Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Děti slavných: Jak se vyrovnávaly se smrtí rodičů?

  • Fotografie

    Fotogalerie

    1 fotografie

    30. dubna 2014 | 06:00

    Smrt blízkého člověka je vždy těžkou ranou a nenahraditelnou ztrátou pro všechny pozůstalé. O to víc, když pozůstalými jsou děti. Těžko si kdokoliv z nás umí představit, čím vším teď bude procházet Artur, po tragické sebevraždě své matky, zpěvačky Ivety Bartošové. Jak na své milované vzpomínají další slavní, kterým jejich rodiče zemřeli až příliš brzy?

  • Princezna Diana

    Celý svět sledoval se zatajeným dechem a slzami v očích mimořádné zprávy, když v noci 31. srpna 1997 tragicky havaroval vůz s miláčkem všech lidí - princeznou Dianou a jejím milencem Dodim Al-Fayedem. Stejně jako v souvislosti se sebevraždou Ivety Bartošové, i v případě Diany dávala veřejnost její smrt za vinu bulvárním novinářům.
    ...
    Autor: Profimedia.cz

    Dianina smrt byla provázena neobyčejně hlubokým a rozsáhlým smutkem celého světa a na její pohřeb přišly truchlit tři miliony lidí. Největší smutek ale samozřejmě zažívali pozůstalí, především synové Diany - princové William a Harry.

    Princ William dokonce o smrti své milované matky promluvil poprvé až dlouhých 12 let po její smrti: "Co k tomu říci, stejně jako moje matka jsem poznal, že ztratit blízkého člena rodiny je jedním z největších utrpení, které můžete v životě zažít. Nemít už nikdy v životě možnost říci slovo Maminko, možná může znít jako banalita, ale být dítětem, jehož rodič ho navždy opustil, je strašnou skutečností. Z počátku jste v šoku a nemůžete uvěřit, že se to stalo právě vám. Skutečná bolest a smutek však přijde později. Život se vám změní a není dne, abyste si nevzpomněli na milovaného člověka, kterého jste navždy ztratili."

  • Karel Svoboda

    ...
    Autor: archiv Blesku, herminapress.cz
    Deprese jsou strašná věc, ti kteří je nikdy nezažili, ať si ani nepřejí, aby je někdy něco podobného potkalo. Nejhorší je, že pokud to nezažijete, tak vůbec nedokážete empaticky jednat, vůči těm, kteří jimi trpí.

    Deprese dohnaly k sebevraždě také skladatele Karla Svobodu. Ten zde po sobě zanechal nejen zlomenou manželku Vendulu, ale také syna Jakuba, kterému byly bezmála dva roky a již dospělého syna Petra se sestrou Janou.

    Vendula Svobodová v rozhovoru pro blesk.cz přiznala, že Jakubovi o smrti vlastního otce řekla až po letech: „Samozřejmě jsem si s ním musela promluvit o jeho otci, radila jsem se s psychology a počkala až do jeho šesti let. Dítě v tomhle věku chodí do školy, začíná číst a nesmí se tyhle věci dozvědět od někoho jiného než ode mě.“

  • Kurt Cobain

    Přestože jsou slavní, bohatí a po všech stránkách úspěšní, slavní lidé se stávají nejčastěji obětmi alkoholu, drog a depresí. A tento nezastavitelný kolotoč většinou nekončí jinak, než v léčebně, nebo sebevraždou.
    ...
    Autor: Profimedia.cz

    Právě sebevraždou skončil i bouřlivý život rockové ikony 90. let a frontmana kultovní skupiny Nirvana, který se pod vlivem heroinu zastřelil roku 1994. Zanechal po sobě nejen na drogách závislou manželku, zpěvačku rockové skupiny Hole, Courtney Love, ale také tehdy teprve dvouletou dceru Frances Bean Cobain.

    Frances, která byla matce odebrána, a svěřena do péče babičky z otcovy strany o svých rodičích mluví jen velmi nerada a doslova nesnáší, když se o ni někdo zajímá jen v souvislosti s jejím mrtvým otcem.

    Courtney se však nechala slyšet, že dodnes nechápe, proč to Kurt jí a její dceři udělal."Kdyby se to tu teď objevil, zabila bych ho! Nejdřív bych s ním měla sex a pak bych ho zabila!" řekla nekompromisně v rozhovoru pro americký magazín Vanity Fair.

  • Vlastimil Brodský

    ...
    Autor: Blesk – Martin Hurda, archiv Blesku
    Legendární herec Vlastimil Brodský se rozhodl spáchat sebevraždu až ve dvaaosmdesáti letech. Celý život platil za hypochondra, ale když viděl, jak kolem něj všichni umírají a on stále zůstává, rozhodl se s životem raději skoncovat a na své chatě na Českolipsku se zastřelil.

    Nechal po sobě dvě dospělé děti - Terezu a jejího nevlastního bratra Marka. Ten nedávno v pořadu 13. komnata přiznal, že po svém otci zdědil sebevražedné úmysly: „Já jsem zastáncem estetičtější verze, než zvolil táta. Moje favoritní řešení je vylézt někam hodně vysoko do hor, vzít si s sebou hodně rumu a zmrznout.“

    Jeho sestra Tereza, které se smrt jejího otce nesmírně dotkla, nazvala bratra debilem. „Člověk by řekl, že čím je člověk starší, tím je rozumnější. V případě mého bratra je to zřejmě naopak. Na to se nedá říct nic jiného, než že je to debil! A taky jsem mu to řekla,“ vyjádřila se pěkně od plic Tereza.

  • Jiří Hrzán

    Báru Hrzánovou také postihl osud dítěte, kterému jeden z rodičů zemřel tragickou smrtí. Její otec Jiří Hrzán, kterého si všichni pamatujeme jako skvělého herce, nejen komediálních rolí, totiž miloval výšky. Rád kamkoli šplhal a to se mu jednoho dne stalo osudným.
    ...
    Autor: archiv Blesku

    Báře bylo teprve šestnáct let, když otec skončil v nemocnici ve stavu, kdy ho už bohužel nebylo možné zachránit. Jiří Hrzán se s matkou Báry rozvedl, když byla ještě malá a v podstatě nakonec vyrůstala v péči prarodičů v Českých Budějovicích.

    „Táta jezdil jako návštěvník, třeba dvakrát do měsíce. V té době ještě neexistovala střídavá péče,“ promluvila Bára v pořadu České televize Neobyčejné životy. Také díky tomu, že vyrůstala od malička na divadelních prknech, neboť prarodiče byli divadelníci a v těle jí koluje otcova krev, stala se z Báry skvělá herečka.

  • Petr Muk

    24. května 2010 našla Eva Muková svého muže mrtvého. Původní spekulace o tom, že by zpěvák mohl spáchat sebevraždu, byly později vyvráceny. Za náhlým odchodem stála nešťastná kombinace alkoholu a léků na maniodepresivní psychózu. Kromě zdrcené manželky po sobě zanechal také čtyřletou Noemi a dospělou Šárku a Míšu.579112:gallery:true:true

    Rok po této tragické události se Eva Muková svěřila pro slovenský server čas.sk: "Stále se mi hrnou slzy do očí, protože to není lehké... Ale jsem ráda že se moje dcerka dostala do normálních kolejí. Bere to statečněji, sžila se s tím rychleji než já."

    Eva nemůže na svého manžela zapomenout a dodává: "Ještě nejsem nohama na zemi, stále tápám ve vzpomínkách, ať už při řešení Péťi nebo věcí, které mám doma. Je to kolotoč, který se stále točí a nelze ho zastavit."

Autor: red
Diskuse ke článku
.