Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Největší hvězdy bývají většinou skromné, říká šéfka hudebního festivalu Bára Šubrtová

22. června 2018 | 06:00

Loni přivedla do Prahy Stinga, předloni Iggyho Popa, letos to budou Massive Attack nebo The Chemical Brothers, které můžete vidět již dnes a zítra na pražském festivalu Metronome. "Dá se říct, že s některými kapelami fungují i nějaký dlouhodobě vybudovaný vztah a osobní vazby," říká programová ředitelka festivalu Barbora Šubrtová. Se kterými kapelami má takový vztah? A jak reaguje na jejich mnohdy specifické požadavky?

Se kterými kapelami máte vybudované přátelské vztahy?

Festivalový promotér má, bohužel, trochu menší prostor si osobní vztahy vybudovat, protože s kapelou stráví méně času, než když sem kapela přijede jen na svůj koncert. Na festivalu máte rozvrh naplánovaný na minuty, kapely se střídají jedna po druhé a je jich mnoho. Vždycky se snažím s nimi strávit alespoň chvilku nebo si popovídat i nepracovně. Dá se říct, že trochu bližší vztah jsem navázala s Kasabian nebo Young Fathers, můj osobní oblíbenec je například DJ Shadow.

Zaskočili vás někteří hudebníci svými nestandardními požadavky?

Ono je těžké říct, co je nestandardní, jsem za tu dobu docela otrlá. Chápu, že někomu může připadat přehnané, že hudebníci trvají na určité značce cereálií nebo balené vody. Ale já to vnímám i tak, že kapela je třeba půl roku nebo i déle na turné a nedostane se domů. Doma jsou na hotelu. A jako my si domů kupujeme oblíbený jogurt nebo kávu, tak oni je chtějí mít také.

Autor: archív Báry Šubrtové

Musím ale říct, že zatím u žádných interpretů – ani těch největších hvězd – jsme neměli žádné extrémní požadavky, jako jsou například voda z Islandu nebo něco, pro co bychom museli letět helikoptérou. Jsou to většinou věci, které se dají sehnat u nás, nebo jim nabídneme alternativu a většinou se dohodneme. A ještě chci dodat, že ty největší hvězdy – jako třeba Sting – bývají překvapivě skromné a příjemné.

Kdy jste se nejvíce v práci zapotila?

První rok, kdy vystupoval Iggy Pop. Věděli jsme, že přijde bouřka někdy během jeho open air koncertu. Celý den se jen upřesňovalo, jestli to bude už před koncertem, v první půlce, nebo až ke konci. Nakonec jsme měli štěstí, nestihl odehrát jen poslední dvě písničky. Byl to neuvěřitelný zážitek, v průběhu koncertu pršelo, bouřka se blížila, a když už byly blesky těsně nad Výstavištěm, tak jsme to museli ukončit. Protože jeho zdraví je v tuto chvíli naše odpovědnost. On by to klidně dohrál, ale my a jeho manažer jsme to nemohli riskovat.

Měla jste někdy pocit, že s tou prací chcete praštit?

Mnohokrát. Vždycky, když vám někdo něco slíbí, a odřekne to nebo mají kapely, respektive jejich agenti nesmyslné finanční požadavky, které neodpovídají jejich situaci na trhu. Ale nikdy to zatím nebylo nadlouho😊

Co musí mít dobrý promotér vedle schopnosti organizovat a komunikovat?

Obecně je potřeba mít docela hroší kůži. Než se vám podaří domluvit se s jednou kapelou, tak vás pětsetkrát odmítnou, a to moc nepřeháním. Poptávka po dobrých interpretech je větší než nabídka a muzikanti si mohou vybírat. A nutno dodat, že se pohybujeme v hodně globalizovaném prostředí. Česká republika je v tomto kontextu vnímána jako součást Evropy, maximálně jako střední Evropa, a když kapele nebude vyhovovat Praha, pojede do Německa nebo Maďarska, jim je to jedno. Nejčastěji rozhodnou finance, ale s některými kapelami fungují i dlouhodobě vybudovaný vztah a osobní vazby.

Jak se cítí Bára Šubrtová v branži, která byla donedávna hodně mužskou záležitostí? Jaký je vkus českého hudebního fanouška a mění se? Celý rozhovor si přečtěte na zeny.cz.

Kasabian na Metronome 2017
Autor: Čestmír Jíra

METRONOME FESTIVAL PRAGUE

22.–23. 6. 2018
Výstaviště Praha

Vstupenky v prodeji na stránkách www.metronomefestival.cz a v síti Ticketpro.

Hlavními hvězdami letošního ročníku jsou The Chemical Brothers, Massive Attack, David Byrne, Tom Odell, John Cale, Sexy Dancers nebo Tata Bojs. Více informací najdete zde.

Autor: Irena Sládečková
Video se připravuje ...