Budete potřebovat :
na těsto:
1 kg hladké mouky
250 g cukru moučky
100 g cukru krystal
15 g sody bikarbony
2 vejce
50 g tuku na pečení (Hera)
6 lžic medu
1 lžíci perníkového koření
2 lžíce vody
1 vejce na potření perníků
na polevu:
1 bílek
cukr moučku podle potřeby
Postup:
1. V hrnci zkaramelizujte cukr krystal. Karamel zalijte 200 ml vody.
2. Všechny přísady smíchejte s hotovým karamelem a vypracujte těsto, které nechte minimálně dvě hodiny stát na chladném místě.
3. Mezitím si připravte z tvrdého papíru šablonu ve tvaru kruhu s vnějším průměrem 22 cm a vnitřním 10 cm.
4. Těsto rozválejte a podle šablony vykrojte kruh. Pomocí formiček s vánočním motivem si vykrojte čtyři hvězdy, ale i rybu, prasátko, ptáčka a kometu nebo jiné tvary perníčků podle toho, jaké formičky máte k dispozici.
5. Vykrojené perníky rozložte na plech vyložený pečicím papírem a potřete je rozšlehaným vejcem, aby se hezky leskly.
6. Pečte přibližně 10 až 15 minut při 180 °C.
7. Po vychladnutí perníky podle své fantazie ozdobte. Do polevy můžete přidat i potravinářské barvivo. Vaše perníčky budou pestřejší, když k jejich zdobení použijete například perleťové kuličky.
Jak vyrobíte perníkový adventní věnec?
Budete potřebovat:
upečený perníkový kruh
4 perníkové hvězdy a další tvary
4 čajové svíčky
polevu na zdobení perníku
Jak na to?
1. Připravte si perníkový kruh, který bude sloužit jako podklad, na který budete připevňovat ostatní části.Okraj kruhu ozdobte jemnou vlnovkou.
2. Na spodní část čajové svíčky naneste polevu na zdobení. Přilepte ji na perníkovou hvězdu a nechte zaschnout.
5. Takto připravené hvězdy a ostatní perníky přilepte polevou na kruh.
TIP NA VIDEO: Vyrobte si také klasický adventní věnec. Postup najdete ve videu.