Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Jak šel čas s Danou Morávkovou: Na obrazovkách se objevuje už 20 let

  • Dana Morávková
    16. února 2014 | 06:00

    Patří k nejoblíbenějším českým herečkám. Sympatickou Danu Morávkovou (42)  už roky pravidelně vídáme v Ordinaci v růžové zahradě, kde představuje doktorku Zdenu Tichou. Věděli jste ale, že si dokonce zahrála v americkém kultovním filmu?

  • 1971 - 1993

    Dana Morávková
    Autor: archiv TV NOVA
    Dana Morávková se narodila v roce 1971 v Písku. V letech 1989-1993 studovala herectví na pražském DAMU a hned poté choreografii na HAMU (1993-1998). Jako divadelní herečka působila nejprve v Činoherním studiu v Ústí nad Labem (1992-1994).

    "Jako malá jsem souběžně dělala balet, gymnastiku a krasobruslení. Možná to vzniklo proto, že jsem odmalička ráda chodila do divadla, milovala balet a dívala se na přenosy z krasobruslení, které tady kdysi bývaly hodně populární. Krasobruslení jsem se věnovala ještě chvíli na gymplu, jenže pak jsem si musela vybrat. V lidové škole umění mi rozumná paní učitelka Soňa Pavelková řekla, že si musím vybrat mezi vrcholovým sportem a herectvím. A já si vybrala..," prozradila Morávková v rozhovoru pro TV Revue.

  • 1994

    Dana Morávková v roce 1994.
    Autor: Archiv TV Nova
    Do diváckého podvědomí se Dana Morávková nesmazatelně zapsala v letech 1994-1998, kdy moderovala pořad TV Nova Snídaně s Novou. Díky němu herečka odstartovala svou televizní kariéru. Jako vůbec první uváděla po boku dnes už téměř zapomenutého Libora Baselidese oblíbené ranní vstupy.
  • 1996

    Dana Morávková a Petr Malásek
    Autor: Ladislav Křivan, Jiří Hadač
    S manželem, muzikantem Petrem Maláskem, se seznámili na koncertu v Olomouci, kde vystupovala paní Hegerová a Petr ji tam doprovázel na klavír. Byla to láska na první pohled.

    "Šla jsem na zámku po schodech nahoru, kde stála spousta lidí, ale já viděla jen jeho. Když si na to vzpomenu, jako by to bylo včera a ono je to už více než 23 let," svěřila se deníku Blesk.

    18. říjná téhož roku si pak své "ANO" řekli na pražském Vyšehradě.

  • 1998

    Dana Morávková tentokrát dorazila v doprovodu syna
    Autor: Mária Rušinová
    Z malého Péti, jak mu herečka dosud říká, vyrostl velký kluk, který už své mámě přerostl přes hlavu. A co si plánuje do budoucna? Bude z něj hudebník po tátovi, nebo herec po mámě?

    "Péťovi je patnáct, chodí na osmileté gymnázium a myslím, že ještě vůbec neví, co bude dělat. Ale my se s manželem vždycky smějeme tomu, že tím, že má doma dva pacienty, tak by bylo fajn, kdyby byl psychiatr nebo psycholog. Ale vážně, on má strašně rád muziku a má rád i divadlo, ale uvidíme. Hlavně ať si vybere on sám a je šťastný," řekla Šípu Dana Morávková.
  • 2004

    Dana Morávková po deseti letech působení na Nově. (2014)
    Autor: Archiv TV Nova
    V populárním seriálu TV Prima Rodinná pouta si Dana Morávková zahrála hlavní zápornou postavu, starší Adamovu (Tomáš Krejčíř) sestru, Andreu Liškovou Rubešovou. Díky velkému úspěchu seriál pokračoval druhou sérií (Velmi křehké vztahy) se 124 díly a třetí série, kvůli nečekaným problémům bohužel skončila s rokem 2006.
  • 2004 podruhé

    Dana Morávková
    Autor: archiv
    V roce 2004 se herečka dokonce objevila v dobrodružném fantasy filmu americké produkce režiséra Stephena Sommerse s názvem Van Helsing, kde stála na straně dobra. Hrála mladou vesničanku, kterou před náletem záhrobních příšer uchrání jeden z hrdinů.

    "Upír jako by mě chytal za nohu, ale David Wenham mě vyrval z jeho spárů - a padl i polibek," prozradila v jednom z rozhovorů herečka, jíž mohou mnohé ženy závidět. Wenham totiž patří k hvězdám Pána prstenů, kde hrál Faramira.

  • 2011

    Jedna z horkých favoritek Dana Morávková ze soutěže vypadla.
    Autor: Blesk - Karel Kopáč
    Talentovaná a pohybově nadaná herečka si zatančila i v soutěži StarDance. Jejím partnerem se stal tanečník Jiří Hein. Podle bookmakerů patřila k velkým favoritům na vítězství. Bohužel, diváci ji poslali domů.

    "Já všem moc děkuji, mým snem bylo tančit a jsem ráda, že se mi sen alespoň na chvíli splnil. Jsem ráda, že jsem tu mohla být," řekla Dana, když byla i přes příznivé hodnocení poroty nečekaně vyřazena. Od diváků dostala nejmenší počet hlasů.

  • 2013

    Dana Morávková
    Autor: Alžběta Jungrová / Pevonia Botanica
    I Morávková propůjčila svou tvář reklamě. Stala se tváří přírodní kosmetiky. K prvnímu produktovému focení se Dana Morávková dostala už před lety, kdy hrála Andreu v Rodinných poutech.

    "Vím, že to bylo focení módy projistý obchodní dům. Bylo to zajímavé. Pochopitelně vím, že nejsem žádná modelka, ale pokud mohu propůjčit tvář něčemu, čemu sama věřím, pak s tím nemám sebemenší problém," svěřila se.

    Coby doktorka Zdena Suchá z Ordinace v růžové zahradě 2 dostává mnoho nabídek od farmaceutických firem. Zatím jim prý ale odolává.

Klíčová slova:  dana morávková, vip
Diskuse ke článku
.