Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

DiCaprio dnes slaví 40. narozeniny! Jak šel čas s naším idolem

  • 11. listopadu 2014 | 06:00

    Je přitažlivý, talentovaný, úspěšný, bohatý a sexy. Za sebou má desítky skvělých rolí. Je ale vůbec šťastný? I když dnes slaví neuvěřitelné 40. narozeniny, doma ho nevítá ani žena, ani žádní potomci. Jeho filmy jsou však nesmrtelné.

  • Vyrůstal jen s matkou, ovlivnila ho babička

    Hercem chtěl být DiCaprio odmalička, z prvního konkursu ho ovšem vyhodili
    Autor: Profimedia.cz
    Narodil se 11. listopadu 1974 v Los Angeles a v Hollywoodu také strávil dětství. Jeho rodiče se rozvedli, když mu byl necelý rok, ale k oběma ho dodnes pojí pevné pouto. Jeho otec George kreslil komiksy, matka Irmelin, s níž vyrůstal, pracovala v kanceláři. Z celé rodiny měla ale na Leonarda největší vliv jeho babička z matčiny strany Helene Indenbirken. Pocházela z Ruska, větší část života ovšem strávila v Německu, kam ji DiCaprio jezdil navštěvovat pokaždé, když měl cestu do Evropy. "Opravdu si nevzpomínám, zda jsem chtěl být hercem už jako dítě. Rád jsem ale napodoboval matčiny přátele. Dělal jsem malá představení, kdy jsem je napodoboval, dělal si z nich legraci a rozesmával tím mé prarodiče," řekl v rozhovoru pro časopis the Talks.
  • Začínal v reklamách

    Když byl ještě Leonardo DiCaprio mladý a málo zkušený
    Autor: Historical Pics/Twitter
    K herectví DiCapria inspiroval jeho nevlastní bratr z otcovy strany, který se objevoval v televizních reklamách. "Když to dokáže on, dokážu to taky," myslel si Leonardo a měl pravdu. Obsazovaný začal být už jako třináctiletý. Jeho první vystoupení v televizi proběhlo v reklamách. Objevoval se i ve "výchovných filmech" jako je např. Micky's Safety Club a How to Deal with a Parent Who Takes Drugs.
  • Epizodní seriály a béčkové filmy

    Mladý srandista Leonardo DiCaprio v pauze natáčení smínku Critters 3.
    Autor: Profimedia.cz
    Jako herec se poprvé objevoval v epizodních televizních seriálech. Na svůj samotný filmový debut si musel počkat do roku 1991, kdy byl obsazen do hlavní role Joshe v pokračování hororového snímku Critters 3. Roku 1992 následoval další film, thriller Jedovatý břečťan, kde si jako osmnáctiletý zahrál po boku o rok mladší Drew Barrymore. Ale až snímkem Dospívání po americku (1993) s Robertem de Niro a Ellen Barkin se mohl vrýt divákům do paměti jako více než talentovaný mladý herec. Za tento film byl také vůbec poprvé oceněn - konkrétně cenou Asociace chicagských filmových kritiků.
  • Milník v kariéře: Co žere Gilberta Grapea

    2151930:gallery:true:trueTenhle film se stal do jisté míry DiCapriovým milníkem v herecké kariéře. Po boku Johnnyho Deppa v něm bravurně ztvárnil jeho mentálně handicapovaného bratra Arnieho, za což mu byla posléze právem přisouzena nominace na Oscara a Zlatý glóbus za vedlejší roli. I po letech vzpomínal DiCaprio na to, že šlo o nejbezstarostnější natáčení, na kterém kdy byl, protože si tam zkrátka mohl dělat, co chtěl.
  • Plodný rok 1995

    Leonardo DiCaprio přijel do Karlových Varů s dědečkem a babičkou. Tehdy ho ještě skoro nikdo neznal.
    Autor: Film Servis Festival Karlovy Vary
    V tomto roce byl DiCaprio obsazen dokonce do tří celovečerních filmů, westernu Rychlejší než smrt režiséra Sama Raimiho s hereckými veličinami Sharon Stone, Genem Hackmanam a v té doby téměř neznámým Russellem Crowem, Basketbalových deníků, kde zahrál přesvědčivě mladistvého narkomana a Úplné zatmění, kde ztvárnil postavu prokletého básníka Arthura Rimbauda. Tato trojice snímků sice nezískala větší ohlas, nicméně jednoznačně posilovala DiCapriův status velice nadějného herce. Pro jeho půvabnou, zranitelnou tvář si jej pak vybral režisér Baz Luhrmann, aby s ním natočil moderní verzi Romea a Julie, kde měl DiCaprio hrát postavu samotného Romea. Touto rolí rebelujícího milovníka se úspěšně vkradl do podvědomí mnohých mladých slečen jakožto nový sexsymbol a pomalu dával vzniknout pojmu tzv. leománie, která se však naplno rozhořela až o rok později. Kromě této nabyté popularity byl také odměněn Stříbrným medvědem na festivalu v Berlíně. V tom samém roce si vystřihnul roli problémového mladíka ve filmu Marvinův pokoj (1996), kde se objevil společně s Meryl Streep, Dianou Keaton a Robertem de Niro.
  • Titanic

    1240876:gallery:true:trueV roce 1997 si pohledného a talentovaného mladíka vybírá do svého velkoprojektu režisér James Cameron. Obsazuje ho do role chudého, ale srdečného mladíka Jacka Dawsona ve velkorozpočtovém romanticko-katastrofickém filmu Titanic. V něm se Jack v podání DiCapria bezhlavě zamiluje do dívky z vyšších vrstev (fantasticky ztvárněnou Kate Winslet) a společně čelí osudu v nejslavnějším příběhu o pýše a pádu nejznámější parní lodě na světě. Fenomén Titanic, jenž vydělal obrovské množství peněz a zasloužil se o nehynoucí slávu jeho stvořitele (úžasných 14 oscarových nominací, z toho 11 proměněných), se výrazně dotkl i hlavních hereckých hvězd Leonarda DiCapria a Kate Winslet. Ti se stali v tom okamžiku těmi nejslavnějšími, nejobletovanějšími mladými celebritami na planetě (oběma bylo lehce nad 20 let), s čímž ruku v ruce přicházelo i velké množství filmových nabídek.
  • Vzhůru do třetího tisíciletí

    Autor: 
    Režiséry, kteří pomohli ve třetím tisíciletí Leonardovi odpíchnout se ode dna, byli Steven Spielberg a Martin Scorsese. První jej obsadil do své krimi-komedie Chyť mě, když to dokážeš (2002), ve kterém dostal DiCaprio roli Franka Abagnalea Jr., mladistvého podvodníčka, který si svým šarmem a sebevědomím podmaňuje všechny okolo a zároveň sebejistě okrádá stát za pomoci falešných šeků. Za tento part byl mimo jiné nominován na Zlatý glóbus a začalo se pomalu zdát, že úspěšný, talentovaný a oceňovaný DiCaprio je opět na světě. Druhý, legendární filmový tvůrce Martin Scorsese si jej pak oblíbil natolik, že po Ganzích New Yorku (2002) ho obsadil do tří svých dalších snímků. Do Letce (2004, oscarová nominace), Skryté identity (2006) a Prokletého ostrova (2010). Tyto filmy se i s ostatními zasloužili o znovunabytí DiCapriovi slávy z druhé půlky 90. let. Zahrál si ve filmech Krvavý diamant (2006, oscarová nominace), Labyrint lží (2007), společně s Kate Winslet v Nouzovém východě (2008) a veleúspěšném sci-fi Christophera Nolana Počátek (2010).
  • Nespoutaný Django

    Nespoutaný Django (2012) - Drama Quentina Tarantina vzbudilo rozporuplné ohlasy. Přesně, jak to má Leonardo DiCaprio rád.
    Autor: Profimedia.cz
    Za roli sadistického otrokáře v brutálním westernu Quentina Tarantina Nespoutaný Django byl DiCaprio nominován na Zlatý glóbus jako Nejlepší herec ve vedlejší roli. "Vzpomínám si na první čtení, kdy jsem se pozastavoval nad množstvím násilí a rasismu a užíváním tak jadrného jazyka a moje počáteční reakce byla: Musíme zacházet až tak daleko? Quentin byl neoblomný. Přesto mi ale řekl, že normálně má svoje bídáky rád, ale Candie z plantáže nazvané paradoxně Candyland - Země sladkostí - je první, kterého sám nenávidí," prozradil Leonardo.
  • Velký Gatsby

    Velký Gatsby
    Autor: Profimedia.cz
    Jedinečný režisér Baz Luhrmann se tentokrát pustil do na slavného románu F. Scotta Fitzgeralda Velký Gatsby, a do role hlavního hrdiny obsadil právě Leonarda DiCapria. Rádoby spisovatel Nick Carraway (Tobey Maguire) přijíždí do New Yorku v roce 1922, v období uvolněných mravů, jazzu a pověstných králů podsvětí. Na cestě za svým americkým snem Nick potká pohádkového milionáře Gatsbyho a jeho okouzlující sestřenici Daisy. Nick je brzy vtažen do světa bohatých, poznává jejich iluze, lásky i podvody. Nový život ho inspiruje k napsání knihy o nenaplněné lásce, která skončí tragédií. V jeho příběhu najde každý z nás kousek sebe a svých problémů.
  • Vlk z Wall Street

    Vlk z Wall Street
    Autor: Bontonfilm
    Zatím naposledy zazářil DiCaprio v americké černé komedii z roku 2013 režírované Martinem Scorsesem, založené na stejnojmenných pamětech "vlka" Jordana Belforta. Jeho výkon ve filmu plném peněz, drog, sexu a nekonečných divokých mejdanů byl tak skvělý, že za svou roli získal Zlatý glóbus pro Nejlepšího herce v kategorii muzikál nebo komedie.

     

    Na DiCapria pak režisér doslova pěje ódy. "Často jsem jen koukal, jak skvělý Leonardo je. Několikrát jsem se nechal tak unést, že jsem zapomněl zakřičet „stop“ a Leonarde akci dál fantasticky rozvíjel," chválí ho.

Klíčová slova:  leonardo dicaprio, jak šel čas
Diskuse ke článku
.