Sobota 23. listopadu 2024
Svátek slaví Klement, zítra Emílie
Polojasno 3°C

Vaše nejoblíbenější recepty na vánoční cukroví

Černoši
15. prosince 2008 | 11:33

Předkládáme vám šest vítězných vánočních receptů, které mají – podle našich soutěžících – jednu věc společnou: v jejich rodinách se po něm každoročně jen zapráší.

Děkujeme všem čtenářkám časopisu Blesk pro ženy, které se zapojily do naší soutěže o nejlepší vánoční cukroví.

Eva Honsová

Eva Honsová
Autor: archiv čtenářky

Křupavé placičky – marokánky

Budete potřebovat:

225 g hladké mouky
275 g cukru
1 sáček vanilkového cukru
špetku soli
140 g másla
1 žloutek
175 g šlehačky
250 g nesolených burských oříšků
75 g sušených meruněk
200 g čokoládové polevy

Postup:
Mouku, 100 g cukru, vanilkový cukr a sůl smíchejte, přidejte 125 g tuku nakrájeného na kousky, žloutek a vypracujte těsto, které odložte na 30 minut do chladu. Na pomoučeném vále těsto rozválejte a formičkou z něj vykrajujte kolečka o průměru 5 cm. Vyrovnejte je na plech vyložený pečicím papírem a v předehřáté troubě předpečte. Zahřejte 15 g tuku a 175g cukru a míchejte, dokud se cukr nerozpustí. Přidejte šlehačku (pozor – srazí se s karamelem na hroudu, ale po chvilce míchání se krásně spojí v hladkou hmotu), pak přidejte nakrájené meruňky a burské oříšky a nechte asi 3 minuty povařit. Pomocí dvou čajových lžiček hmotu naneste na předpečené placičky a dejte dopéct (stačí 5 minut, aby se nepřipálily). Polevu rozpusťte ve vodní lázni a namáčejte v ní spodní část vychladlých placiček. Nechte je důkladně oschnout. Jinou možností je dát placičky směsí dolů na vál a potřít je čokoládou pomocí štětečku a nechat zaschnout.

Petra Mašková

Petra Mašková
Autor: archiv čtenářky

Černoši

Budete potřebovat:

na těsto:
210 g hladké mouky
20 g kakaa
70 g cukru moučky
40 g strouhaných oříšků
140 g tuku Hera
1 žloutek

na náplň:
80 g cukru moučky
25 g marmelády
120 g strouhaných oříšků
2 lžíce rumu

Černoši
Autor: SHUTTERSTOCK.COM

Postup:
Ingredience na těsto spojte a důkladně propracujte. Na pomoučené desce těsto rozválejte na plát a vykrajujte kolečka. Rozložte je na plech vymazaný tukem a upečte v troubě vyhřáté asi na 180 °C. Během pečení si připravte náplň: smíchejte marmeládu s cukrem, s oříšky a rumem. Vychladlá kolečka slepujte po dvou, můžete je polít rozpuštěnou čokoládou a ozdobně postříkat bílou polevou.

Eva Karasová

Eva Karasová
Autor: archiv čtenářky

Fíkové placičky

Budete potřebovat:

60 g sekaných fíků
60 g mletých vlašských ořechů
80 g cukru krystalu (jemný)
1 žloutek
čokoládovou polevu

na ozdobu:

spařené oloupané mandle nebo ořechy (vlašské, lískové)
mletý cukr na posypání válu

Fíkové placičky
Autor: SHUTTERSTOCK.COM

Postup:
V misce utřete žloutek s cukrem, postupně přimíchejte vlašské ořechy a nakonec jemně nasekané fíky. Těsto vyválejte na pocukrovaném válu na cca 0,5 cm silný plát (můžete si pod něj dát pečicí papír posypaný moučkovým cukrem, aby se těsto tolik nelepilo). Malou oválnou formičkou vykrajujte z těsta jednotlivé kousky. Na každý kousek přilepte mandli (nebo ořech), jejíž konec jste předtím namočila do rozpuštěné čokoládové polevy. Nechte zaschnout. Pokud placičky vložíte do ozdobných košíčků, budou se na vánoční tabuli krásně vyjímat.

Místo mandlí nebo ořechů, můžete střed vykrojené placičky potřít polevou a posypat cukrářským zdobením.

Marie Výtisková

Klášterní rohlíčky

Budete potřebovat:

140 g hladké mouky
100 g másla
100 g nastrouhaných lískových nebo vlašských ořechů
30 g cukru moučky
50 g nastrouhané čokolády na vaření
1 žloutek

Klášterní rohlíčky
Autor: SHUTTERSTOCK.COM

Postup:
Na vál prosejte hladkou mouku, do důlku v mouce dejte žloutek, přidejte cukr, pokrájené máslo a nastrouhané ořechy. Z přísad vytvarujte vláčné těsto. Těsto nechte alespoň půlhodiny uležet v lednici. Z těsta vyválejte váleček, který rozkrájejte na stejně velké kousky. Z každého vytvarujte rohlíček. Rohlíčky pečte ve vyhřáté troubě a koncem je namočte v rozpuštěné čokoládové polevě.

Marie Matoušková

Medové trubičky

Budete potřebovat:

na těsto:
500 g hladké mouky
3 žloutky
3 lžíce mléka
200 g medu
200 g cukru moučky
1 kávovou lžičku jedlé sody

na krém:
1 máslo
1 tuk Hera
4 vejce
250 g cukru krupice
1 vanilkový cukr
2 až 3 lžíce rumu
na polevu:
1 čokoládu na vaření
100 g másla

Medové trubičky
Autor: SHUTTERSTOCK.COM

Postup:
Z přísad vypracujte hladké těsto, na pomoučeném válu z něj vyválejte plát a vykrajujte kolečka o průměru asi 8 cm. Kolečka rozložte na plech vymazaný tukem a upečená, ještě horká, je namotejte na vařečku. Heru s oběma cukry šlehejte nad párou, dokud směs nezhoustne do hustoty majonézy. Do zchladlé směsi vešlehejte máslo a rum. Ve vodní lázni smíchejte máslo s rozpuštěnou čokoládou. Dobře promíchejte. Zchladlé trubičky naplňte krémem. Konce namočte v čokoládě a obalte v mletých ořechách.

Irena Divišková

Pracny z tatranek

Budete potřebovat:
3 tatranky
250 g ztuženého tuku
360 g hladké mouky
60 g cukru moučky
1 vejce

Pracny z tatranek
Autor: SHUTTERSTOCK.COM

Postup:
Tatranky a ztužený tuk nastrouhejte, přidejte mouku, cukr moučku a vejce. Vypracujte těsto a nechte asi půl hodiny ztuhnout v lednici. Těsto rozdělte na stejnoměrné kousky a plňte je do formiček. Formičky nemusíte vymazávat tukem, stačí je namočit v polohrubé mouce a snadno je vyklopíte.

Autor: zpracovala: lap