Pátek 22. listopadu 2024
Svátek slaví Cecílie, zítra Klement
Oblačno, sněžení 1°C

Neodolatelné sváteční řezy na vánoční stůl

5. prosince 2009 | 05:00

Už vás nebaví tvarovat rukama jeden kousek za druhým? Nevadí, protože vánoční laskominy můžete upéct na plechu a pak naporcovat. Jde to rychle, snadno a výsledek nezklame.

Broskvový koláč s hvězdičkami

.
Autor: archiv Dr.Oetker, Vianočné pečenie, Recepty ze života 19

Doba přípravy: asi 25 minut

Budete potřebovat:

na těsto:
- 400 g hladké mouky
- 3 lžičky kypřicího prášku do pečiva
- 3 lžíce kakaa
- 160 g cukru
- 1 balíček vanilinového cukru
- špetku soli
- 4 vejce
- 200 ml oleje
- 200 ml perlivé vody

navrch:
- broskvový kompot (hmotnost po odkapání asi 500 g)
- 3 lžíce šťávy z kompotu

na náplň:
- 500 ml smetany ke šlehání
- 1 balíček skořicového cukru
- 1 lžičku rumového aroma nebo 1 lžíci rumu)
- 4 vrchovaté lžíce cukru moučky
- 2 balíčky smeta-fixu Dr.Oetker

na zdobení:
- 2 vrchovaté lžíce kakaa

Postup:

1. Mouku smíchejte s kypřicím práškem a s kakaem a prosejte do mísy. Přidejte cukr, vanilinový cukr, sůl, vejce, olej a minerální vodu a elektrickým ručním šlehačem na nejvyšším stupni vymíchejte do hladkého těsta. Těsto vlijte na vymazaný plech (30 x 40 cm) a uhlaďte. Pečte asi 20 minut v troubě vyhřáté na 180 °C.
2. Broskve nechte na sítku okapat. Vychladlý korpus pokapejte šťávou z kompotu. Broskve nakrájejte na kousky a položte na korpus.
3. Na přípravu náplně ušlehejte smetanu, skořicový cukr, rumové aroma nebo rum, moučkový cukr a smeta-fix. Šlehačkovou náplň natřete na korpus s broskvemi a uhlaďte. Uložte na hodinu do chladničky.
4. Z tvrdého papíru si vyrobte šablonu hvězdiček, koláč posypejte kakaem a nakrájejte na řezy.

Ledové kostky

.
Autor: archiv Dr.Oetker, Vianočné pečenie, Recepty ze života 19

Doba přípravy: 40 minut

Budete potřebovat:

na těsto:
- 4 vejce
- 300 g cukru moučky
- 10 lžic studené vody
- 200 g hrubé mouky
- 100 g mletých ořechů
- 1 balíček prášku do pečiva

na náplň:
- 600 ml mléka
- 6 lžic hrubé mouky
- 250 g másla
- 240 g cukru moučky
- 100 g mletých ořechů

na polevu:
- 100 g čokolády
- 50 g tuku
- hrubou mouku na vysypání a tuk na vymazání plechu

Postup:

1. Žloutky ušlehejte s cukrem a vodou, přidejte mouku smíchejte s práškem do pečiva a s ořechy. Bílky ušlehejte do tuha a zlehka vmíchejte k připravené směsi.
2. Plech vymazejte tukem a vysypejte moukou. Těsto vlijte na plech a pečte 20 minut při 180 °C..
3. Mouku s mlékem svařte za stálého míchání na hustší kaši a nechte ji vychladnout. Máslo s cukrem ušlehejte, přidejte ořechy a postupně vešlehejte vychlazenou kaši.
4. Na upečené a vychlazené těsto rozetřete hotovou náplň. Čokoládu rozpusťte s tukem a ještě teplou vlijte na koláč a nechte v chladu ztuhnout. Moučník nakrájejte na kostky.

Sváteční meruňkový perník

.
Autor: archiv Dr.Oetker, Vianočné pečenie, Recepty ze života 19

Doba přípravy: 50 minut

Budete potřebovat:

- 100 g cukru krystal
- 200 ml + 1 lžičku vody
- 1 lžíci octa
- 4 vejce
- 200 g cukru moučky
- 100 ml olivového oleje
- 1 lžičku mleté skořice
- špetku mletého hřebíčku
- kůru z půlky citronu
- 250 g hladké mouky
- 1 prášek do perníku
- 2 lžíce kakaa
- 500 g meruněk
- tuk na vymazání a mouku na vysypání plechu
- šlehačku na potření
- mletou skořici na ozdobu

Postup:

1. Do hrnce dejte cukr krystal, lžíci vody a octa a nechte zkaramelizovat, zalijte 200 ml vody, vařte přibližně 10 minut, odstavte a nechte vychladnout.
2. Žloutky utřete s cukrem moučkou do pěny, vmíchejte olej, skořici, hřebíček, nastrouhanou citronovou kůru a do směsi pomalu vpracujte vychladlý karamel. Přidejte mouku prosátou s práškem do perníku a s kakaem. Do směsi vmíchejte ušlehaný sníh z bílků.
3. Meruňky sceďte, nakrájejte na kostičky a vmíchejte do těsta.
4. Těsto vlijte do vymazaného a moukou vysypaného plechu a upečte ve vyhřáté troubě. Povrch moučníku potřete šlehačkou a posypejte skořicí.

Autor: Ladislava Protivanská