Sobota 4. května 2024
Svátek slaví Květoslav, zítra Klaudie
Oblačno 21°C

Jedlé misky

Slané mističky můžete naplnit třeba paštikou nebo pomazánkou.
16. října 2008 | 09:17

Naservírujte svým blízkým salát, zmrzlinu nebo jiné dobroty v miskách, které se dají jíst, a v očích strávníků se rázem stanete královnou hostitelek.

Sladké mandlové
Na 10 kusů budete potřebovat 80 g másla, 2 lžíce jablečné šťávy, 160 g cukru krystal, 50 g hladké mouky, 80 g mandlových lupínků a 10 malých misek nebo formiček na košíčky. Troubu rozehřejte na 180 °C a dva plechy vyložte pečicím papírem. Na papír si nakreslete kruhy s průměrem asi 10 cm. Při mírné teplotě rozpusťte v jablečné šťávě máslo a postupně i cukr. Směs přiveďte k varu a potom vmíchejte mouku a mandle. Vzniklou směs rozdělte na předkreslené kruhy a dobře rozetřete. Připravené kruhy pečte v troubě 3 až 5 minut. Potom je vyjměte, po jednom je odeberte a položte na misky otočené dnem vzhůru. Po stranách dobře přimáčkněte, aby kruhy z těsta získaly tvar misky, a nechte vychladnout.

Slané parmazánové
Na 10 sýrových kousků budete potřebovat 40 g strouhanky, 240 g strouhaného parmazánu a 2 bílky. Všechny suroviny smíchejte a vzniklé těsto rozválejte na plát. Z něj vykrajujte stejně velká kolečka o průměru asi 10 cm, vyrovnejte je na plechy vyložené pečicím papírem a pečte je 3 až 5 minut dozlatova v troubě vyhřáté na 180 °C. Upečené je pak jeden po druhém odebírejte a položte na misky obrácené dnem vzhůru, dobře je přitiskněte, aby držely tvar. Vychladlé můžete naplnit paštikou, pomazánkami, šlehačkou ochucenou naslano nebo salátem s majonézou.

Slané mističky můžete naplnit třeba paštikou nebo pomazánkou.
Autor: SHUTTERSTOCK.COM

Naše tipy

* Sladké misky si můžete připravit 2 až 3 dny předem a uskladnit je v uzavřené potravinové dóze. Je nutné zacházet s nimi opatrně, protože po upečení a zchladnutí jsou velmi křehké.

* Náplně, které chcete použít, by měly obsahovat co nejméně tekutiny, aby jedlé misky příliš nenavlhly a nerozmočily se. Doporučujeme naplnit je těsně před podáváním.

Autor: Ladislava Protivanská