Recepty na skvělé cukroví nejen pro celiatiky

6. prosince 2008 | 10:23

Lidí s celiakií v posledních letech stále přibývá. Jenže jak se mouce vyhnout v době pečení vánočního cukroví? Blesk ve velkém vánočním seriálu přináší několik nápadů a rad, které celiatikům mohou svátky zpříjemnit.

Základem léčby celiaka je přísné dodržování bezlepkové diety. "Lepek je látka, kterou obsahují některé druhy obilí. Jeho úloha při pečení je v tom, že pečivu dává pevný tvar a těstu pružnost nebo schopnost kynutí," vysvětluje nutiční terapeutka Věra Králová.

Věra Králová, DiS., nutriční terapeutka
Věra Králová, DiS., nutriční terapeutka
Autor: archiv

Věra Králová, DiS., nutriční terapeutka
Informační linka zdravého životního stylu 800 175 324
on-line poradna na www.zdravykorinek.cz

Jak tedy upéct vánoční cukroví bez lepku?
"Pro celiatiky existují speciální směsi na pečení, které v sobě lepek neobsahují. Také je možné péci z bezlepkových druhů mouky nebo volit druhy cukroví, které mouku neobsahují. K tomu jsou ideální například různé druhy marcipánů z mandlového těsta (s vhodným složením) nebo sněhového cukroví," doporučuje nutriční terapeutka. Zásadní chybou by ale v pečení pro celiatiky bylo chtít vyřešit problém jen pouhou záměnou běžné mouky za mouku bezlepkovou. "Bezlepková mouka se díky tomu, že neobsahuje lepek, chová naprosto jinak. Není tedy možné v receptu do těst pouze nahradit mouku z lepkem za mouku bez lepku. Při pečení je třeba dodržovat vyzkoušené recepty, které jsou sestavené přímo pro bezlepkovou dietu. Nějaké experimentování se v tomto směru nedoporučuje," vysvětluje odbornice.

Klasika, která neomrzí
Klasika, která neomrzí
Autor: Radka Buriánková

Tip Blesku
Pokud budete péct z bezlepkové mouky, je dobré použít různých druhů forem a formiček, které zajistí potřebný tvar cukroví.

Co je to celiakie
Jde o onemocnění, které je způsobené poruchou vstřebávání lepku a bílkovin obsažených v některých druzích obilí. Základem léčby je proto naprosté vynechání lepku z potravy. Lidí s celiakií nesmí žádné potraviny obsahující byť malé množství pšenice, ječmene, ovsa nebo žita. Obilnou mouku je u celiaků nutné nahradit moukou kukuřičnou, amarantovou, sojovou, rýžovou nebo bramborovou. Při dlouhodobě neléčené celiakii a nedodržování diety může být vážně ohoženo tenké střevo i jeho funkce.

Pozor!
Pečivo není jedinou potravinou, kterou celiatici nesmí jíst. Nemocný celiakií může jen vybrané druhy uzenin, jogurtů, paštik apod. Nebezpečné pro ně mohou být i stopové dávky mouky, které různé potraviny obsahují. Více o dietě se můžete dozvědět třeba na www.flora.cz v sekci Diety.

Pečení
Pečení
Autor: SHUTTERSTOCK.COM

RECEPTY

Mandlové jednohubky

Budete potřebovat:

225 gramů mletých mandlí
4 lžíce zakysané smetany Rama Cremefine
1 lžíce oleje
24 spařených oloupaných a mírně opražených mandlí
30 gramů cukru

Postup:
Mleté mandle nasypeme do mísy a přidáme cukr, zakysanou smetanu a olej. Postupně mícháme až vznike hmota podobná marcipánu. V prsty namočenými ve studené vodě pak z těsta vyvalujeme kuličky. Každou kuličku zploštímě a navrch zapíchneme opraženou mandli. Kuličky je možné dávat do papírových košíčků. Cukroví je třaba uchovávat v chladu.

Nutriční hodnoty jedné dávky

energie

bílkoviny

sacharidy

tuky

8404 kJ

46,07 g

81,59 g

166,96 g

Zdroj hodnot: E-kalkulačka na www.flora.cz

Kokosky šlehané v páře

Budete potřebovat:

4 bílky
275 gramů cukru
2 vanilkové cukry
350 gramů strouhaného kokosu

Postup:
Bílky spolu s cukrem a vanilkovým cukrem vyšleháme v páře na tuhý sníh. Do vzniklé hmoty přidáme strouhaný kokos. Těsto lžičkou dáváme na plech a pečeme zhruba 15 minut v troubě při 170 stupních.

Nutriční hodnoty jedné dávky

energie

bílkoviny

sacharidy

tuky

13882 kJ

45,55 g

349,93 g

241,2 g

Zdroj hodnot: E-kalkulačka na www.flora.cz

Koláčky 'Paulette'
Koláčky 'Paulette'
Autor: Dušan Křístek

Bezlepkové vanilkové rohlíčky

Budete potřebovat:

250 gramů rostlinného tuku Hera
300 gramů bezlepkové mouky (Promix UNI)
150 gramů ořechů
120 gramů cukru
1 vanilkový cukr

Postup:
Suroviny smícháme v těsto, které necháme přes noc odpočinout. Pak z něj tvoříme rohlíčky, které pečeme při 160 °C. Upečené rohlíčky ještě teplé obalujeme v cukru.

Nutriční hodnoty jedné dávky

energie

bílkoviny

sacharidy

tuky

18001 kJ

33,6 g

415,3 g

280,95 g

Zdroj hodnot: E-kalkulačka na www.flora.cz

Vanilkové rohlíčky
Vanilkové rohlíčky
Autor: Radka Buriánková

Linecké cukroví

Budete potřebovat:

120 gramů cukru
250 gramů rostlinného tuku Hera
370 gramů bezlepkové mouky (Promix UNI)
2 žloutky
citronová kůra, příp. lžička šťávy

Postup:
Suroviny se zpracují v těsto, které se nechá odležet. Následně se vyválí na tenkou placku, ze které se vykrajují různé tvary. Cukroví se peče při 150 °C. Upečené se slepuje krémem nebo marmeládou.

Nutriční hodnoty jedné dávky

energie

bílkoviny

sacharidy

tuky

15305,3 kJ

14 g

445,45 g

204,2 g

Zdroj hodnot: E-kalkulačka na www.flora.cz

Linecké slepované cukroví
Linecké slepované cukroví
Autor: Radka Buriánková

Autor: Petra Hátlová
Související články
1080p 720p 360p
DesktopMobile