Úterý 3. prosince 2024
Svátek slaví Svatoslav, zítra Barbora
Zataženo, déšť se sněhem 4°C

Pečlivá volba potravin dokáže zázraky. Jak začít?

Pečlivá volba potravin dokáže zázraky
30. března 2021 | 00:00
Prezentace klienta |

Kdo rozhoduje o tom, jak kvalitní, čerstvé a chutné budeme mít potraviny v obchodech? Nebo jakou uhlíkovou stopu zanechají některé produkty? Přece my! Pečlivým výběrem potravin můžeme dokázat veliké věci! Podpoříme tím lokální výrobce a přírodu.

Až půjdete příště do obchodu, zkuste se zamyslet nad důsledky svého nákupního rozhodování a odpovězte si s námi na následující otázky. S výběrem pomohou i značky kvality Klasa, Regionální potravina, Bio.

Značky kvality pomohou s výběrem potravin
Autor: Akademie kvality

Co očekáváme od potravin?

Pokud je to možné, je vždy logicky dobrou volbou preferovat lokální potraviny. Místní ovoce a zelenina se totiž sklízí až tehdy, kdy jsou opravdu zralé, což se jasně projevuje na jejich chuti a vůni. To nejčerstvější se zkrátka narodilo u nás. Preference Čechů v této oblasti také jasně potvrzuje výzkum agentury STEM/MARK z roku 2020, který se zabýval našimi nákupními zvyklostmi. Při výběru potravin totiž zohledňuje čerstvost a kvalitu totiž naprostá většina, tedy 90 % dotázaných. Velmi dobrou pověst mají u nakupujících české potraviny. Podle průzkumu je považuje za kvalitnější 75 % dotázaných.

Pečlivá volba potravin dokáže zázraky
Autor: Akademie kvality

Pochází výrobek z našeho sousedství?

Každý kraj má své lokální speciality. Vyrábějí se podle tradiční receptury a ze surovin, které poskytuje daná oblast díky svým jedinečným klimatickým podmínkám a zvyklostem. Proto se může snadno stát, že je nikde jinde neochutnáte, jsou totiž jedinečné. Poznávat kraje skrze místní uzeniny nebo pečivo je naprosto originální zážitek, který navíc přináší výhody celému regionu. Nákupem od místních zemědělců totiž v konečném důsledku podpoříme zaměstnanost a prosperitu kraje.

Pečlivá volba potravin dokáže zázraky
Autor: Akademie kvality

Jakou vzdálenost musel produkt urazit?

Zamysleli jste se někdy nad tím, jaký kus světa absolvují některé potraviny, než se objeví u vás na stole? S tím souvisí nejen náklady na dopravu, skladování a balení, ale také vyprodukované množství uhlíkové stopy, které se odvíjí od počtu najetých kilometrů. Např. česnek z Číny musí překonat vzdálenost přes 20 000 km, hovězí z Argentiny urazí téměř 12 500 km, vepřové maso z Chile necelých 15 000 km, rajčata z Maroka přes 3 000 km a jablka z Itálie více než 1 300 km. Naše produkty máme na dosah. Sklízí se až tehdy, kdy jsou opravdu zralé, což se projeví na jejich chuti a celkové kvalitě.

Zajímá vás téma kvalitních potravin? Mnohem více se dozvíte na www.akademiekvality.cz.

Značky kvality pomohou s výběrem potravin
Autor: Akademie kvality