Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Dvě pětiny Čechů vydrží plnit novoroční předsevzetí pouze v lednu

19. prosince 2016 | 00:00
Prezentace klienta |

Novoroční předsevzetí si dává 52 % Čechů, z toho častěji ženy (56 %) než muži (48 %). Nejvíce z Olomouckého (72 %) a Ústeckého kraje (71 %). Naopak nejméně lidé žijící v Jihočeském (38 %) a Pardubickém kraji (41 %). K novoročním předsevzetím mají sklony spíše lidé s vyšším vzděláním, nejčastěji si je dávají mladí do 26 let. Tendence stanovit si předsevzetí s přibývajícím věkem klesá. Dvě pětiny z nás jej nevydrží plnit maximálně 1 měsíc. Naopak čtvrtina si věří, že je bude realizovat po celý rok. Informace vyplývají z aktuálního průzkumu o novoročních předsevzetích pro módní řetězec KiK.  

Letošní rok se pomalu chýlí ke konci a je čas přemýšlet nad tím, čeho bychom chtěli v roce 2017 dosáhnout. Právě nový rok bývá pro mnoho lidí významným přelomem spojovaným s různými předsevzetími. Cest „za lepším já“ bývá spousta. Na konci však záleží především na tom, jak silnou máme vůli k jejich plnění. Z průzkumu vyplývá, že až 39 % Čechů se obává, že nevydrží plnit své předsevzetí déle než jeden měsíc, 59 % pak dle předchozích zkušeností končí v závěru března.

„Překvapivé je, že 25 % Čechů si věří natolik, že dokáží plnit svá předsevzetí po celý rok. Důležité však je, abychom si nekladli nedosažitelné cíle, na kterých naše přání často ztroskotávají,“ říká Zuzana Procházková ze společnosti KiK, a dodává: „U 24 % Čechů převládá přání začít v novém roce hubnout a jíst zdravě. Téměř desetina by pak chtěla začít s aktivním životem a pravidelně sportovat. Nejen na ně myslí i naše prémiové sportovní oblečení značky Ergee. Díky dostupným cenám je řešením i pro začátečníky.“

U hubnutí a zdravého životního stylu to nekončí
Mezi další předsevzetí, ke kterým by se Češi na rok 2017 rádi zavázali, patří i šetření (18 %). Desetina pak chce trávit více času s rodinou, což je přání spíše mužů než žen. Rozdíly se mírně projevují i v jiných přáních. Téměř o 4 % více žen chce více dbát na svůj zevnějšek nebo získat lepší práci. Muži si oproti ženám přejí více myslet na druhé.

Autor: KiK