Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Vytvořte si vlastní letní doplňky. Poradíme, jak na to!

28. května 2020 | 00:00
Prezentace klienta |

Teplé počasí nás postupně láká na zahrady a terasy, kde budeme pravděpodobně trávit i letošní léto. Vylaďte si je proto do vlastního stylu s originálními doplňky, které vám pobyt venku zpříjemní. Navíc nemusíte ani navštěvovat drahé designové e-shopy, ale vše si za pomoci pár drobnosti vyrobíte sami. Je to snazší, než se může zdát!

Co si na tvoření připravit?

Na veškerou tvorbu vám postačí jen pár základních drobností, které má v domácnosti asi každý z nás. Jsou to pochopitelně nůžky, disperzní lepidlo (např. Herkules), provázek nebo barevné bavlnky, potravinová fólie, voda, potravinové barvivo, třeba takové barvičky od Velikonoc (např. OVO). A tvoření může začít.

Herkules trojúhelník
Autor: Druchema, družstvo pro chemickou výrobu a služby

Designová BIO mísa

K jaru a létu bude patřit příroda a přirozenost, tak proč si ji nedopřát i na našich zahradách a terasách? A jak by se vám líbila taková mísa nebo miska jen z přírodních surovin? I tu si totiž snadno můžeme vyrobit.

Stačí, když si připravíme klasickou mísu, kterou máme v kuchyni a potravinovou fólii. Dále budeme potřebovat klasický provázek, nůžky, vodu a disperzní lepidlo. Nejprve si připravíme speciální směs disperzního lepidla a vody, ideální je ředění v poměru 1:1. Dle velikosti mísy vyměříme spotřebu provázku, vhodné jsou 3 – 5 metrů a ten následně ponoříme do směsi vody a lepidla a necháme jej nasáknout. Mezi tím si otočíme mísu dnem nahoru a pokryjeme potravinovou fólií. Následně provázek začneme na mísu namotávat, ideálně těsně na sebe. Když máme celou mísu pokrytou provázkem, odstřihneme zbytek a vše necháme zaschnout.

Po zaschnutí a vytvrzení jednoduše odstraníme potravinovou fólii a mísa vlastní výroby je na světě!

Herkules expert
Autor: Druchema, družstvo pro chemickou výrobu a služby

Stínidla na led osvětlení na pergoly a terasy

Není nic krásnějšího než během horkých letních večerů posedět na terase či pod pergolou. Dokonalou atmosféru pak ještě umocní krásné tlumené osvětlení. Ale jak na něj? Jednoduše! Postačí světýlka z vánočního stromku nebo venkovního řetězu a stínidla si už vyrobíme sami.

Postup je podobný jako při výrobě mísy. Jen místo provázku použijeme barevné bavlnky. Pokud je nemáme, můžeme použít provázek a připravíme si i OVO barvy na vejce, které nám jej obarví do pestrých tónů. Pak už budeme potřebovat jen několik balónků a vodu a můžeme se pustit do práce.

Herkules sestava
Autor: Druchema, družstvo pro chemickou výrobu a služby

Připravíme si opět směs disperzního lepidla a vody, ředěné v poměru 1:1. Do ní ponoříme bavlnky. V případě, že máme jen provázek, přidáme do směsi ještě některou velikonoční barvu, ideálně tekutou nebo gelovou. Mezi tím si mírně nafoukneme balónky a začneme je obmotávat bavlnkami. Dbáme na to, abychom při obmotávání dělali mezery, aby stínidlo mohlo vrhat ty správné stíny a umocňovalo atmosféru. Po zaschnutí lepidla balónek propíchneme nebo vypustíme a protáhneme jen ven. A máme hotovo!

A teď už jen hurá ven!