Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Judit Bárdos: Hrát porod bylo obtížné, je to intimní okamžik, který jsem ještě nezažila

21. března 2022 | 06:00

Českým divákům utkvěla v paměti jako atletka ze snímku Fair Play (2014) nebo jako Markétka v pohádce Čertí brko (2018). Slovenskou herečku s maďarskými kořeny Judit Bárdos (33) vídáme hrát v tuzemských filmech často. Nově s ní přichází do kin snímek Poslední závod inspirovaný skutečnou událostí. A proč má ráda dobové kostýmy a v kolika jazycích hraje?

Do kin míří nový snímek Poslední závod inspirovaný skutečnou tragickou událostí z roku 1913. O čem příběh je a koho zde hrajete?

Film Poslední závod je podle skutečné události legendárního lyžařského závodu, který se odehrál na hřebenech Krkonoš, při němž zahynuli čeští sportovci Bohumil Hanč a Václav Vrbata. Německý sportovec Emerich Rath, který s nasazením vlastního života chtěl Hanče zachránit, byl z politických důvodů z příběhu vymazán. Film rekonstruuje události tak, jak se doopravdy staly. Moje postava je Slávka, manželka Bohumila Hanče, která v osudný den měla jenom pár týdnů do porodu.

Znala jste jejich smutný příběh, než jste nabídku přijala?

Tenhle příběh jsem poznala až díky tomuhle filmu, ale vím, že spousta lidí v Čechách tenhle příběh zná, pro lidi z Krkonoš je Bohumil Hanč až legendou. Myslím, že vznikl výjimečný projekt, který vypráví o skutečném přátelství, které přesahuje veškerou národnostní nebo politickou nenávist. Vzhledem k aktuálnímu válečnému stavu na Ukrajině je podle mě tenhle film teď mimořádně důležité vidět.

Video se připravuje ...
Judit Bárdos o natáčení seriálu Bohéma, šatech na míru a stylovém líčení • VIDEO: Matěj Kamenický/BPŽ

Jste tam jediná v ženské roli. Bylo to pro vás příjemné – točit se samými muži? Užívala jste si to?

Já nerozděluji projekty podle toho, kolik žen nebo mužů na tom spolupracuje. Pro mě je spíš důležité, jak tvůrci přemýšlejí, jestli se na natáčení dokážeme na sebe napojit a navzájem se inspirovat. Tady se to povedlo, bylo to pro mě jedno z nejkrásnějších natáčení, jaká jsem kdy zažila. Setkala se tady skvělá parta lidí. Jsem opravdu moc vděčná, že jsem mohla být součástí.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa bez reklam na 9 webech.

Autor: Lucie Ulmanová
Video se připravuje ...