. Myslela jsem, že umírám,“ svěřila se v rozhovoru. Nyní je ale v plné síle zpět. Díky těmto hitům se proslavila:

  • Complicated

    Debutový singl mladičké punkerky vyšel na albu Let Go z roku 2002. V Austrálii se vyšplhal na první místo, v americké hitparádě na druhou příčku a v Kanadě se stal nejlépe prodávaným kanadským singlem roku 2002. Za tuto píseň Avril Lavigne získala cenu pro nejlepšího nového umělce (Best New Artist) na MTV Video Music Awards 2002. Tehdy sedmnáctiletá zpěvačka napsala skladbu o pocitu, který zažívá mnoho dívek v tomto věku. Jejich přítel se chová skvěle, pokud jsou sami. Když jsou nablízku jeho přátelé, stane se z něj idiot.

  • Sk8er Boi

    Další singl z první desky tehdy sedmnáctileté Avril Lavigne byl rozjetá pecka Sk8er Boi, která vypráví o lidech, kteří jsou skvělý tým. Ale nakonec se nestanou párem kvůli povrchním věcem a vzhledu. Zpěvačka chtěla skladbou říci, že by se lidé měli snažit poznat osobu do hloubky a neměli by soudit pouze vnější vzhled. Písnička získala nominaci na ocenění Grammy Awards, ale neproměnila ji. Podařilo se jí však sesbírat další ocenění.

  • My Happy Ending

    Hit My Happy Ending vyšel na druhém albu Under My Skin z roku 2004. Singl se dostal do americké top10, a stal se tak Avriliným třetím největším hitem v USA. Tato skladba je klasickým rozchodovým songem. „Byl jsi všechno, všechno, co jsem chtěla... A všechno jsi to jenom předstíral. Tak tohle je ten můj šťastný konec,“ zpívá Avril Lavigne. Po vydání se z písničky rázem stala porozchodová hymna všech puberťáků.

  • Girlfriend

    Singl Girlfriend patří k nejúspěšnějším singlům Avril Lavigne. Vyšel na její třetí desce nazvané The Best Damn Thing, která vyšla v roce 2007. Píseň má refrén nazpívaný v osmi různých jazykových verzích. Punkerka ho nazpívala ve španělštině, portugalštině, mandarinské čínštině, japonštině, italštině, němčině, francouzštině a samozřejmě v angličtině. S Girlfriend dobyla Avril vrchol hitparády v USA, Kanadě, Rakousku, Francii, Maďarsku, Austrálii a dalších státech.

  • When You´re Gone

    Traduje se, že písnička rovněž ze třetí desky The Best Damn Thing je inspirována jejím tehdejším manželem Deryckem Whibleyem, i když to nikdy úplně nepotvrdila. Videoklip zobrazuje tři smutné osudy a patří k nejzdařilejším. Tato píseň si tak dobře v hitparádách nevedla. Na vrchol se dostala pouze v Ukrajině.

Autor: Hana Langrová
Diskuse ke článku
.