Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Třídenní jogurtová dieta

Vybírejte si mléčné výrobky s nízkým obsahem tuku.
3. prosince 2008 | 17:10

Odborníci už dávno přišli na to, že jogurt je vhodnou potravinou k udržení dobré postavy. Využijte zeštíhlující efekt s naší třídenní jogurtovou dietou a zhubnete až čtyři kila.

Proč byste měla hubnout právě s jogurty? Protože obsahují vápník, který ovlivňuje tukové buňky. Kromě toho příznivě působí na zdraví: Má málo kilojoulů: 100 g jogurtu s 3,5 % tuku má 270 kJ. 100 g jogurtu s 1,5 % tuku má jen 190 kJ.

Bílkoviny z jogurtů jsou dobré pro stavbu svalů a napnutí tkání. Vitaminy se starají o krásu pleti, pevnost nehtů a zdraví vlasů. Jogurt vám dodá množství minerálních látek, nejdůležitější jsou vápník, fosfor a fluor. Všechny recepty v této kúře se připravují z probiotických jogurtů. Tyto jogurty jsou pro vás lepší než ty ostatní, protože obsahují mléčné bakterie, které se starají o správný průběh trávení v žaludku a střevech. Vytvářejí tam zdravé střevní prostředí, mléčné bakterie aktivují přirozenou obranyschopnost organismu.

Dopřejte si lahodné jogurty.
Autor: MICHAL PROTIVANSKÝ, DUŠAN KŘÍSTEK, PROFIMEDIA. CZ/CORBIS

1. DEN

SNÍDANĚ

Jablečný jogurt s vločkami 840 kJ
Kelímek (125 g) jablečného jogurtu (1,5 % tuku) dejte do misky, přidejte očištěné a nakrájená jablka (125 g) a promíchejte. Ochuťte citronovou nebo limetkovou šťávou. Lžíci ovesných vloček opražte na suché pánvi a posypejte jimi jogurtovou směs.

OBĚD

Rýžovo-zeleninová pánev 1 400 kJ
Kedlubnu a mrkev (obě po 100 g) nakrájejte na malé kousky. Na lžičce rostlinného oleje krátce poduste nakrájenou zeleninu a 50 g sójových klíčků. Přidejte 75 g uvařené rýže a opékejte v pánvi se zeleninou asi 3 minuty. Okořeňte solí a pepřem. Jako dezert si můžete připravit 50 g bílého nízkotučného jogurtu s 1 lžičkou kokosového mléka a lžičkou strouhaného kokosu.

Mrkvový salát
Autor: archiv

VEČEŘE

Šunkovo-mrkvový salát 1 220 kJ
Nakrájejte nahrubo 250 g očištěné mrkve. Jablko rozčtvrťte, odstraňte jadérka a nakrájejte na plátky. Nakrájejte na kostky 50 g uvařené šunky. Všechno promíchejte. Smíchejte 100 g bílého nízkotučného jogurtu s 1 až 2 lžičkamicitronové šťávy, přidejte sůl a pepř. Připravený salát na závěr přelijte jogurtovým dresinkem.

2. DEN

SNÍDANĚ

Okurkovo-ředkvičkový salát 820 kJ
Kelímek (150 g) bílého nízkotučného jogurtu ochuťte bylinkovou solí a pepřem. Půl svazku ředkviček a půlku salátové okurky nakrájejte nadrobno a smíchejte s jogurtem. Přidejte jeden stroužek prolisovaného česneku. Zeleninový salát snězte s krajícem celozrnného chleba.

OBĚD

Obložený krůtí řízek 1 320 kJ
Osolte a opepřete 125 g krůtích řízků a z obou stran osmažte na lžičce oleje. Na malé kousky nakrájejte 200 g žampionů, 1 rajče a 200 g cukety. Přidejte k masu a smažte 3 až 5 minut. Dochuťte solí a pepřem. Smíchejte 100 gbílého nízkotučného jogurtu s 1 stroužkem prolisovaného česneku a 2 lžičkami míchaných nasekaných bylinek. Hotové maso přelijte připravenou jogurtovou omáčkou.

Kuřecí se zelenou fazolkou
Autor: Lacné jedlá, Recepty ze života, Ringier Slovakia

VEČEŘE

Ovocná studená polévka 1 170 kJ
Smíchejte 2 kelímky (po 100 g) jogurtového nápoje s 1 lžičkou vanilkového cukru a se 150 g míchaného ovoce (mandarinky, pomeranč, jablka, hroznové víno, jahody...). Čerstvé ovoce můžete nahradit i zavařovaným.

3. DEN

SNÍDANĚ

Jablečno-skořicová rýže 800 kJ
Mléčnou rýži light (100 g) smíchejte se skořicí a s půlkou kelímku (62,5 g) bílého nízkotučného jogurtu. Nadrobno nakrájejte 1/2 jablíčka a vmíchejte do rýže.

OBĚD

Smažená ryba 1 270 kJ
Osolte a opepřete 150 g rybích filet. Osmažte je z obou stran na lžičce oleje asi 3 až 4 minuty. Půlku salátové okurky nakrájejte na plátky. Smíchejte 100 g bílého nízkotučného jogurtu s 1 lžičkou hořčice a čerstvými bylinkami. Do jogurtu zamíchejte nasekané bylinky a okurku. Jako přílohu podávejte krajíc celozrnného chleba.

Jestliže chcete mít klouby co nejdéle zdravé, dopřejte si alespoň jednou týdně tučnější rybu, například makrelu, platýze, kapra nebo tresčí játra.
Autor: SHUTTERSTOCK.COM

VEČEŘE

Paprikové těstoviny 1 360 kJ
Dejte do misky 100 g uvařených těstovin. Nasekejte půl svazku petrželové natě, půlku žluté a půlku červené papriky a 1 vejce uvařené natvrdo nakrájejte na kostky. Všechno důkladně smíchejte s těstovinami. Smíchejte 100 g bílého nízkotučného jogurtu s 2 lžičkami mleté papriky a tímto dresinkem přelijte připravené těstoviny.

DVA JOGURTY DENNĚ
Když se dobře rozhlédnete v obchodech, najdete tam velké množství jogurtů a jogurtových nápojů, ze kterých si můžete vybrat. Podmínkou je, aby jejich kalorická hodnota nepřesahovala 420 kJ/100 g. Když během dne pocítíte malý hlad, můžete si pochutnat například na jednom z těchto jogurtů či nápojů:

* Actimel ovocný jogurtový nápoj
* ovocný jogurt Vitalinea s 0,1 % tuku
* ovocný jogurt s vlákninou Activia
* jogurt Probio s müsli
* ovocný jogurt Jogobella

Tentokrát jsme za vás otestovali bílé jogurty.
Autor: Michal Protivanský

DOSTATEK TEKUTIN
Denně nezapomínejte vypít nejméně 1,5 až 2 litry tekutin. Povoleny jsou minerální vody (můžete je ochutit citronovou nebo limetkovou šťávou), neslazené bylinkové nebo ovocné čaje.

Autor: archiv