Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Ptali jste se odborníka na okna: čtěte odpovědi a otázky z online chatu

Co chcete vědět o oknech? Ptejte se v našem online chatu.
12. února 2020 | 00:00
Prezentace klienta |

Ve společnosti pracuje již 25 let. Kdysi začínal jako brigádník ve výrobě a postupně prošel technickými i obchodními pozicemi až na současné místo v nejvyšším vedení firmy. Problematiku oken tak zná jak po stránce technické, tak i z pohledu zákazníků. Zkrátka ten pravý odborník pro dotazy.

 

Roman Kubálek, obchodní ředitel VEKRA
Autor: Window Holding

CO VÁS ZAJÍMALO O OKNECH?

online chat
Řekněme že potřebuji 8 oken do bytu, jak dlouho budu od objednávky čekat než mi je přivezou namontovat? (Magda)
Foto
Záleží na materiálu. Např. plastová okna můžete mít do 4-6 týdnů, záleží mj. i na barvě případně atypickém tvaru.
Dobrý den, jak dlouho vydrží platová okna? Myslím jaká je reálná záruka? Dřevo může při dobrém a opakovaném nátěru vydržet desítky let. Jak je to s plastem? Jak to lze reálně otesovat?(Radek Šulc)
Foto
Záruka bývá 5 let, pokud si pořídíte okna i s montáží. Životnost oken je v rádu desítek let, záleží na tom, jak se o ně staráte, ale také kde slouží.
Dobrý den, bydlím v bytě 12let, od počátku mám ráno na všech oknech 10cm vody, topím, větrám, přes noc žádná aktivita.(Petr Raida)
Foto
Pokud máte 2skla, ta mají větší sklon k rosení u 3skel se toto prakticky neděje. Vyvětrejte, zatopte. Případně zkuste zjistit u svého dodavatele, zda by bylo možné okna přesklít.
Chtěla bych vědět jak poznám že se jedná o kvalitní okna, podle čeho se mám řídit když se budu vybírat? (Helča)
Foto
Kvalita je o více parametrech, chtějte znát, kdo okna vyrobí. Pokud si necháte dodat okna na klíč, máte jistotu v záruce za celé dílo, tedy okna i provedenou montáž.
Jaké lazury na okna používáte, aby vydržely jak přímé slunce nebo silný mráz?(Tomáš)
Foto
Technologie povrchové úpravy je poměrně složitá, zpracovávaná na robotických linkách, provádíme si i vlastní zkoušky odolnosti. Domluvte se s našim technikem a můžete se přijet podívat i do našich výrobních závodů konkr. dřevěná okna vyrábíme v Zašové u Rožnova pR a ve Velkém Meziříčí. Rádi Vás přivítáme.
Jsou dřevěný okna lepší než plastový?(Helča)
Foto
podívejte se na odpovědi dříve, volba materiálu je otázkou osobních preferencí a finančních možností
Když děláte návrhy na výměnu oken, jsou zpoplatněny? (Lucie)
Foto
nejen návrh projektu, ale i konzultace přímo na stavbě nebo u nás na vzorkovně jsou zdarma
Dobrý den, plánujeme výměnu oken, ale obávám se, že nám naruší fasádu domu. Neradi bychom k tomu ještě platili další opravy. Jak se tomu dá předejít? S pozdravem Štilec(Štilec)
Foto
I když při vybourávání oken se postupuje max. šetrně, samozřejmě poškození fasády nelze vyloučit. Zejména když jde o špaletová okna, kde je celkový zásah do okolí oken větší. Dobré je probrat to s technikem přímo na stavbě
Zdravím, mě by zajímalo jestli máte v nabídce nějaká okna která umí ztišit hluk z ulice, protože bydlíme na hlavní a máme tam zrovna okna do ložnice a do pokoje. (Lucie R. )
Foto
zde najdete praktické rady: https://www.vekra.cz/clanky-radce/jaka-okna-odhlucni-byt/
Jak se vyhnout rosení oken?(Dvořáková T.)
Foto
zde najdete pár rad: https://www.vekra.cz/clanky-radce/vite-proc-se-rosi-okna/
Dovolila bych si říct, že poslední reklama je podle mého dost urážlivá, předvádět ženy tímto způsobem už mi přijde dost zastaralé, takže by bylo lepší kdybyste tuhle reklamu stáhli z vysílání. Už jsem vás nahlásila na radu pro televizní reklamu: https://uloz.to/file/gytL6oCOGuUt/rrtv-vekra-pdf(Eva Lhotská)
Foto
K reklamě jsem se již vyjádřil v předchozích dotazech. Reklama plní účel, když je vidět a mluví se o ní, a to se nám zřejmě povedlo. Pokud jsme se Vás dotkli, omlouváme se.
Nevím proč jste zrovna na stránce blesk pro ženy, když vaše reklama ukazuje ženy jako fúrie co na manžela běží s pánví…(Marie Makalová)
Foto
Je to pouze shoda náhod. Ženy totiž velice často kladou dotazy, a pak i řeší následné problémy s okny. Reklama měla být opravdu jen humornou nadsázkou.
Chtěla bych vyměnit okna v domě, ale nedovedu si přesně představit, jak budou vypadat. Máme tam stará bílá dřevěná okna, ale bílá se mi zdají moc fádní. Je nějaká možnost, jak si to lépe představit? Jaké barvy plastových oken si teď lidi nejvíce kupují?(Marta B.)
Foto
Obecně šedá je hitem. Technici VEKRA mají na svých iPedech aplikaci, kde v rozšířené realitě můžete vidět přímo okno ve stavbě. Můžete volit nejen barevnost, ale také členění apod. Když nás poptáte, technik VEKRA v regionu Vám může i takto pomoci s výběrem.
Chystám se nechat si vyměnit v podrovním bytě dveře na terasu, líbil by se mi nějaký posuvný systém. Ale je to asi hodně těžké a nevím, jak by to bylo s montáží. Jak toto řešíte(Roman)
Foto
Zdravím svého jmenovce. Už při návrhu řešení posuvných systémů, a to platí i pro jakékoliv prvky s velkou hmotností, plánujeme i otázky praktické realizace dopravy na místo, využití manipulační techniky atd. Ve městech je to např. možnost použití jeřábu pro přemístění prvku do podkroví v případě, že to nelze pronést domem. Řeší se i zábory ulice atd. Pokud víme, že tam prvek nedostaneme, tak navrhneme alternativu, která je technicky proveditelná. Již v návrhu projektu vždy řešíme tedy i vše, co se týká dopravy a montáže. Nesmí se stát, že bychom až na místě řešili jak prvky namontovat.
Nepochopila jsem reklamu s manželkou, přijde mi trochu přehnaný, asi jsem nepochopila co tím chtěl básník říct? (Martina)
Foto
Jak jsem psal dříve, reklama byla myšlena výhradně jako humorná nadsázka. Nehledejte za tím nic jiného.
Jak by měla vypadat domácí údržba dřevěných oken?(Marie S.)
Foto
Alespoň 2x do roka umýt. Na jaře a na podzim ošetřit balzámem na dřevo, který dodá nebo alespoň doporučí výrobce.
Když dáváte tolik peněz do reklamy není divu, že máte tak drahá okna. Ta reklama s ženou jak mlátí toho chudáka je ale dobrá - nebojíte se, že vám ji zakážou?(Alda)
Foto
Bez propagace jen těžko prodáte, ale nesouhlasím s tím, že máme drahá okna - vyrábíme kvalitní okna a k nim zajišťujeme špičkové služby vše na klíč s jistotou záruky i servisu. Pořídit si okna je svého druhu investice, která ovlivní kvalitu bydlení na desítky let. Je pak volbou každého, zda výběr podcení a chce maximálně ušetřit, za pár let se mu taková volba může hodně prodražit nebo to může být i slušná noční můra. Jsem rád, že se Vám naše reklama líbí - je myšlena jako humor a nadsázka, to je snad přípustné. Věříme ve zdravý rozum a smysl pro humor.
Čím byste mě přesvědčili, abych si měla koupit okna od vás? Prý jste dost drazí.(Hana L.)
Foto
Nejsme a ani nemůžeme být nejlevnější, protože kvalita není zadarmo, navíc zajišťujeme dodávku oken na klíč tj. včetně všech služeb a odpovídající záruky a jistoty dlouhodobého servisu. Děláme okna tak, aby dlouho a dobře sloužila. Pokud si vyberete okna podle ceny, může Vám to přinést i docela dost problémů, jakmile se na podzim ochladí, vidíme to i na dotazech a žádostech o pomoc, které nám posílají zákazníci, kteří si takto okna vybírali. Zákazníci, kteří si koupí okna VEKRA, si mohou být jisti vysokou kvalitou nejen produktu, ale i špičkovými službami. Snažíme se řešit okna vždy do detailu a pro každého individuálně. S naší velikostí bychom si totiž ani nemohli dovolit nějakou nekvalitu. V současnosti držíme v záruce asi 2.000.000 oken.
Viděla jsem vaši reklamu v televizi, je fakt nutné spojovat okna s tím, jaké jsou ženy fúrie. Tak nevím, jestli bych si okna od vás vůbec koupila. Ale známá je má a je spokojená. Proč jste udělali takovou blbou reklamu?(Zuzana)
Foto
Je mi líto, že se Vám reklama nelíbí, byla myšlena jako nadsázka a humor. Prostě jsme jen chtěli zaujmout vtipnou reklamou, rozhodně jsme se nechtěli nikoho dotknout. Docela často dostáváme i dotazy ve stylu: manžel koupil okna a teď nám teče do bytu, nemohli byste mi nějak pomoci. Víme, že ženy hrají významnou roli při výběru.
Co je tak složitého na oknech, že se z toho musí dělat věda? Plastová okna jsou přeci všechna stejná, protože je jen pár výrobců těch plastových tyčí. Přijde mi, že se z toho dělá zbytečně složitost, abyste mohli lákat zákazníky, jak jim poradíte.(PeRy)
Foto
Platí vždy, že vyrobit lze prakticky všechno, ale ne vše bude dlouho a dobře fungovat, navíc kvalita plastových oken je uvnitř profilu a není snadné ji poznat. Když budete mít pár malých oken, možná bude jedno, jaká plastová okna si koupíte. Když ale budete mít posuvný systém, velkou okenní sestavu, tam už musíte mít okna správně zkonstruovaná, plast totiž dilatuje tj. reaguje na zahřívání svým prodloužení a letní slunce umí povrch plastových oken zahřát na 60 barevných i na 70 a více stupňů. Okna se mohou zkroutit a už nejdou seřídit ani opravit. Pak si možná nebudete myslet, že všechna plastová okna jsou stejná.
Máme vyměněná okna za plastová. Letos je sice docela teplo, ale zdá se mi, jako když jsou studená a táhnou. Co se s tím dá dělat?(Jana)
Foto
Zkontrolujte, zda jsou správně seřízená, to by mohla být příčina, když fouká, dáte k nim ruku, neměli byste cítit protahující vzduch. Seřízení oken je snadné, podle návodu od dodavatele to s imbusem snadno udělá i laik. Někdy mají lidé problém sžít se s novými okny, resp. očekávají, že po výměně oken nebudou muset topit, ale to není pravda.
Dobrý den, před 2lety nám při zateplování domu vyměnili i okna. Ikdyž pravidelně větráme a topíme tak se okna (hlavně při spodním okraji) stále rosí. Také kolem oken u zdi, na parapetu a pod ním je zima a citelně fouká (naměřila jsem rozdíl teploty v místnosti a na parapetu i 9st). Vedle okna nám dokonce praskla po výměně i zeď. Reklamovala jsem u firmy, která okna měnila, ale prý je všechno v pořádku.Poradíte, prosím, kde mohla vzniknout chyba, popř. jak mám postupovat dále? Děkuji(Jana )
Foto
Zaměřte se na vlhkost a teplotu, rel. vlhkost by neměla překročit 50% při teplotě 20-21stC, to je prevence rosení viz. dotazy dříve. Je potřeba pravidelně intenzivně vyvětrat, aby vlhkost unikla. Může být problém i v montáži, ale je těžké posoudit to bez další informací.
Uvažuji o dřevěných oknech, ale odrazuje mne, že je budu muset natírat. Existuje něco, jak se tomuto vyhnout a jak často se případně musejí natírat?(Václav )
Foto
Nikoliv natírat - 2x do roka je po umytí budete muset přetřít houbičkou namočenou v balzámu na dřevo. Více trpí okna vystavená slunečním paprskům a povětrnosti tedy na jih a západ. Ale pravidelná doporučená péče o lazuru výrazně prodlouží dobu, kdy budou potřebovat nějakou renovaci. Víme že naši zákazníci, kteří se o okna správně starají, nepotřebovali renovaci ani po 20 letech. Nebo je varianta investovat do dřevohliníkových oken, kde zvenku chrání dřevo hliníkové opláštění. Ale je to samozřejmě otázka ceny.
Je pravda, že se nemaji mýt okna když venku mrzne? (Líba)
Foto
Ano, sklo je amorfní látka a pokud použijete příliš horkou vodu na ledové okno, může sklo prasknout. V zimě tak lze doporučit jen otření lokální nečistoty a to např. kapalinou do ostřikovačů. Pravidelnou údržbu je ideální provádět na jaře a na podzim.
Jaká je nejlepší značka oken?(Ivan)
Foto
Taková, která Vám nabídne kvalitní okno a správně provedenou montáž jako dodávku na klíč a současně drží také záruku za celé odevzdané dílo. Že by VEKRA :-)
Jsou nějaká bezpečností okna? V ulici máme problém s dětma z blízkého ústavu. V ulici rozbili už 10 oken.(Blanka)
Foto
Bezpečnostní zasklení má již z výroby integrované jednu nebo více folií mezi tabulemi. Jde dosti těžko rozbít.
Mám asi 15let stará plastová okna, kdybych chtěl nechat vyměnit dvojité zasklení za trojité, je to možné? (Josef Malý)
Foto
Obraťte se na svého dodavatele, ten by Vám podle stavební hloubky profilu měl říci, zda je možné do Vašich oken zasklít 3sklo, které je silnější než 2sklo. Bude také potřeba vyměnit zasklívací lišty. Pokud by to šlo, měl by Vám tuto službu nacenit a zajistit.
Není nezdravé bydle v bytě s utěsněnými okny? Říká se, že ta dřevěná lépe dýchají, je to pravda?(Marie)
Foto
Pokud budete bydlet v bytě, kam táhne, tak tomu bude odpovídat Váš účet za teplo. Pokud by okna dýchala - protahovalo by jimi. Vždy je potřeba pamatovat na správné větrání, pokud nemáte rekuperaci. S novými okny se musíte sžít, naučit se v zimě správně větrat, to souvisí i s úsporou za teplo. více zde: https://www.vekra.cz/clanky-radce/vite-proc-se-rosi-okna/
Před lety jsem vyměňoval okna v bytě, byla dost drahá, ale zfušovali mi montáž, protože mi tam teklo pod parapetem. Výrobce mi pak řekl, že se musím dohodnout s montážní firmou na opravě. Teď se chystám stavět, když si nechám okna namontovat, jak je to pak se zárukou, kdo mi případně zaručí, že mi montážníci okna nezničí. díky (Petr Kratochvíl)
Foto
Pokud si vyberete výrobce, který zajistí dodávku na klíč tj. výrobu oken i jejich montáž, pak samozřejmě ručí za celé dílo, to by mělo být uvedeno i ve smlouvě. To je případ i VEKRY, jdeme v tom ještě dál, máme své montážní techniky, kteří jezdí po stavbách a kontrolují kvalitu práce našich montážníků.
Zdravím, je nějaký spolehlivý způsob, jak poznat, jestli budou okna dobrá i třeba za 20 let. Hodně se kritizují polská okna, ale je to fakt pravda, že jsou špatná? díky (Adéla)
Foto
Spolehlivý způsob neexistuje, protože kvalita se ukrývá uvnvitř profilu. Konkrétně u plastových oken je to síla stěn profilu, typ materiálu (prvomateriál / recyklovaný plast) a zejména síla kovové výztuhy. U menších oken, které navíc nejsou přímo vystaveny jižnímu slunci, které je zahřívá, problém být nemusí. Ale pokud potřebujete okna do novostavby, větší okenní prvky nebo sestavy, tam můžete kvalitu poznat třeba již první zimu. Je dobré vědět, kdo, kde a jak okna vyrobil. Jinak musíte samozřejmě věřit dodavateli, že dodal to, co deklaroval.
Dobrý den, ráda bych věděla jaký počet komor v platových oknech je ideální do panelového bytu? (Iveta)
Foto
Moderní plastová okna mají větší stavební hloubku 70 a více mm, v takovém případně již počet komor v profilu nehraje zásadní roli. To, zda jsou rozděleny na 5 či 6 komor vliv na tepelnou izolaci nemá. Počet komor hrál roli dříve, když plastové profily měly jen stavební hloubku kolem 50mm. Do panelového domu podle podmínek lokality by byly dobrou volbou profily st. hl. 70 mm osazené 3sklem, lepší vlastnosti přinese profil se středovým těsněním.
Dobrý den, kupuju byt a v bytech, které hledám se objevují názvy jako dvojsklo a trojsklo. Jaká je výhoda a nevýhoda jednotlivých produktů. Rozumím, že asi v izolaci, ale co větrání a těsnění. (Markéta)
Foto
3skla díky se díky vyšší povrchové teplotě vnitřní skleněné tabule nerosí. Větrat ale samozřejmě musíte, pokud nemáte v bytě rekuperaci vzduchu. 3sklo udrží více tepla v interiéru, ale z principu působí i opačně tj. na jaře a na podzim se byt tolik neprohřeje od slunečních paprsků - ale jsou i speciální solární 3skla zejména do pasivních domů, která mají v tomto směru lepší vlastnosti. Běžné 3sklo také pustí do interiéru trochu méně světla, záleží na síle pokovené vrstvy. Při výběru zasklení je dobré také zabývat se solárním faktorem a světelnou propustností. Často si lidé myslí, že 3sklo lépe chrání před venkovním hlukem - to ale není pravda, protihlukové vlastnosti je třeba řešit speciálním zasklením.
Jaký je nejlepší přípravek na údržbu oken ?(Ariel Urinal)
Foto
Stačí teplá voda se saponátem, jemný hadřík a nějaký leštič na sklo. Každý má své zvyklosti. Je nutné vyvarovat se čištění oken v mrazu - sklo by mohlo prasknout, nepoužívat nic drsného ani houbičky, ani písky. Nepoužívat chemikálie, které by mohly povrch naleptat.
Dobrý den, je nějaká osvědčená rada, jak předcházet neustálému zamlžování a orosení oken obzvášť teď v zimním období? (Marie)
Foto
Rosení způsobuje vysoká vnitřní vlhkost. Více rad najdete zde: https://www.vekra.cz/clanky-radce/vite-proc-se-rosi-okna/
Jsou okna až tak moc problematické zboží jak říkate ? Je to takové riziko ?(Honza Jebavý )
Foto
Mohou být, alespoň tak usuzujeme podle dotazů a problémů, se kterým se na nás obracejí zákazníci jiných dodavatelů. Kvalita oken je totiž skryta uvnitř profilu, laik ji nemusí poznat. Problémy navíc nezjistíte hned, ale třeba až za několik let. Samostatnou otázkou je pak kvalita služeb montáže oken.
Je na okna vyšší DPH ? (Dežo Dorant )
Foto
Pokud si objednáte okna i s montáží, pak takové dílo je daněno nižší sazbou DPH
Dobrý den, pořídili jsem si dům, který v letech 2001-2003 procházel rekonstrukci, v rámci které byly mimo jiné vyměněny otvorové výplně a dům zateplen. Okna jsou plastová s dvojskly, od podzimu, kdy se prudce ochladilo se potí tak, ze po nich až stéká voda, která se usazuje na vnitřním parapetu. Pokud sklo otírám, je utěrka následně mokrá. Může mít na pocení skel vliv vnitřní nerez proužek mezi skly? Místnosti větráme, mikroventilaci jsme zkoušeli také. Předchozí majitelé zvolili okna od Stavony s plastovým rámečkem uvnitř. Zvláštní je také hluk, který prochází do místnosti z venčí. Máme šanci, že by se nejen hluk, ale především pocení vyřešilo výměnou skel za trojsklo nebo modernější dvojsklo? (okna se nepotí mezi skly, potí se ve všech místnostech bez ohledu na jejich teplotu či využití). Moc děkuji. Přeji pěkný den, Nováková(Nováková)
Foto
Rosení oken je vždy otázkou vysoké vnitřní vlhkosti. Více informaci a návod, co může pomoci najdete zde: https://www.vekra.cz/clanky-radce/vite-proc-se-rosi-okna/ Nerezový meziskelní rámeček rosení zhoršoval, byl běžný dříven, dnes by již pravidlem měly být jen teplé meziskelní rámečky. Výměna za 3sklo by mohla s rosením pomoci, ale dodavatel by Vám měl říci, zda je lze do oken osadit. Přesklení je možné jen pokud má profil dostatečnou stavební hloubku. 3sklo je silnější a musí se vyměnit také zasklívací lišta, do oken menší stavební hloubky nemusí být 3sklo z bezpečnostních důvodů možné osadit. Hluk - zkuste, zda máte okna správně seřízená, hluk je nutné řešit komplexně, samotná okna nemusí představovat řešení, je nutné brát v úvahu i typ obvodového zdiva, více zde: https://www.vekra.cz/clanky-radce/jaka-okna-odhlucni-byt/
Chci si koupit jedno okno domů, kolik takový okno stojí?(Jaromír Serenatenko)
Foto
Vše se vyrábí na míru a cenová nabídka je vždy individuální, s okny je dobré myslet i na doplňky a samozřejmě služby montáže, zednického zapravení nebo likvidace starých oken
Jakej druh je nejlepší na zateplení domu ?(Michal Nachcaldo)
Foto
Pokud myslíte okna, pak v současnosti je dobré vybrat si okna s větší stavební hloubkou a středovým systémem těsnění (v plastových oken jsou to 3 těsnicí roviny) a osazené izolačním 3sklem. Taková okna splňují současné nároky na tepelnou izolaci.
Mam problém s oknem. Vždycky při otevíraní vrže včera vypadlo. Co mam dělat ? (Jan Krstitel)
Foto
Vrzání by mohlo pomoci promazání kování (to byste měl podle návodu od výrobce dělat 1x ročně). Pokud křídlo vypadává, zřejmě Vám u něj chybí pojistka proti chybné manipulaci, ta by měla být u oken standardem. Jinak vždy platí, že otáčet kličkou u oken s celoobvodovým kováním lze jen pokud křídlo doléhá do rámu - tedy všechny otvírací nůžky, čepy a díly kování na křídle zapadají do svých protikusů na rámu. Zkuste kontaktovat vašeho dodavatele - ten by podle smlouvy o dílo měl vědět, jaké kování máte a pomoci Vám.
proč existují kliky oken, které při otvírání cvakají? má to nějaký smysl?(David)
Foto
Jde o jeden z vývojových stupňů dodavatelů klik. V případě, že kování je osazeno pojistkou proti chybné manipulaci, tak takto klika ztrácí své opodstatnění. Mj. měla i evokovat zamykání sejfu, ale někomu tento zvuk naopak vadil.
když se do oken dávají 3 skla, změnila se s tím i síla pantů?(David)
Foto
Moderní okna by měla být konstruována tak, aby vydržela zasklení 2 i 3sklem, ale samozřejmě existují limitní omezení i na hmotnost křídel. VEKRA vždy konstruuje každý prvek pečlivě s ohledem na všechny parametry a u každého prvky je ve smlouvě uvedena i hmotnost. Každopádně správně zkonstruované okno musí mít i kování, panty a plastové okno pak i takovou výztuhu, aby dobře a dlouho fungovalo.
Jaké je hlavní kritérium pro výběr oken? Na co si mám dát pozor? Dle čeho určím správný materiál? Nebo i firmu? (Honza)
Foto
Okna volte hlavně podle toho, v jakých podmínkách budou sloužit a co od nich očekáváte. Kvalita oken na zdejším trhu je různá a je skryta uvnitř, laik ji nemusí poznat, proto byste měl vědět, kdo a kde Vaše okna vyrobil, abyste se měl v případě problémů kam obrátit. Materiál je pouze otázkou osobních preferencí a finančních možností, tepelná izolace přímo na materiálu nezávisí je to spíše otázka stavební hloubky profilu a typu zasklení. Důležitější je zabývat se volbou zasklení. Pozor - zásadní je nejenom kvalitní okno, ale především kvalitní montáž, nesprávná montáž okno zničí. Proto si zajistěte okna i s montáží a prověřte si, kdo a za jakých podmínek bude držet záruku nejen za okna, ale i montáž.
Dobry den jako nove se nam loupala barva na eurooknech loni natřene cca 4 vrstvy a barva se opět nafukuje ale jenom v patře z venku jsem stoho neštastná děkuji M,(Maruš)
Foto
Venkovní puchýřky a loupání barvy může způsobit buď poškození od povětrnosti, je potřeba 2x ročně použít balzám na dřevo, ten by Vám měl dodat nebo doporučit výrobce oken. Příčinou ale může být i vnitřní vlhkost, která skrz dřevo proniká ven, to je problém hlavně ve vysychajících novostavbách, kde se nevětrá a netopí. Konkrétní situaci by měl posoudit odborník. Vícevrstvá povrchová úprava drv oken by měla při pravidelném ošetření 2x ročně vhodný balzámem na dřevo vydržet 10-15let bez nutnosti renovace lazury, ale samozřejmě záleží na tom, jak jsou okna vystavena povětrnosti a také jaká je kvalita povrchové úpravy.
Již několikrát nám u chalupy rozbili okno a vloupali se tam. Mělo by smysl okno potáhnout folií, která zabraňuje rozbití? Je to funkční? Děkuji Radek Polčánek(Radek Polčánek)
Foto
Jakákoliv dodatečná instalace fólie není řešení trvalé, můžete ji poškodit třeba i při údržbě oken. Řešením může být bezpečnostní zasklení, kde je mezi tabulemi již z výroby intergrovaná jedna nebo více folií. Při rozbití zůstanou střepy na ní přilepeny a značně to znesnadňuje - či spíše prodlužuje - dobu pro vniknutí dovnitř. I samotné rozbití je podstatně těžší. Ale pokud to máte do chalupy, pak zvažte spíše mříže nebo rolety, které mají částečně i bezpečnostní funkci.
Dobrý den, jak řešíte izolaci oken v horkých letních dnech. Jsou na toto již speciální skla ? Jaká je vhodná příprava na tento problém? Jaké okna zvolit při jihozápadní orientaci pokoje?(Jana)
Foto
Řešením přehřívání je jednoznačně venkovní stínění, to je dobré řešit již v projektu novostavby nebo rekonstrukce. Pomůže i vnitřní stínění, ale účinnost je menší. Existuje tzv. protisluneční zasklení, ale nehodí se do bytu, je to řešení spíše pro komerční prostory např. se skleněnou fasádou, má totiž vícero nevýhod. Jednak omezuje průchod světla do interiéru, na jaře a na podzim, kdy chcete interiér prohřát to neumožní a co více, může mít i nepříjemný efekt, že když si rozsvítíte, tak je do interiéru ještě více vidět než u běžného zasklení. Jednoznačné doporučení je tedy venkovní stínění. více najdete třeba i zde: https://www.vekra.cz/clanky-radce/jak-prezit-letni-horka/
Dobrý den, máme okna po rekonstrukci a stále se nám doma vše potí a vlhne. Měnili jsme všechna okna a pokud je máme pootevřené, tak je vše v pořádku, ale pokud je zavřeme, hned je to špatné. Když jsme měli původní, vše bylo v pořádku. Co je špatně? Díky za radu Kamila J(Kamila J)
Foto
S novými okny se musíte sžít, byt se jimi totiž utěsní a přebytečná vlhkost nemůže unikat samovolně ven, jako starými okny, která většinou někde protahovala. Pořiďte si vlhkoměr s teploměrem, sledujete hodnoty, naučte se správně větrat a případně zvyšte teplotu v interiéru. Relativní vlhkost by neměla překročit 50% při teplotě cca 20-21st C, to je prevence proti kondenzaci vlhkosti v bytě. Je to nutné zejména pokud máte více květin, akvárium. Důsledně používejte digestoře v kuchyni i v koupelně. Nikdy nesušte v bytě prádlo. V zimě větrejte krátce a intenzivně, aby se neprochladily zdi a zařízení. více najdete zde: https://www.vekra.cz/clanky-radce/vite-proc-se-rosi-okna/
Dobrý den, před 10 lety jsme instalovali nová plastová okna. V současné době netěsní, kolem oken se dělá plíseň. Poraďte co s tím - opravit? vyměnit? Záruka už samozřejmě neplatí. Díky(Marta)
Foto
Netěsnící okna je třeba prohlédnout a seřídit, případně vyměnit těsnění, které již mohlo ztratit pružnost nebo může být poškozené, dobré je současně i promazat kování. Tvorba plísně kolem oken je známkou toho, že v místě je tepelný most - tedy prochlazované místo, kde se sráží interiérová vlhkost, tam pak vznikají plísně. Prevencí je sledování relativní vlhkosti v daném místě (neměla by překročit 50%) a teploty (ideální více než 20st C), při větší vlhkosti větrat a více topit. V zimě větrat intenzivně vždy několik minut nechat okno dokořán a pak zatopit. Nepoužívejte v zimě ventilaci, ta problém jen zhorší, protože se okolí oken prochladí ještě více a to plísni pomůže. Stavební řešení by měl posoudit odborník, možná by pomohlo zateplení obálky domu, tedy tím i zateplení venkovní okenní špalety.
Dobrý den, jaká okna jsou lepší? Plast nebo dřevo? A zároveň zda máme na rekonstrukci využít dvojsklo nebo trojsklo? Díky za odpověď Marek H(Marek H)
Foto
Nelze říci, jaká okna jsou lepší. Okna ze všech materiálů mají srovnatelné tepelně nebo zvukově izolační vlastnosti. Každý materiál má samozřejmě své výhody a nevýhody, ale volba je vždy jen otázkou osobních preferencí a finančních možností každého zákazníka.
Dobrý den, kočky mi podrápaly bílé plastové okno, existuje nějaký tmel, díky kterému se rýhy "zneviditelní"? Děkuji za Váš čas.(Martin Procházka)
Foto
Bohužel mechanické poškození plastových oken je v zásadě nevratné. Existují možnosti, jak odborník může chemicky poškození povrchu plastových oken zmírnit, ale vrypy po kočičích drápech neodstraníte. Bohužel jde o jednu z horších vlastností plastových oken, proto je třeba povrch chránit je před poškrábáním, pokreslením, poleptáním. Hodně škody může napáchat např. to, když poblíž pracujete s bruskou a odletující částečky kovu poškodí jejich povrch. Pozor i na používání chemikálií, která by mohla plast naleptat a nevratně zničit.
dobrý den, na kolik peněz vyjde renovace starých oken? Je lepší koupit okna plastová? děkuji(martina)
Foto
Repasování starých oken naše společnost neprovádí, ze zkušeností víme, že renovace většinou stojí téměř stejně jako nová okna. Fakt je ale to, že ani repasovaná stará okna nikdy nebudou mít tak dobré vlastnosti jako okna nová. S tím je potřeba vždy počítat při posuzování investice. Navíc, pokud si při repasi necháte osadit místo jednoduchého těžší izolační 2sklo, mohou se křídla svěsit, protože panty nejsou na křídla s větší hmotností dimenzovaná, tak můžete okna i zničit.
Zdravim, jak je záruka na ramy v drevostavbach? Dekuji(Martin)
Foto
Na okna, která vyrobíme a také sami namontujeme je standardně záruka 5 let, u dřevěných oken VEKRA s membránovou úpravou je pak standardní záruka 7 let a dřevostavby v tomto směru nejsou výjimkou. Pokud jsou domy osazené dřevěnými okny, pak je třeba dodržovat správnou a řádnou péči o jejich povrchovou úpravu.
Dobrý den, jak velký je problém při výměně oken, pokud už je dům zateplení, aby nedošlo k poškožení omítky. Děkuji(Charvátová Denisa)
Foto
Samozřejmě vždy je riziko poškození, ale dnes jsou technologie na takové úrovni, že lze i případné poškození upravit tak, že se nic nepozná. Při plánování je potřeba myslet na to, jak budou rámy ve špaletě osazeny, aby např. např. šly nainstalovat doplňky jako jsou sítě apod. a zároveň nedošlo k výraznému snížení světlosti otvoru.
Dobry den, Vaše firma je známa tím, ze mate velice schopné odborné konzultanty. Přesto, je nějaké obchodní zastoupeni které by jste doporučil? 😃(Honza Chott)
Foto
Jsme rádi, pokud jsou zákazníci s našimi techniky spokojeni. Každý technik má na starosti svůj region, který zná, proto umí poradit jednak podle zvyklostí, ale i zkušeností zákazníků. To je důležité, protože okna je dobré vybírati mj. i podle povětrnostních podmínek v dané lokalitě.
Je prosim pravda ,že lze plastová okna přeladit na zimnÍ provoz a pak zase zpětný na letní? A jak postupovat? Děkuji pěkně. (Jindřiška Obrtelová )
Foto
Pokud máte na mysli kování umožňující letní a zimní ventilaci tj. větší a menší otevření vyklopení křídla, pak ano, taková možnost existuje a vždy je na vás, zda tuto možnost chcete u svých oken mít. V případě, že dotaz směřuje k tomu, zda je třeba v zimě nastavit větší přítlak kování otočením součástky kování, pak nikoliv. Okna VEKRA nic takového nepotřebují, čepy správně seřízeného ceoobvodového kování se přizpůsobí teplotě. Ale některá jiná okna mohou potřebovat upravit přítlak kování otočením součástky na kování. Z návodu k údržbě, který máte od Vašeho dodavatele oken, byste měli zjistit, zda je toto seřízení třeba. Nicméně pozor - v zimě není doporučeno větrat ventilací, větrání je méně účinné a dochází k prochlazování interiéru a stěn, to vede ke snížení úspory za teplo.
Dobry den 1. zaujimala by ma zivotnost plastovych okien, na rodnom dome sme menili okna pred rokom 2000 je mozne ze este stale plnia svoju funkciu ? 2. Este by ma zaujimal Vas nazor na co si dat pozor pripadne co vyzadovat od dodavatela ak pozadujem maximalne odhlucnenie (staviame 100m od zeleznicnej trati a 200m od dialnice ) vopred velmi pekne dakujem (Miroslava)
Foto
Nejprve díky všem za Vaše dotazy. Překvapil mne takový zájem o okna a problematiku kolem nich. Snad stihnu odpovědět co nejvíce otázek. Jinak se můžete zeptat i prostřednictvím dotazu na webu VEKRY. Vývoj stavebních materiálů jde stále dopředu, 20let stará okna tak sice již nedostačují současným náročným požadavkům, ale na druhou stranu stále mohou dobře sloužit. Pokud správně těsní tj. mají dobře fungující nepoškozené a pružné těsnění, jsou seřízená a staráte se o jejich údržbu - tedy např. promazáváte jejich kování, vydrží desítky let. Odhlučnění je potřeba řešit komplexně - nejde totiž jen o okna, ale také o obvodové zdivo domu. Samotná okna situaci totiž nemusí řešit k Vaší plné spokojenosti. Jinak platí to, že lépe těsní okna s větší stavební hloubkou, středovým systémem těsnění a osazená protihlukovým zasklením. Pozor na poměrně častý omyl, 3sklo nemá lepší izolační schopnosti než 2sklo, vnější skleněná tabule protihlukového zasklení musí být silnější. U silnic nebo tam, kde jsou otřesy z těžké dopravy může být 3sklo problém, protože může docházet i k vibracím středové tabule. V nabídce je řada typů protihlukového zasklení podle toho, jaký útlum poskytují. Je třeba řešit správně i montáž oken do ostění. Dodavatel oken by měl vždy vědět, že potřebujete řešit protihlukovou izolaci. více najdete zde: https://www.vekra.cz/clanky-radce/jaka-okna-odhlucni-byt/