Základem léčby celiaka je přísné dodržování bezlepkové diety. "Lepek je látka, kterou obsahují některé druhy obilí. Jeho úloha při pečení je v tom, že pečivu dává pevný tvar a těstu pružnost nebo schopnost kynutí," vysvětluje nutiční terapeutka Věra Králová.
Věra Králová, DiS., nutriční terapeutka
Informační linka zdravého životního stylu 800 175 324
on-line poradna na www.zdravykorinek.cz
Jak tedy upéct vánoční cukroví bez lepku?
"Pro celiatiky existují speciální směsi na pečení, které v sobě lepek neobsahují. Také je možné péci z bezlepkových druhů mouky nebo volit druhy cukroví, které mouku neobsahují. K tomu jsou ideální například různé druhy marcipánů z mandlového těsta (s vhodným složením) nebo sněhového cukroví," doporučuje nutriční terapeutka. Zásadní chybou by ale v pečení pro celiatiky bylo chtít vyřešit problém jen pouhou záměnou běžné mouky za mouku bezlepkovou. "Bezlepková mouka se díky tomu, že neobsahuje lepek, chová naprosto jinak. Není tedy možné v receptu do těst pouze nahradit mouku z lepkem za mouku bez lepku. Při pečení je třeba dodržovat vyzkoušené recepty, které jsou sestavené přímo pro bezlepkovou dietu. Nějaké experimentování se v tomto směru nedoporučuje," vysvětluje odbornice.
Tip Blesku
Pokud budete péct z bezlepkové mouky, je dobré použít různých druhů forem a formiček, které zajistí potřebný tvar cukroví.
Co je to celiakie Pozor! |
Pečení
Autor: SHUTTERSTOCK.COM
RECEPTY
Mandlové jednohubky
Budete potřebovat:
225 gramů mletých mandlí
4 lžíce zakysané smetany Rama Cremefine
1 lžíce oleje
24 spařených oloupaných a mírně opražených mandlí
30 gramů cukru
Postup:
Mleté mandle nasypeme do mísy a přidáme cukr, zakysanou smetanu a olej. Postupně mícháme až vznike hmota podobná marcipánu. V prsty namočenými ve studené vodě pak z těsta vyvalujeme kuličky. Každou kuličku zploštímě a navrch zapíchneme opraženou mandli. Kuličky je možné dávat do papírových košíčků. Cukroví je třaba uchovávat v chladu.
Nutriční hodnoty jedné dávky
energie |
bílkoviny |
sacharidy |
tuky |
8404 kJ |
46,07 g |
81,59 g |
166,96 g |
Zdroj hodnot: E-kalkulačka na www.flora.cz
Kokosky šlehané v páře
Budete potřebovat:
4 bílky
275 gramů cukru
2 vanilkové cukry
350 gramů strouhaného kokosu
Postup:
Bílky spolu s cukrem a vanilkovým cukrem vyšleháme v páře na tuhý sníh. Do vzniklé hmoty přidáme strouhaný kokos. Těsto lžičkou dáváme na plech a pečeme zhruba 15 minut v troubě při 170 stupních.
Nutriční hodnoty jedné dávky
energie |
bílkoviny |
sacharidy |
tuky |
13882 kJ |
45,55 g |
349,93 g |
241,2 g |
Zdroj hodnot: E-kalkulačka na www.flora.cz
Bezlepkové vanilkové rohlíčky
Budete potřebovat:
250 gramů rostlinného tuku Hera
300 gramů bezlepkové mouky (Promix UNI)
150 gramů ořechů
120 gramů cukru
1 vanilkový cukr
Postup:
Suroviny smícháme v těsto, které necháme přes noc odpočinout. Pak z něj tvoříme rohlíčky, které pečeme při 160 °C. Upečené rohlíčky ještě teplé obalujeme v cukru.
Nutriční hodnoty jedné dávky
energie |
bílkoviny |
sacharidy |
tuky |
18001 kJ |
33,6 g |
415,3 g |
280,95 g |
Zdroj hodnot: E-kalkulačka na www.flora.cz
Linecké cukroví
Budete potřebovat:
120 gramů cukru
250 gramů rostlinného tuku Hera
370 gramů bezlepkové mouky (Promix UNI)
2 žloutky
citronová kůra, příp. lžička šťávy
Postup:
Suroviny se zpracují v těsto, které se nechá odležet. Následně se vyválí na tenkou placku, ze které se vykrajují různé tvary. Cukroví se peče při 150 °C. Upečené se slepuje krémem nebo marmeládou.
Nutriční hodnoty jedné dávky
energie |
bílkoviny |
sacharidy |
tuky |
15305,3 kJ |
14 g |
445,45 g |
204,2 g |
Zdroj hodnot: E-kalkulačka na www.flora.cz