Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Zakladatelka farmářských trhů Hanka Michopulu: K zahradničení mám vlastně odpor

13. května 2015 | 12:10

Stála u zrodu farmářských trhů i časopisu Apetit, je autorkou několika kuchařských knih. Zatím posledním podnikatelským počinem Hanky Michopulu je chlebíčkárna Sisters v centru Prahy. Mě ale hlavně zajímalo, jaké je bydlet v prvorepublikové vile a vařit na sporáku, který váží přes půl tuny. 

Máte za sebou celou řadu zajímavých projektů. Řekla byste o sobě, že jste úspěšná žena?

Nepřipadám si tak. Jestli jsem v něčem úspěšná, pak v tom, že mě celá řada mých životních či podnikatelských neúspěchů neodradila od dalších pokusů. Já to prostě zkouším pořád dokola. Když připálím brambory, tak si neříkám, že je už nebudu dělat, ale že je příště musím vařit kratší dobu.

Kde se ve vás vzala ta velká láska k jídlu?

Rodiče měli dvě chaty, tu druhou proto, aby měli ještě větší zahradu a mohli pěstovat zeleninu. Tehdy mi jejich životní styl připadal šílený. Ale díky tomu vím, jak chutná sladká čerstvá mrkev, staré odrůdy jablek nebo rajčata, která vyrostou na jižní stráni. Matka vařila čistou a jednoznačnou kuchyni. V životě nedochucovala umělými náhražkami a to mě naučilo znát základní chutě.

Pokračujete v jejich zahradnickém trendu? Máte u vaší krásné prvorepublikové vily zeleninovou zahrádku?

Jen zcela nevýznamnou. Mám k zahradničení vlastně odpor. Pěstuju jen staré odrůdy rajčat a letos chci zkusit toskánskou kapustu cavolo nero, která je teď v Evropě velkou módou. Než abych se sama plahočila, raději využiju vliv, který dneska mám. Když objevím něco nového, zvednu telefon a zavolám svému dodavateli zeleniny, jestli by to zvládl vypěstovat. Pro mě je to jednodušší a lidem kolem sebe rozšířím obzory.

Na jaké místnosti v domě jste si dala nejvíc záležet?

Vila je z první republiky, jako venkovské sídlo ji využíval jeden z vlastníků továrny Triola. Byl tu i tenisový kurt a tančírna. Já si ale odjakživa předplácím zahraniční časopisy o jídle a věděla jsem, že moje pracovna, můj ateliér, místo pro rodinu i návštěvy, prostě moje chlouba, bude kuchyně. Líbil se mi tzv. shaker style, který kdysi vytvořila řemeslně zaměřená náboženská sekta. Dodnes je v Anglii a Americe velmi populární. Teď, po deseti letech, bych v té kuchyni řadu věcí udělala jinak, možná moderněji, ale i dnes je to bezpochyby nejkrásnější místnost v domě.

Další rozhovory a zajímavé články najdete v květnovém vydání OK! Magazine, které najdete na stáncích.

...
Autor: OK! magazín

Autor: Tereza Jandejsková
Diskuse ke článku
.
Související články
Video se připravuje ...