Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Petra Němcová: Deset let od tsunami jsem jen pracovala a neměla čas na sebe

19. listopadu 2015 | 06:00

Když se vysloví jméno Petra Němcová, naprosté většině z nás se vybaví tsunami. Ano, Petra v něm tehdy přišla o hodně. Ale taky hodně získala. Respektive získaly děti, pro něž Petra od té doby se svou nadací Happy Hearts Fund buduje školy tam, kde by je čekal málokdo.

Petro, řekla bys, že rok 2015 byl úspěšný?

Už mám bilancovat? Tak dobře. Jako každý rok jsem zažila spoustu překvapení, ale na to už jsem od určitého momentu svého života zvyklá. Takže i když jsem překvapována, překvapená vlastně nejsem. Letošní rok se ale přece jen od těch předchozích v jednom směru podstatně lišil. Mnohem víc jsem se snažila soustředit se na svá spirituální studia, kterým se dlouhodobě věnuju. Letos totiž uplynulo deset let od tsunami, tak jsem si řekla, že bych při té příležitosti měla trochu zvolnit, uklidnit se a ztišit se. V posledních letech jsem jen pracovala a absolutně neměla čas na sebe.

Jak to konkrétně vypadá v podání ženy, která z titulu své profese potřebuje být středem pozornosti?

Prostě buduješ svůj vnitřek stejně, jako obvykle pracuješ na svém zevnějšku. Zkrášluješ na sobě to, co není vidět. Člověk si musí všímat i sebe samého, díky tomu pak dokáže líp pomáhat lidem kolem sebe. Deset let jsem se věnovala vlastně jen charitě, tedy budování škol, a říkala si, že já nějak přežiju, že nic nepotřebuju, že ostatní potřebují mě, mou sílu a schopnosti. Letos se mi to podařilo změnit. Neznamená to, že bych vůbec nepracovala, to v žádném případě, jen jsem se snažila vyhradit si extra čas pro sebe, kdy to jen šlo. A bylo to super, cítím se teď mnohem šťastnější. Nesoustředím se jen na dlouhodobé cíle, nemám přehnaná očekávání a na vše jen ty nejvyšší nároky, naučila jsem se radovat se i z těch úplně nejmenších věcí. I maličkosti nás dělají šťastnými.

Video se připravuje ...
Petra Němcová na skok v Praze • VIDEO: Markéta Reinischová, Jan Jedlička

Tvou charitativní činnost odstartovala tragická událost před deseti lety. Myslíš, že by ses k charitě dostala, i kdyby nebylo tsunami?

Asi už pět let před touto událostí jsem věděla, že jedním z mých cílů je pomáhat potřebným, hlavně dětem. Budovat školy mi přišlo nejlogičtější, i když to může znít jako otřepané klišé, vzdělání je nepochybně základ dobré budoucnosti. Tsunami pak v tomto směru zafungovalo jako urychlovač, hnalo mě to pak dopředu. 

Celý rozhovor s modelkou Petrou Němcovou najdete v novém čísle časopisu OK! Magazine.

...
Autor: OK Magazín

Autor: Martin Hradecký
Video se připravuje ...