Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Jirásková a Bohdalová: Proč obě zůstaly samy?

8. května 2011 | 05:00

Narodily se ve stejném roce, kdy zřejmě zrovna letělo jméno Jiřinka. Jejich sudičky jim daly do vínku herecké nadání a že by obě měly projít mnoha životními zkouškami. Co mají společného? Čím se liší? A proč nakonec obě zůstaly samy?

JIŘINA JIRÁSKOVÁ (80)

Narozena 17. února 1931 – ve znamení Vodnáře – což jsou lidé, u nichž je v rovnováze klid a soustředění s neklidem, vznětlivostí a originalitou. Jsou to lidumilové, kteří chtějí zlepšovat svět a mají v tomto směru mnoho nápadů.

Rodinné zázemí

Jiřina Jirásková přišla na svět v rodině poštovního úředníka, který byl také nadšencem ochotnického divadla a tuhle vášeň své dceři předal. Po mamince zase zdědila humor a dlouhověkost – žila s ní až skoro do její stovky.

Jak studovaly?

Jiřina Jirásková studovala klášterní gymnázium voršilek v Kutné Hoře, kde sestra představená poznala její herecký talent a díky ní přestoupila na pražskou konzervatoř, z níž přešla těsně po válce na DAMU (1946–50). Na rozdíl od Jiřiny Bohdalové bylo tedy její studium pohodové.

Jejich osudoví muži

Jiřina Jirásková se nejdřív vdala za herce Jiřího Pleskota, ale manželství jim vydrželo jen krátce. Pak potkala svého osudového muže – režiséra Zdeňka Podskalského, který ji okouzlil svým chytrým humorem a s nímž natočila skvělé filmy, například nezapomenutelné Světáky (1969), kde se právě sešla i s Jiřinou Bohdalovou a Ivou Janžurovou v rolích lehkých dívek. Nikdy se s Podskalským nevzali, ale byli spolu až do jeho smrti v roce 1993. Za svou lásku už nikdy nenašla náhradu a zůstala sama.

Děti vlastní i nevlastní

Jiřina Jirásková děti neměla. Její partner Zdeněk Podskalský ale měl syna z prvního manželství Zdeňka, který je také filmařem.

Politické problémy

Jiřina Jirásková měla potíže v normalizační době po roce 1970, kdy devět let nesměla natočit jediný film. Dostávala jen příležitost namluvit animované filmy.

V čem se liší?

Jiřina Jirásková je noblesnější a sečtělá. Pro lidi je to paní Jiřinka. Nikdy jsme ji neviděli v televizní reklamě, ani v žádném filmu, který by byl pod její úroveň. Její zdraví je poslední dobou křehčí.

JIŘINA BOHDALOVÁ (80)

Narodila se 3. května 1931– ve znamení Býka – to jsou lidé klidní, trpěliví, ke svému štěstí potřebují pocit jistoty, v práci jsou přesní a spolehliví, ale sportu moc nedají, zato dobré jídlo a umělecké zážitky milují.

Rodinné zázemí

Jiřina Bohdalová se narodila v celkem nemajetné rodině truhláře a služebné, která se nadšeně věnovala ochotnickému divadlu. Díky matce se také už jako malá dostala do baletní školy i do filmového komparzu. Šikovné děvčátko se tak objevilo v němém filmu Pižla a Žižla na cestách (1937) a později už v ozvučeném Madla zpívá Evropě (1940), kde mělo výraznou roličku.

Jak studovaly?

V roce 1949 složila Jiřina Bohdalová maturitu na soukromém dívčím reálném gymnáziu Charity školních sester. Na DAMU se i přes své předchozí filmové úspěchy dostala až napotřetí. Studium herectví ale musela přerušit jednak kvůli zatčení svého otce a jednak proto, že se narychlo vdávala. Na cestě už byla dcera Simona. DAMU pak v roce 1957 dostudovala přes to, že se musela starat o dceru, maminku i mladší sestru.

Jejich osudoví muži

První manžel Jiřiny Bohdalové, Břetislav Staš, se kterým se později rozvedla, zůstal s rodinou v přátelském vztahu. Simona si dodnes libuje, jaké dobré geny jí maminka dopřála. Horší to už bylo s druhým manželem – Radkem Brzobohatým, kterého si Jiřina vzala v roce 1969 po natáčení slavného filmu Ucho. Byla to z její strany obrovská láska. Dodnes mu nemůže zapomenout to, že ji po dvanáctiletém manželství opustil kvůli slovenské herečce Haně Gregorové. Mezi těmito dvěma osudovými muži chodila ještě Jiřina s bubeníkem orchestru Karla Duby, Josefem Posledním. Poté, co se rozešli, zahynul s dalšími hudebníky při havárii autobusu v Mongolsku. Od osmdesátých let není o dalších mužích v jejím životě nic známo. Zůstala sama.

Děti vlastní i nevlastní

Jiřině Bohdalové se v roce 1955 narodila dcera Simona (Stašová). Její otec Břetislav Staš je přírodověděc.

Politické problémy

Ty měly v komunistické éře obě. Jiřina Bohdalová kvůli otci, který byl zatčen a obviněn z protikomunistické činnosti v roce 1954. Strávil pak šest let ve vězení. Jiřina byla vyslýchána StB a z toho také později vznikly fámy, že s ní spolupracovala.

V čem se liší?

Podobně jako v rolích, i v reálu je lidovější – už proto, že lid jí jinak neřekne než Bohdalka. Její mluva je jadrná. Stále srší energií.

Autor: Zuzana Pšenicová, evakk