Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Připravovat se na menopauzu? Nesmysl!

Jak na menopauzu?
28. prosince 2018 | 00:00
Prezentace klienta |

Slovo menopauza má mnoho lidí spojeno s negativními emocemi a změnami. Skrývá se za ním spousta stresujících činností – sledování příznaků, testování nebo užívání léků. Přitom se nejedná o žádnou strašlivou nemoc. Menopauza je přirozené období v životě ženy. Bývá přirovnáváno k podzimu – období změn.

Lékaři termínem menopauza označují pouze poslední přirozené menstruační krvácení, zatímco v lidové mluvě se toto označení ujalo pro celé období přechodu. To začíná u žen již okolo 45 roku života. Postupně dochází ke snnižování pohlavních hormonů a klesá funkce vaječníků. Žena pomalu ztrácí plodnost. Samotná menopauza pak přichází v průměru okolo 51 let. 

Nevíme dne, kdy to skončí

Kdy menopauza nastane je ale velmi iniviuální a z velké části dáno geneticky. Stejně tak individuální a různé jsou obtíže, které období přechodu mohou provázet. Dobrá zpráva ale je, že třetině žen se buď vyhnou úplně nebo jsou jen velmi malé. Není tedy třeba se intenzivně sledovat a čekat na příznaky menopauzy. Možná nikdy nepřijdou.  

Jaké jsou nejčastější obtíže?

Návaly horka, pocení, noční pocení – nejčastěji ženy trápí nenadálé horko, které se rozlévá přes obličej, krk a trup. Obličej zčervená a orosí se. Tento nepříjemný problém může ženy trápit i několik let.

Poruchy spánku – často za nimi vězí právě výše uvedené noční pocení. Důvodů ale může být mnohem více. Problémem je, že špatné spaní snižuje naši výkonnost a soustředěnost přes den, proto se jej snažte vyřešit.

Přibírání na váze – za to obvykle není na místě obviňovat pouze hormální změny. I když je pravda, že ani zdravý životní styl a dostatek pohybu mnohy nepomůže. Ve středním věku totiž stoupá spotřeba kalorií a dochází k tělesným změnán. Příroda byla spravedlivá, děje se tak  i u mužů.

Neklid a kolísání nálad – neklid, depresivní nálady, nervozita. I za těmito problémy se může skrývat úbytek hormonů.

Změny menstruačního cyklu a krvácení – v období přechodu se menstruační cyklus mění. Ze začátku se cykly zkracují, později prodlužují. Nebo přicházejí nepravielně. Mění se i intenzita krvácení. 

Do boje raději přírodně

Pro většinu žen nejsou léky většinou potřeba. U jedné třetiny jsou však obtíže natolik silné, že je smysluplné nasadit hormonální terapii, kdy jsou chybějící hormony částečně nahrazeny. Jako každá hormonální léčba, i tato by měla být nasazena po poradě s lékařem, protože může mít závažné vedlejší účinky (hovoří se dokonce o nebezpečí rakoviny prsu).  Léky ze zelené lékárny mohou mít také nežádoucí účinky a někteří odborníci doporučují se o jejich nasazení také poradit s lékařem. Obstarat si je ale můžete zdarma v přírodě  - pozitivní vliv má třeba ploštičník hroznatý nebo drmek obecný. Na potíže se spaním pomůže klasická meduňka nebo kozlík lékařský.Některé věci ovlivnit nejde. Menopauza je jedna z nich. Díky zdravému životnímu stylu se vám je ale podaří lépe zpracovat, překlenout, vyrovnat se s nimi. 

Zdravý životní styl je vlastně jedinou možností, jak se na menopauzu nějak cíleně a smysluplně připravovat.

Co můžete udělat?

  • Dopřát si pravielný pohyb
  • Nekouřit
  • Zdravě jíst
  • Relaxovat a meditovat

Tyto jednoduché zásady by však měl doržovat každý spíš pro svůj každodenní dobrý pocit, zlepšení a udržení příznivého zdravotního stavu a posilování imunity, nikoli ze strachu před obdobím přechodu a menopauzou.