Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Nemůžete usnout? Přestaňte počítat ovečky a vsaďte na melatonin!

13. listopadu 2023 | 00:00
Prezentace klienta |

Koukáte každou noc dlouhé hodiny do stropu a nemůžete usnout? Problémy se spánkem trápí stále více lidí. Příčin nespavosti může být mnoho, od nadměrného pití kávy, přes špatnou životosprávu až po stres nebo nemoc. Jak tedy rychle usnout a zajistit si kvalitní spánek? Poradíme vám!

Co před spaním (ne)dělat

Sedavý způsob života, kouření, pití kávy, konzumace alkoholu, nezdravé jídlo… to vše ovlivňuje náš spánek. Proto odborníci doporučují dodržovat zdravý životní styl, tj. kvalitně jíst a pravidelně se hýbat. Fyzická aktivita totiž není dobrá jen pro naše zdraví, ale ovlivňuje i kvalitu našeho spánku. Věnujte se tak alespoň 30 minut denně nějaké aktivitě, např. plavání, józe, cyklistice nebo procházkám. Právě chůze je často opomíjenou aktivitou. Jen si dávejte pozor, abyste se sportem skončili nejpozději 1-2 hodiny před spánkem. Rovněž si večer nedopřávejte těžká jídla, která bude vaše tělo dlouho trávit. Ideální doba posledního jídla je 2-3 hodiny před spánkem. Pozor také při pití kávy. Tělu totiž trvá až 6 hodin, než kofein zpracuje, takže si dobře rozmyslete, kdy si dopřejete odpolední kávičku.

Pozor na modré světlo

Před spaním rozhodně není vhodné pracovat na počítači, sledovat televizi nebo projíždět sociální sítě na mobilním telefonu. Tato elektronická zařízení totiž vydávají modré světlo, které blokuje tvorbu melatoninu zodpovědného za rychlejší usnutí. Produkce melatoninu neboli hormonu spánku je totiž závislá na množství světla v místnosti – zvýší se, jakmile dojde ke ztlumení světla. Schopnost jeho tvorby se rovněž snižuje v pozdějším věku, a proto mnoho starších osob má problémy se spánkem. Pomoci si tak můžete doplněním melatoninu ve formě doplňků stravy.

Nejlepší je kombinace melatoninu s L-tryptofanem

Za nespavostí často stojí také stres a problémy v pracovním či osobním životě. Proto je dobré vybírat melatonin v kombinaci s L-tryptofanem. Jedná se o důležitou aminokyselinu, kterou si však náš organizmus nedokáže vytvořit. L-tryptofan je výchozí látkou pro vznik serotoninu (hormonu dobré nálady), je zodpovědný za psychickou pohodu a spolu s vitaminem B6 přispívá k celkovému zklidnění organizmu před spánkem. Lékárníci doporučují doplněk stravy NEOSPAN melatonin plus, který vyniká svým jedinečným složením. Přípravek můžete zakoupit v lékárnách nebo na e-shopu.

Autor: SWISS PHARMACEUTICAL INVESTMENT LLC

Vytvořte si ideální prostředí pro spánek

Kvalitního spánku dosáhnete v tmavé místnosti, ve které není ani moc zima nebo horko. Ideální teplota by měla být kolem 18–19 stupňů. Před spaním je vhodné v ložnici vyvětrat a provlhčit tak vzduch. Nepodceňte ani výběr kvalitní matrace a povlečení. Místnost určená ke spánku by měla být laděná do neutrálních tónů a barev. Jasným barvám jako červená, fialová a oranžová se raději vyhněte.

Které potraviny vám pomohou usnout?

Věděli jste, že existují potraviny, které vám mohou pomoci rychleji usnout? Jedná se zejména o ty s obsahem hořčíku, draslíku, melatoninu, l-tryptofanu, vitaminu D nebo zinku. Zkuste proto do svého jídelníčku zařadit více banánů, kiwi, višní, třešní, rajčat, jahod, vlašských ořechů, mandlí, dýňových semínek a ryb či kuřecího masa.

Před spánkem relaxujte

Pro zlepšení kvality spánku choďte spát a vstávejte ve stejné dobu. A to i o víkendu. Rovněž si před spánkem vytvořte svůj relaxační rituál. Můžete si číst, meditovat, poslouchat relaxační hudbu, provádět dechová cvičení nebo si dát horkou koupel, do které můžete přidat pár kapek esenciálního oleje. Pro navození psychické pohody je nejlepší levandule nebo meduňka.

Související články