Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Netradičně tradiční vánoční stromek

Růžový stromeček potěší malé princezny.
10. prosince 2008 | 14:52

Každá rodina si vánoční stromeček pečlivě vybírá, hledá pro něj v bytě nejlepší místo, celé hodiny ho zdobí a na Štědrý večer pod ním rozbaluje to nejkrásnější – dárky.

Něco z historie
Vánoční stromek u nás nemá příliš dlouhou tradici. Poprvé se rozsvítil v pražské vile ředitele Stavovského divadla Jana K. Liebicha v roce 1812. Častěji objevovat se začal až ve 40. letech 19. století, a sice v bohatých pražských měšťanských rodinách, kde si lidé zdobili živé stromečky (hlavně smrčky nebo jedličky) sladkým pečivem, perníkem a ovocem (jablky, hruškami, rozinkami a mandlemi).

Vánoční stromek v tradičních barvách.
Autor: archiv Tesco

Svíčky (nejprve lojové) se na stromečku poprvé rozsvítily v roce 1860. Na venkově se ozdobené stromečky začaly objevovat mnohem později. Až do první světové války bývala v mnoha domácnostech pouze ozdobená smrková nebo jedlová větev.

Ovšem dnes už ozdobený stromeček k Vánocům neodmyslitelně patří a pokud chcete držet krok s módními trendy a nemáte čas shánět stromeček čerstvě uříznutý, pořiďte si umělý. Výběr je opravdu velký. V obchodním řetězci Tesco si můžete koupit například stromeček bílý, růžový, ale třeba i černý.

Černý stromek dodá pokoji punc luxusu.
Autor: archiv Tesco

Trendy pro letošek
Černá barva, která byla dříve označována jako smuteční a ponurá, je v poslední době považována za barvu luxusní, čistou a jednoduchou. Pro letošek bude k vánočním svátkům patřit černo-zlatá, černo-stříbrná a černo-rudá kombinace spolu s výraznými, lesklými barevnými doplňky. To vše dodá vašemu pokoji nádech luxusu.

Zlatý stromek je elegantní.
Autor: archiv Tesco

Pokud jste méně odvážná, ale chcete držet krok s módními trendy, ozdobte si stromeček aspoň módními barvami a staré ozdoby nechte letos uložené v krabicích. Letos "pofrčí" vánoční ozdoby v hnědé, béžové a oranžové barvě.

Bílý stromek s pestrými ozdobami se určitě bude líbit dětem.
Autor: archiv Tesco

Popusťte tedy uzdu své fantazii a vyberte si vánoční stromeček tak, aby vás naladil do té správné sváteční atmosféry.

Výhody a nevýhody řezaného stromečku:

+ čerstvě uříznutý stromeček krásně provoní celý byt

- brzy opadává a všude po bytě je plno jehličí

- potřebujete místo na jeho uskladnění

Růžový stromeček potěší malé princezny.
Autor: archiv Tesco

Související články