Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Rady a tipy pro domácí barvení vlasů: Zařiďte si hřívu jak od kadeřníka!

8. srpna 2013 | 06:00

Máte po dovolené vyšisované vlasy, nebo chcete stávající odstín oživit, ale na návštěvu kadeřníka nemáte čas ani peníze? Zkuste si být sama sobě kadeřnicí. Jen je potřeba držet se pár pravidel!

Barevní vlasů na "vlastní pěst" se ale nehodí pro každého. Nebarvěte se, pokud jste přecitlivělí na složky barev, trpíte ekzémem či astmatem nebo máte silně poškozené vlasy. V takovém případě se svěřte odborníkům.

Ještě než začnete
• Několik dnů před barvením se snažte nepoužívat kondicionéry a vlasové kúry. Ty totiž uzavírají povrch vlasu, barva do něj hůře proniká a výsledek barvení by nemusel být tak intenzivní.
• Barvení vlasů si naplánujte tak, abyste měla sama na sebe alespoň dvě hodiny času a klidu.
• Vlasy před barvením permanentní barvou nemyjte, je třeba, aby na pokožce zůstal ochranný film. Ten brání podráždění pokožky.
• Pokožku kolem čela, uší a na krku namažte krémem. Vyhnete se tam nepříjemným flekům.
• Připravte si celý obsah balení barvy, sklenici nebo misku k přípravě směsi, starý ručník k ochraně oblečení, hřeben nebo štětec na vlasy k nanášení barvy, hřeben s řídkými zuby, nůžky, hodinky nebo kuchyňský budík.
• Těsně před barvením si udělejte test kožní snášenlivosti (ano, je to otrava, ale vyplatí se), který najdete v každém návodu. Ten si nezapomeňte přečíst!

Víte, co o vás vypovídá barva vlasů?
Autor: Shutterstock.com
Nic neschovávejte na "horší časy"
Než se nadějete, vlasy začnou odrůstat a brzy se začne u hlavy objevovat váš původní barevný odstín nebo šediny. Není potřeba barvit pokaždé celou délku vlasů, zaměřte se jen na odrosty. Použijte však vždy nové balení barvy, pokud máte namíchanou směs, nesnažte se ji někde v ledničce uchovat na příště, to je naprostý nesmysl.

Barvu si hýčkejte
Abyste prodloužili životnost barvy a zachovali lesk, používejte vlasovou kosmetiku určenou speciálně pro barvené vlasy: šampony, kúry, stylingové produkty. Nanášejte je nejen bezprostředně po aplikaci, ale pravidelně i mezi barvením vlasů, a to i v případě, že si vlasy delší dobu nebudete barvit. Pokud vám vlasy po několika týdnech vyblednou, můžete barvu oživit pomocí přelivů, které obnoví svěží odstín i lesk do té doby, než si vlasy znovu obarvíte permanentní barvou.

Co NIKDY nedělejte
Doma nebarvěte vlasy velmi dlouhé, poškozené, odbarvené, melírované nebo barvené složitou kombinovanou technikou. Rozhodně nelze pro domácí barvení doporučit změnu barevných odstínů o více než 5 stupňů nebo barvení tmavých vlasů na blond. Barvení takových vlasů je vždy lépe svěřit do rukou odborníka.

Autor: ema