Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Lilia Khousnoutdinová: Chybí nám kultivace ženskosti. Ženy se bojí být vidět, být odlišné a oblékat se jinak

10. března 2020 | 06:00

Je vystudovaná kněžka, napsala několik knih, navrhuje šaty i šperky, miluje Bhútán, má dvě děti, procestovala snad celý svět, pořádá kurzy a semináře a zajímá ji všechno ženské. Žije s miliardářem Karlem Janečkem, se kterým má dceru.

Popletla jsem čas schůzky a dorazila o hodinu později. Omlouvala jsem se, co mi síly stačily. „Je dobře, že jste přišla později. Já alespoň stihla věci, na které jsem neměla čas,“ usmála se na mě Lilia a já se zastyděla ještě víc. Neměla na obličeji stopy šminek, vlasy jednoduše svázané, a přesto vypadala nádherně. Mluvily jsme kromě jiného i o tom, jestli je důležitý vzhled, proč jsou ženy tak udřené, nebo jestli jsme díky penězům šťastnější.

Žila jste ve spoustě zemí. Jaké jsou Češky v porovnání s jinými ženami?

Jsou zatížené náročnými očekáváními. Žena má mít plnohodnotnou kariéru, do toho má být doma a péct koláče. Všechno na sto procent. A to fakt nejde. Když se Angličanka věnuje naplno práci, má au pair a často i někoho, kdo jí pomáhá s úklidem. Je to úplně normální. Naopak v Indii žena, která je doma a stará se o děti, tak tu její činnost všichni vnímají jako důležitou a důstojnou. Nikoho by nenapadlo říct, že nic nedělá a je příživnice. Vezměte si český výraz mateřská dovolená. Už ten vyjadřuje určité neuznání toho, co mateřství obnáší.

Takže Češky mají pocit, že musejí zvládnout všechno najednou?

Často pak kolem čtyřicítky přichází krize a pocit vyčerpání. Takové ženy hledají cestu ven a říkají si, že to musí jít jinak, než že se udřou. Často končí na mých kurzech a ptají se samy sebe: Jestli jsem se skutečně celý život snažila splnit tisíc nesplnitelných požadavků, tak kde je to moje? O co jde mně? Co chci? Co udělám s druhou půlkou života?

Na co přicházejí?

Na několik důležitých věcí. Třeba na to, že život je cyklický – ať už mluvíme o menstruačním, nebo lunárním cyklu. Je důležité si uvědomit, že všechno v přírodě má své vlny a vývoj. Chvíli pučí, chvíli odpočívá. My máme často nereálná očekávání, že musíme být pořád výkonné a tvořit, ale to nejde. K tomu, abychom mohly být tvořivé, nutně potřebujeme odpočinek. Je v pořádku, když chvíli nic neděláte, máte pauzy, když vám to nejde v práci a nejste výkonná. Ženy díky tomu nacházejí

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa bez reklam na 9 webech.

Autor: Majka Dvořáková
Video se připravuje ...