Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Nejhezčí policistky z českých seriálů. Která se líbí vám?

  • Světu kriminalistiky už dávno nevládnou jen muži. I v oblíbené Policii Modrava je šéfovou žena.
    8. června 2015 | 06:00

    Inteligentní, krásné, vtipné... Práce kriminalistů, detektivů a policistů už dávno nepřísluší jen mužům. A to jak ve skutečnosti, tak na televizní obrazovce. V oblíbených kriminálních seriálech se jich objevuje hned několik. Připomeňme si ty nejzajímavější.

  • Policie Modrava: kriminalistka Jana Vinická

    Soňa Norisová
    Autor: archiv TV NOVA

     

    Hlavní hrdinkou oblíbeného seriálu Policie Modrava, kterou skvěle ztvárnila herečka Soňa Norisová, je zkušená kriminalistka Jana Vinická.

    Z osobních důvodů přichází z většího města na venkov. Přijme uvolněné místo velitele policejní stanice na Šumavě. Musí se však vyrovnávat s počáteční nepřízní místních policistů, kteří se nemohou smířit s tím, že jim velí žena. Začnou Janě přezdívat Policie Modrava, protože se ubytovala u své tety v horské obci Modrava.

    Jana je vtipná, inteligentní a má veselou optimistickou povahu se smyslem pro humor. Tak se snaží řešit i jednotlivé kriminální případy, které se odehrávají v jejím regionu.

  • Policie Modrava: policistka Lucie Krásenská

    Jaroslava Stránská
    Autor: archiv TV NOVA

     

    Vdanou policistku, která si s věrností příliš hlavu neláme a v práci se má čile ke svému kolegovi, ztvárnila v seriálu herečka Jaroslava Stránská, kterou si všichni pamatujeme jako Jitku z Diskopříběhu. Od jeho natáčení uplynulo už 27 let, ale Jaroslava vypadá pořád téměř stejně, jako by snad ani nestárla.

    I přes hříšné myšlenky je Lucie Krásenská spolehlivá a inteligentní policistka, která chce na sobě dál pracovat a studovat policejní akademii. Jako jediná kolegyně od prvního dne drží s Janou. Nejprve jen z ženské solidarity, posléze proto, že ji Jana ochránila před žárlivým manželem.    

     

     

     

     

     

     

     

  • Kriminálka Anděl: vyšetřovatelka Lída Rysová

    Lída Rysová
    Autor: archiv TV NOVA

     

    Herečka Jana Pidrmanová si v seriálu Kriminálka Anděl zahrála sympatickou impulzivní mladou ženu vybočující z průměru, s prořízlou pusou a výborným analytickým úsudkem, která si chce vždycky prosadit svou. Přesto ráda pomáhá druhým. Své kolegy dokáže překvapit novými přístupy a nápady, když není čas cokoli vymýšlet.

    Je to chytrá osobnost s vlastním názorem. Protože je ale plná energie, ne vždy se chová podle předpisů a pravidel. Lída je zkrátka moderní mladá žena, samostatná v osobním životě i práci, která má úspěch u mužů. 

  • Kriminálka Anděl: policejní psycholožka Jana Chládková

    Jana Chládková
    Autor: archiv TV NOVA

     

    Další členkou mordparty je na první pohled tichá, ale schopná psycholožka, která se snaží všechny kolem sebe pochopit; někdy tím ale zapomíná na sebe. Zahrála si ji Helena Dvořáková.

    Chládková je zvyklá za lidským jednáním hledat i ty složitější motivace. A jak by snad mohlo předurčovat její jméno, v osobních vztazích je chladná, nedokáže překročit hráz k – pro ni – nedokonalému muži. Příliš nad vztahy přemýšlí a nerada od svého vidění ustupuje. Jako svobodná matka vychovává svého ročního syna Ludvíka, snaží se pro něj najít tatínka a sobě partnera.

  • Kriminálka Anděl: šéfová kriminálky Věra Beránková

    Věra Beránková
    Autor: archiv TV NOVA

     

    V roli nejdůležitější osoby a šéfové celé mordparty jste pak měli možnost vidět skvělou Zlatu Adamovskou.

    Beránková se snaží pečovat o své podřízené. Kvůli nedostatku praktických zkušeností z terénu však často nenachází vhodná řešení a je vyšetřovateli vnímána spíše jako přítěž. Ke své vysoké funkci se proseděla v kanceláři. Je chytrá, ale má zkrátka "starou školu", takže zbytečně lpí na detailech a předpisech. I proto je podřízenými vnímána jako dáma s nosem nahoru.

    Nikdy přesně nevíte, co od ní můžete čekat, ale v krizi dokáže pomoci. Říká se jí Bižu, protože je vždy a za každých okolností ráda ověšená bižuterií.

  • Případ pro exorcistu: major Marie Výrová

    Marie Výrová
    Autor: archiv ČT
    Dalším šéfem a zároveň členem týmu "detektivů od Nejsvětější trojice" je také žena. Marii Výrovou ztvárnila herečka Klára Melíšková. "Od začátku jsem bojoval za to, že je dobré mít v Případu pro exorcistu jako hlavní postavu detektiva ženu. A jsem rád, že tenhle pokus vyšel, máme tam hlavní ženskou figuru a není to žádná nezralá teenagerka, ale zkušená a zajímavá policistka, kterou ztvárňuje Klára Melíšková," říká autor scénáře Petr Jarchovský.
  • Vraždy v kruhu: psycholožka Sábina

    Sábina Borová
    Autor: archiv ČT
    Psycholožka Sábina, kterou si zahrála Hana Vagnerová, sice přímo nepatří do policejního týmu, přesto by se bez ní vyšetřovatelé neobešli. Vyšetřované záhadné vraždy jsou totiž volně propojeny se znameními zvěrokruhu, jejichž podstatu pomáhá objasňovat právě Sábina. Je manželkou kapitána Rosti Bora, který skončil na vozíčku. Jejím koníčkem je astrologie, a tu využívá i při své práci.

    Před lety dostala stipendium v Jungově institutu v Curychu, ale kvůli vztahu s Rosťou je odmítla. Vede astrologické kurzy, pracuje v rádiu, pomáhá kapitánu Holinovi při vytváření psychologických profilů a analýze motivací. Někdy ji jeho práce a práce Rosti vtáhnou natolik, že se stane jejich součástí. Snaží se své citové potřeby a intimní vztahy podřídit tomu, co jí život servíruje. Sába je moudrá, krásná a ryze ženská. Nese v sobě jakési tajemství, které v mužích vzbuzuje zvědavost a touhu sdílet je.

Klíčová slova:  vip, seriály, policistky, ženy zákona
Diskuse ke článku
.