Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Vyzkoušené recepty na vánočky tradiční i netradiční

Vánočka
1. prosince 2008 | 13:40

Pečení vánočky je považováno za královskou disciplínu. V minulosti hospodyně dodržovaly celou řadu zvyků, aby se povedla. Dnes vám přinášíme nejen báječné recepty, ale i skvělé tipy na ještě lepší vánočku.

Například těsto zadělávaly jen v bílé zástěře a šátku a nemluvily. Dávným zvykem také bylo zapékání mince. Kdo ji při krájení našel, měl jistotu, že bude zdráv a bohatý po celý rok.

Rady a tipy pro ještě lepší vánočku

1) Vykynuté pečivo vkládejme do vyhřáté trouby a později teplotu snižte. Není-li to bezpodmínečně nutné, troubu během pečení neotvírejme.

2) Přibližně v polovině doby kynutí (záleží na konkrétním receptu) těsto vyklopme na vál, povytáhněme, přeložme třikrát přes sebe a nechme v míse dokynout.

3) Upletenou vánočku propíchněme špejlemi, aby se při pečení nesesula k jedné straně.

4) Je-li vánočka upečená, poznáme pomocí špejle, kterou píchneme do nejvyšší části těsta. Zůstane-li suchá, je těsto dostatečně upečené.

5) Vánočku uchováme déle vláčnou, zabalíme-li ji do alobalu.

Máme pro vás pár tipů a rad, aby se vám letos vánočka povedla.
Autor: archiv

6) Před vložením vánočky do trouby potřete její povrch směsí z rozšlehaného vajíčka, trochy vody a lžíce citrónové šťávy, tak povrch rychle neztmavne.

7) Přádáte-li do těsta jeden až dva vařené rozstrouhané brambory, vydrží pečivo déle vláčné.

8) Čím důkladnější a delší propracování, tím má vánočka lepší "léta". Správné těsto se nechytá na ruce ani na vál a není moc tuhé.

9) Hrozinky propláchněme vařící vodou, napěchujme do zavařovací sklenice, zalijme rumem a dobře uzavřeme. Hrozinky nasáknou rumem, jsou vzhlednější a chutnější.

10) Zbude-li vám kus vánočky, štoly nebo mazance, nakrájejte je na plátky, opečte dorůžova a obalte ve vanilkovém nebo skořicovém cukru.

Jemná vánočka

Suroviny:

1 kg polohrubé mouky
120 g čerstvého másla
120 g přepuštěného másla
50 g droždí
3 žloutky
140 g moučkového cukru
1 lžička soli
1 lžička strouhané citronové kůry
1/4 litru mléka
150 g mandlí
100 g hrozinek
50 g na nudličky krájené kandované citronové nebo pomerančové kůry
žloutek na potření

Postup:

1) Droždí rozmačkejte ve 3 lžících teplého mléka s 1 lžící cukru. V osolené mouce promíchané s cukrem a strouhanou i krájenou citronovou kůrou promněte čerstvé i přepuštěné máslo a mlékem s rozkvedlanými žloutky a kváskem zadělejte těsto.

2) Přidejte oprané a osušené hrozinky, pokrájené oloupané mandle a těsto důkladně vypracujte.

3) Nechte je kynout 1 až 2 hodiny. Z vykynutého těsta nakrájejte devět stejných dílů, z každého dílu vyválejte dlouhý váleček a spleťte je: čtyři válečky na spodní vrstvu nahoře překryjte a špičky válečků podložte pod oběma konci vánočky. Po dalším vykynutí povrch vánočky potřete rozšlehaným žloutkem a dejte ji péci na pomazaném plechu do dobře vyhřáté trouby. Proti zkřivení ji zabezpečte špejlemi a povrch přikryjte alobalem, aby se seshora nepřipalovala.

Mamčina vánočka

Suroviny:

500 g hladké mouky
500 g polohrubé mouky
200 g moučkového cukru
250 g tuku (máslo, sádlo nebo rostlinný tuk)
50 g droždí
2-3 vejce
trochu strouhané citronové kůry
1 vanilkový cukr
trochu soli
mléko (dle potřeby)
hrozinky

Vánočka
Autor: archiv


Postup:

1) Tuk promněte s osolenou moukou, přidejte přebrané, vyprané, osušené a v hladké mouce obalené hrozinky, cukr, strouhanou citronovou kůru, vanilkový cukr, vejce a droždí zmlazené v teplém oslazeném mléce. Vše promíchejte, vyklopte na moukou posypaný vál a důkladně zpracujte v těsto. Nechte je kynout přibližně 2 hodiny.

2) Potom z něj upleťte vánočku, spodní část čtyřpramennou, střední třípramennou a vrchní díl ze dvou stočených pramenů vyváleného těsta. Vánočku nechte ještě asi 40 minut kynout na pomaštěném plechu, potom ji potřete rozšlehaným vejcem a vrchní spletené prameny připevněte ke spodním na několika místech špejlí.

3) Dostatečně vykynutou vánočku dejte péci do dobře vyhřáté trouby. Pečte ji asi 50 minut.

Vánočka bez vajec

Suroviny:

60 dkg mouky
čajová lžička soli
6 dkg cukru
citronová kůra
1 balíček vanilkového cukru
3 dkg droždí
350 ml mléka
9 dkg cukru
6 dkg hrozinek
špetka amonia
2 dkg tuku na plech
1/2 vejce na potření vánočky

Postup:

1) Osolte prosetou krupičkovou mouku, přidejte tlučený cukr, strouhanou citronovou kůru, vykynutý kvásek připravený z droždí, málo cukru, mouky a vlažného mléka.

2) Poté přidejte zbytek mléka s rozpuštěným máslem nebol lojem, zadělejte tužší těsto, přimíchejte dobře válečkem rozválené amonium a očištěné hrozinky a dejte vykynout (min 1 hodina).

3) Vánočku pečte ve vyhřáté troubě zhruba 50 minut.

Vánočka s mandlemi
a hrozinkami

Suroviny:

1 kg hladké mouky
10 g soli
200 g cukru
80 g droždí
200 g tuku (napůl máslo a hera)
4 žloutky
0,5 l mléka
50 g hrozinek
50 g nahrubo nasekaných mandlí
citronová kůra
mouka na vál
papír na pečení nebo tuk na vymazání plechu
1 vejce na potření
špejle nebo párátka
moučkový a vanilkový cukr na posypání

Vánočka
Autor: archiv

Postup:

1) Z přísad vypracujte tuhé těsto. Do ně zamíchejte mandle, hrozinky a citronovou kůru. Těsto vložte do mísy, lehce posypte hladkou moukou, přikryjte a nechte nejméně dvě hodiny kynout.

2) Vykynuté těsto rozdělte na dvě poloviny a z každé nakrájejte devět dílů a z nich tvarujte válečky. Nejdříve spleťte cop ze čtyř válečků a položte ho na pečicí papír. Na něj položte cop ze tří válečků a nakonec vrchní část – dva stočené válečky. Hřbet spojte špejlemi, aby držel tvar. Stejným způsobem tvarujte vánočku i z druhé poloviny.

3) Nechte kynout 15 – 20 minut. Potřete rozšlehaným vejcem a vložte do trouby předehřáté na 160 – 170 °C. Během pečení můžete teplotu mírně zvýšit. Když se těsto nelepí, odstraňte "výztuhu". Vánočky vyjměte z trouby a nechte je na plechu vychladnout. Směsí moučkového a vanilkového cukru posypte až před nakrájením.

Tradiční vánočka

Suroviny:

750 g polohrubé mouky
100 g cukru
150 g másla
4 žloutky
45 g droždí (1 kostka)
375 mléka
špetka soli
100 g hrozinek
100 g mandlí
1 sáček vanilkového cukru

Postup:

1) Lžíci cukru rozetřete s droždím, přidejte lžíci mouky a asi 3 lžíce vlažného mléka a na teplém místě nechte vzejít kvásek. Ve vlažném mléce rozpusťte sůl, přidejte cukr a vanilkový cukr, vlahý rozehřátý tuk a nakonec do něho rozkvedlejte žloutky. Nalijte do mísy na mouku, přidejte kvásek, těsto vypracujte, přendejte na vál a ještě propracujte rukama na tužší hladké těsto, které poprášíte moukou, přikryjte a nechte 2-3 hodiny kynout.

2) Pak je rozdělte na 9 dílů, z nichž vyválejte stejně silné prameny. Spodní část vánočky upleťte ze 4 pramenů a přendejte na vymaštěný plech. Hřbetem ruky udělejte doprostřed copu rýhu, do které nasypte část spařených, oloupaných a nasekaných mandlí a hrozinek. Pak upleťte další cop ze 3 pramenů a posaďte jej na spodní část vánočky. Poslední dva prameny stočte a nedopletené konce podsuňte pod vánočku. Pod poslední cop opět nasypte mandle a hrozinky. Mandlemi posypte i povrch vánočky.

3) Aby se vánočka při pečení neroztrhla, propíchněte ji špejlemi na čtyřech místech. Vánočku nechte ještě asi 45 minut kynout, pak ji vložte do rozehřáté trouby a pečte asi 90 minut. Nejprve asi 10 minut prudčeji, potom snižte teplotu a zvolna propékejte. Před dopečením vánočku zakryjte mokrým papírem na pečení, aby se nepřipálila.

Vánočka
Autor: archiv

Zdroj receptů a fotografií: Pečeme s láskou (Reader´s Digest Výběr), Vánoční cukroví (Nakladatelství Lidové noviny), Moučníky (Dona), scom, profimedia.cz

Autor: Kateřina Kotalová
Klíčová slova: recept, pečení, vánočka, tipy
Související články