Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Zavzpomínejte si: 7 klasických seriálů, které byste si toto léto neměli nechat ujít

  • Seriál Byl jednou jeden dům představuje novou kapitolu v historii našeho původního seriálu.
    27. července 2015 | 06:00

    Jako každoročně, i letos jsou prázdninové večery na televizní obrazovce věnovány reprízám oblíbených seriálů. Nechybějí ty nedávno natočené, ale ani ty, u kterých se bavili už naši prarodiče. Podívat se tak můžete třeba na Chalupáře, 30 případů majora Zemana, Nemocnici na kraji města a mnoho dalších.

  • Byl jednou jeden dům

    Seriál Byl jednou jeden dům představuje novou kapitolu v historii našeho původního seriálu.
    Autor: archiv ČT
    Byl jednou jeden dům je televizní seriál z přelomu 60. a 70. let, který se natáčel po pražském jaru. Znamenal novou kapitolu v historii našeho původního seriálu. Prozaik Jan Otčenášek a dramatik Oldřich Daněk, v té době oba již renomovaní tvůrci, označili své dílo termínem "televizní román". Dali tak najevo, že jim nejde o běžný spotřební zábavně-populární žánr, ale že míří k televiznímu dílu hlubšího záběru.

     

    Odehrává se v pavlačovém domě v Praze ve fiktivní Bagounově ulici. Zachycuje období před druhou světovou válkou, během ní a po ní. Roli správcové ztvárnila Jana Hlaváčová a jejího syna, který měl jít dokonce na nucené práce, hraje Jaromír Hanzlík, dále se zde objevili i další výborní herci té doby, jako jsou Miloš Nedbal, Karel Höger, Dana Medřická, Vladimír Menšík, Jiří Adamíra, Josef Somr, Petr Čepek, Jiří Hrzán, Slávka Budínová a dlouhá řada dalších.

     

    Období války bylo zvoleno úmyslně, protože lidé zažívali stejné problémy v totalitě a normalizaci, ale o tom se nesmělo nahlas mluvit, a tak se tedy mluvilo alespoň v náznacích. Seriál byl oblíbený také díky živým dialogům, propleteným příběhům a osudům. Působil na city a vlastenectví, objevují se zde tedy i významné momenty, jako byly Pražské povstání nebo heydrichiáda.

  • Velké sedlo

    Velké sedlo
    Autor: archiv ČT
    Devítidílný televizní seriál ČSSR režiséra Františka Mudry podle scénáře Jaroslava Dietla natočilo ostravské studio Československé televize v roce 1986. Bylo zapotřebí ukázat divákům člověka silného, zásadového a zoceleného, který neustupuje přívalu problémů. A i když ztratí rodinu, stále se znovu staví na nohy. V seriálu účinkovaly herecké hvězdy jako Pavel Nový, Ivan Vyskočil, Jan Kraus, Jana Krausová, Vítězslav Jandák, Jiří Holý a další.

     

    Hlavním hrdinou seriálu je Jan Palyza (Pavel Nový), hrázný na přehradě Velké sedlo. Ve svém povolání musí čelit přírodním živlům v období sucha i velké vody, ale i důsledkům macešského chování lidí k vodě a přírodě. V osobním životě prožívá velkou lásku, ale i zklamání. Nehasnoucí stálicí jeho života tak zůstává přehrada Velké sedlo a malebná okolní příroda.

    Seriálu dominují záběry přehradní nádrže, vodní plochy a okolních přírodních scenerií. Divácky atraktivní jsou zejména letecké filmové záběry pořízené na Kružberské přehradě a v jejím okolí, kde byla většina seriálu natočena. Seriál byl vytvořen ve spolupráci s Povodím Odry, podnikem pro provoz a využití vodních toků.

  • Píseň pro Rudolfa III.

    Píseň pro Rudolfa III.
    Autor: archiv ČT
    Jde o český muzikálový televizní seriál z let 1967 až 1968 režiséra Jaromíra Vašty a scenáristy Jaroslava Dietla. Pamětníci si na pražského řezníka Rudolfa a jeho rodinu určitě vzpomenou a zaplesají. A ti mladší budou asi přijemně překvapeni tím, jak nápaditě se písničkové pořady mohou také dělat. Seriál je o řezníku Rudolfovi (Darek Vostřel), který jaksi ve víru všedních dnů ztratil schopnost zasnít se, odpoutat se alespoň na chvíli od běžných starostí a trochu se "rozlétnout". Naštěstí je tu dcera Šárka (Iva Janžurová), která má zřejmě fantazie nadbytek (jak už to v patnácti letech bývá) a s pravou ženskou chytrostí přiměje ke snění i svého otce. A je nutno přiznat, že řezník Rudolf, když se do toho jednou dá, sní opravdu velkoryse...

     

    V seriálu zazní mnoho písniček v podání tehdejších hvězd naší populární hudby, jako jsou Helena Vondráčková, Marta Kubišová, Waldemar Matuška a další. Málokdo ví, že pro seriál vznikla píseň Modlitba pro Martu, která se stala symbolem odporu proti okupaci Československa vojsky Varšavské smlouvy. Hudbu složil Jindřich Brabec, text písně složil Petr Rada. Píseň byla nazpívána Martou Kubišovou pár dní po okupaci a na magnetofonovém pásku následně provezena do Československého rozhlasu. Na televizní obrazovce se píseň objevila až v roce 1969 v pořadu, pro který byla původně plánována. Uveřejnění písně doprovázelo "vysvětlení", že píseň není nikterak spojena s odehrávajícími se politickými událostmi.

  • Chalupáři

    Chalupáři Jiří Sovák (Evžen Huml) a Josef Kemr (Bohouš Císař)
    Autor: Archiv Blesku
    Jedenáctidílný československý komediální seriál z roku 1975 režiséra Františka Filipa s Josefem Kemrem a Jiřím Sovákem v hlavních rolích, který od své premiéry v roce 1975 potěšil mnoho diváků mnoha generací, čerpá svůj humor ze symbiózy člověka městského a člověka vesnického. Popularitu získal nejen pro své hvězdné obsazení, ale i pro základní tón, jímž je tolerance, lidská vzájemnost a porozumění.

    Video se připravuje ...
    40 let s Chalupáři: Bohdalová, Maciuchová, Skořepová: Co řekly o seriálu? • VIDEO: Petr Macek, Jan Jedlička

    Obdivovat v něm můžete herecké výkony takových hvězd, jako jsou Jana Hlaváčová, Josef Vinklář, Jiří Schmitzer, Jiřina Bohdalová, Ilja Prachař, Josef Větrovec, František Filipovský, Josef Hlinomaz, Hana Maciuchová, Stella Zázvorková, Václav Sloup, Jaroslav Moučka, Věra Tichánková, Vladimír Menšík, Gabriela Vránová a další. Seriál se odehrává převážně ve vesnici Třešňová, kterou představovala středočeská obec Višňová, dále se natáčelo také v Praze. Úvodní píseň Když máš v chalupě orchestrion nazpíval Waldemar Matuška.

  • Malý pitaval z velkého města

    Pavel Zedníček měl v Pitavalu problém s delšími vlasy.
    Autor: ČT a archiv Blesku
    Československý detektivní seriál podle scénáře Jaroslava Dietla v režii Jaroslava Dudka se známými a populárními herci byl na televizní obrazovky uveden v roce 1982. Ukazuje práci kriminalistů obvodního oddělení Sboru národní bezpečnosti při vyšetřování trestných činů – krádeží, vydírání i vražd – z nichž některé jsou inspirovány skutečnými událostmi.

     

    Setkáte se s partou pražských kriminalistů, kteří pátrají po pachatelích drobných i těch nejzávažnějších zločinů. U některých případů jim jde vše s úsměvem, u jiných do smíchu není nikomu, ani těm nejotrlejším. Skvělé herecké obsazení zajistí příjemnou zábavu i po letech. Vedoucím kriminalistického týmu je náčelník Břetislav Kubát (Ladislav Frej) a jeho podřízenými jsou Rudolf Pekař (Vlastimil Hašek), Libor Krejcárek (Jiří Krampol), Kamil Hamřík (Pavel Zedníček) a nejmladší vyšetřovatel Jiří Otradovec (Michal Pešek).

  • 30 případů majora Zemana

    Jak se případ Studna z majora Zemana odehrál doopravdy?
    Autor: TV Barrandov a archiv
    Často diskutovaný televizní seriál, jehož děj se odehrává mezi lety 1945 a 1973, byl natočený v letech 1974 až 1979 Ústřední redakcí armády, bezpečnosti a brannosti Československé televize. Režisérem byl Jiří Sequens. Hlavní postavou je příslušník SNB Jan Zeman, kterého hraje Vladimír Brabec. Ten se vyskytuje v každém dílu a postupně se v seriálu vypracuje z civilisty až na náčelníka pražské kriminálky. Autorem knižní předlohy některých dílů a hlavním dramaturgem byl Jiří Procházka, který byl i autorem některých scénářů.

     

    Seriál vznikal v době hluboké normalizace k 30. výročí vzniku SNB. Na natáčení seriálu se také podílelo pomocí Tiskového odboru i Federální ministerstvo vnitra. Jako v mnohých jiných dílech z této doby, i v něm byla řada skutečností uváděna do smyšlených souvislostí nebo některá fakta byla zcela změněna. Většina dílů seriálu je sice natočena na základě skutečných událostí s řadou nepozměněných faktů, ale jejich celkové, ideové vyznění je poplatné době a účelu vzniku seriálu. To je důvod, proč je seriál označován jako propagandistický.

  • Nemocnice na kraji města

    Nemocnice na kraji města 1978
    Autor: Barbora Pejšlová a abl
    Oblíbený televizní seriál Československé televize podle scénáře Jaroslava Dietla natočil režisér Jaroslav Dudek. Natáčení bylo zahájeno v roce 1976 s Karlem Högrem v hlavní roli primáře Sovy. Ten však v roce 1977 náhle zemřel, do role primáře Sovy byl tedy narychlo obsazen slovenský herec Ladislav Chudík. Premiéra 1. série, která čítala 13 dílů, proběhla 5. listopadu 1978. Po jeho velkém úspěchu nejen v Československu, ale i v Německu byla v roce 1981 na žádost německé televize dotočena ještě navazující řada o sedmi dílech.

     

    Jedná se o dílo plné napětí, zvratů a místy i vtipných sdělení a hlášek. Seriál obsahuje též autentické záběry z operací převážně z oboru ortopedie.

    Ortopedie je nemocniční oddělení, kde pracuje řada výborných chirurgů: lékaři Sova starší – primář (Ladislav Chudík), Blažej (Josef Abrhám), Štrosmajer (Miloš Kopecký) a nepříliš zdatný dr. Cvach (Josef Vinklář). Mezi ně se na počátku příběhu zařadí nově příchozí MUDr. Čeňková (Eliška Balzerová), která se i přes prvotní podcenění MUDr. Sovou nenechá odradit a na oddělení ortopedie zůstává. Posléze se stává jednou z nejlepších nemocničních lékařek. Na oddělení později přichází i mladý doktor Peterka (Oldřich Kaiser).

    Děj nepopisuje pouze příběhy a události odehrávající se v nemocničním prostředí, ale věnuje se i příhodám v soukromém životě pracovníků nemocnice, jako je například svatba MUDr. Karla Sovy mladšího (Ladislav Frej), syna primáře ortopedického oddělení, s MUDr. Čeňkovou.

    Vedlejší dějovou osu tvoří různé lidské příběhy, například případ manželského trojúhelníku mezi doktorem Blažejem, sestrou Inou Galuškovou, později Jáchymovou (Andrea Čunderlíková), a řidičem sanitky Romanem Jáchymem, později manželem Iny (Jaromír Hanzlík), poměr MUDr. Čeňkové s pacientem a slavným hokejistou Přemyslem Rezkem, dále vztah MUDr. Dany Králové (Jana Štěpánková) s doktorem Vladimírem Řehořem (František Němec) či láska mezi sestrou Martou Huňkovou (Iva Janžurová) a pacientem Václavem Pěnkavou (Josef Dvořák).

Klíčová slova:  seriál, televize, zavzpomínejte si, léto
Diskuse ke článku
.