Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Češi nakupují jako o život! Utratí 66 miliard!

21. prosince 2009 | 05:00

Hodinové fronty aut na parkovištích, dlouhé fronty u pokladen, tlačenice mezi regály. Tak vypadala zlatá neděle a stříbrná sobota.

Třeba brněnské nákupní centrum Olympia bylo o víkendu v obležení. A lidé utráceli miliony. Stejně na tom byly obchody po celém Česku. Podle průzkumů jedna rodina vydá letos na dárky pod stromeček asi 28 tisíc! Celkem se do pokladen obchodů »přesune« z peněženek Čechů kolem 66 miliard korun!

Blesk se vám pokusil situaci u supermarketů a hypermarketů trochu přiblížit. Ať už jsme se k různým obchodním centrům vydali ráno nebo večer, v naprosté většině případů jsme narazili na parkoviště plná až k prasknutí a lidi spěchající domů s posledními dárky.

„S tím, jak se blíží Štědrý den, prodej v porovnání s běžným víkendem výrazně roste. Během této soboty a neděle až o 55 %, v Praze dokonce dvojnásobně. Tento nárůst je obdobný jako vloni,“ řekla Blesku mluvčí obchodního řetězce Tesco Eva Karasová. Podle jejích slov lidé na poslední chvíli dokupují především dárky a potraviny. „Zákazníci si kromě tradičních potravin potřebných na sváteční vaření a pečení chtějí dopřát na štědrovečerní stůl něco zvláštního, neobvyklého,“ doplnila Karasová.
U obchodních center můžete také ještě stále koupit tradiční ryby nebo živé stromky. Prodávat se budou většinou až do Štědrého dne.

Češi podle vánočního průzkumu GE Money Bank utratí za vánoční dárky průměrně 6276 korun, čímž se dostávají mírně pod evropský průměr, který je zhruba 6850 korun. Čtyřčlenná rodina s dvě dětmi do osmnácti let tak utratí v průměru 28 tiscí korun.


Blesk se u nákupních center ptal, co lidé poslední adventní víkend nakupovali a proč čekali na poslední chvíli

Vladimír Jedlička (21)
z Brna, živí se speciálními úklidovými pracemi

 

„Kupoval jsem pro přítelkyni pyžámko. Kupoval jsem ho až dneska, protože jsem do včerejška prodával jako brigádník vánoční stromky a teď jedu do Prahy, kde budu prodávat kapry,“ uvedl mladík. Dárek ho přišel asi na šest stovek.

Soňa Aubrechtová (34) s dcerou Marikou (14) z Karlových Varů, na mateřské dovolené

„Dřív jsme to nestihli. Máme doma malé dítě a nesehnali jsme hlídání. Lidí je tu ale míň než během odpoledne. Nakupovali jsme hlavně dárky. Koupili jsme třeba boby a také vínečko, kterým všechen ten předvánoční shon zapijeme,“ řekla maminka Soňa. Za dárky utratila asi 1500 korun, další stovky korun dala za jídlo na štědrovečerní hostinu.

Autor: ših, mor, op