Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Alkohol na dovolené? Užijete si dovolenou se vším všudy, bez zbytečných starostí

Užijete si dovolenou se vším všudy, bez zbytečných starostí
7. srpna 2023 | 00:00
Prezentace klienta |

Dovolená, to je odpočinek, dobrodružství a také poznávání pohostinnosti v cílové destinaci. Patříte mezi ty, kdo rádi vyzkouší třeba pivo z lokálních pivovarů, okusí víno z místních vinic nebo prostě jenom rádi relaxujete s drinkem v ruce? Určitě si dovedete představit, že kombinace pojistné události a alkoholu v krvi nebude úplně jednoduchá záležitost.

Pár drinků a malér je na světě

Alkohol u většiny pojišťoven a pojistných produktů zpravidla spadá do pojistných výluk. To znamená, že pokud vám v případě pojistné události naměří alkohol v krvi, pojišťovna vám nic nezaplatí.

Můžete mít až 1 promile v krvi

To, že je alkohol mezi výlukami, ale neplatí pro všechny pojišťovny – cestovní pojištění od PVZP nad pár drinky přimhouří oko a postará se o vás v případě úrazu až do výše jedné promile alkoholu v krvi. Tak si to představte… Strávili jste příjemný večer s přáteli, po cestě na ubytování se vám smekla noha a vymkli jste si kotník? Tuto nepříjemnou situaci nemusel nutně zavinit alkohol. Pokud vám ale v nemocnici nějaký zjistí a nebudete na tuto situaci připraveni prostřednictvím kvalitního cestovního pojištění, váš bankovní účet zapláče.

Užijete si dovolenou se vším všudy, bez zbytečných starostí
Autor: www.istockphoto.com

Alkohol za volant nepatří

V některých případech však tolerance jedné promile pro cestovní pojištění od PVZP neplatí a musíte se řídit zákony země, ve které se nacházíte. Jde především o řízení motorových vozidel a účast v dopravě jako cyklista. Každá země si určuje svou vlastní toleranci alkoholu za volantem. V České republice nebo na Slovensku je to striktní nula, oblíbené letní destinace, jako je Chorvatsko nebo Itálie, tolerují až 0,5 promile, nejvíce benevolentní je v tomto Malta nebo Velká Británie, které dovolují až 0,8 promile alkoholu v krvi.

Užijete si dovolenou se vším všudy, bez zbytečných starostí
Autor: www.istockphoto.com

Když pod vlivem způsobíte škodu někomu dalšímu

Další nepříjemnou situací může být, když svou neopatrností někomu způsobíte škodu na zdraví nebo na majetku. Třeba uklouznete u bazénu a na někoho nebo něco nešťastně upadnete. Pokud by dotyčný musel do nemocnice nebo se daná věc rozbila (třeba lehátko), náklady na ošetření (nebo na nové lehátko) půjdou za vámi, potažmo za vaší pojišťovnou. Když si vyberete cestovní pojištění (v balíčku Nadstandard) od PVZP, které myslí na situace, kdy hraje svou roli alkohol, náklady na ošetření nebo opravu či obnovu poničeného majetku za vás pojišťovna zaplatí – opět až do výše jedné promile alkoholu v krvi. Když si vyberete cestovko, které má alkohol ve výlukách, všechno zaplatíte z vlastní kapsy.

Užijete si dovolenou se vším všudy, bez zbytečných starostí
Autor: www.istockphoto.com

Nadupané cestovko od Pojišťovny PVZP

PVZP momentálně nabízí cestovní pojištění s tolerancí alkoholu do výše jedné promile při pojistné události, ať už se to týká léčebných výloh, nebo pojištění odpovědnosti. Jedna promile je v současné době nejvyšší možná tolerance, kterou můžete v rámci cestovního pojištění získat. Cílem cestovního pojištění od PVZP je myslet na všechna možná rizika tak, abyste na ně vy myslet nemuseli. A to včetně popíjení alkoholu, se kterým byla vždy v rámci pojištění potíž. Užijte si dovolenou bez starostí!

Užijete si dovolenou se vším všudy, bez zbytečných starostí
Autor: www.istockphoto.com

Náš tip

V případě pojistné události za účasti alkoholu a měření alkoholtesterem (nebo rozborem krve) vždy žádejte písemný doklad o výši alkoholu v krvi. Zpětně byste jen těžko někomu dokazovali, že to byl „jenom zbytkáč“ nebo „jenom dvě skleničky“, pokud budete mít v zápisu obecné „byl opilý“. 

Než vyrazíte do zahraničí, vždy si detailně prostudujte pojistné podmínky vašeho cestovního pojištění, ať víte, co za vás pojišťovna zaplatí a za jakých okolností.

Důležité

Přestože jsou některé země k alkoholu tolerantnější, mějte na paměti, že alkohol snižuje pozornost i reakční dobu. Zvažte tedy, zda si před řízením dát drink, nebo vydržet až do doby, kdy budete mít odřízeno.

Nadupané cestovko od PVZP na dosah ruky

Vydejte se za dobrodružstvím s jistotou, že o vás bude kvalitně postaráno. Cestovní pojištění od PVZP vás nenechá ve štychu, ať už se stane cokoliv. 

Soutěž s nadupaným cestovkem od PVZP

Zahrajte si s cestovním pojištěním od PVZP o hromadu vybavení k moři nebo na hory v letní soutěži Hory, nebo moře? Soutěžit můžete až do 30. 9. 2023 tady.