Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

120 činčil musí zemřít pro jeden kožich

Fotografie
28. listopadu 2010 | 09:03

Kožichy či kožešinové doplňky jsou letos velmi módní a určitě mohou být skvělým dárkem pod stromeček. Kvůli jednomu delšímu kožichu ale musí zemřít 120 činčil nebo 60 norků! Není to dostatečný argument pro umělé kožešiny?

Právě letošní zima je ve znamení módy kožešin. Objevují se nejen na kabátech, vestách a bundách, ale také na kabelkách, kozačkách a dalších doplňcích jako lemy. Prodávají se pravé i syntetické v mnoha různých úpravách. Zatímco dříve jsme poznali umělou kožešinu od pravé na první pohled, dnes se rozdíly stírají.

„V době umělých kožešin, syntetických kůží a spousty alternativních materiálů, které nabízejí stejné či lepší výhřevné vlastnosti na zimu, je rozhodnutí pořídit si pravou kožešinu opravdu jen politováníhodným módním vrtochem,“ říká Magda Rejhonová šéfredaktorka módního časopisu Salon, který se zapojil do celosvětové akce Obchod bez kožešin. Obchody i časopisy v ní bojují proti zbytečnému zabíjení zvířat. V Česku se jí účastní například firmy Marks a Spencer, H&M nebo Next.

I v Česku trpí zvířata

Vzhledem ke kvalitě v současnosti vyráběných kožešin proto není vůbec nutné kupovat kožešiny pravé. Pokud bude poptávka po přírodních kožešinách klesat, nebude umírat tolik zvířat na farmách, kde navíc žijí mnohdy v katastrofálních podmínkách. Kožešinová zvířata se u nás chovají na několika farmách, například v Moravských Knínicích nebo Syrovicích. Nedávno dostala společnost Svoboda zvířat fotografie z těchto chovů. Dá se říct, že podmínky jsou doslova skandální. Život je tu pro lišky a norky doslova utrpením.

„Zvířata mají omezený prostor. Například norci, zvyklí ve volné přírodě běhat a trávit čas ve vodě, jsou tu doslova uvěznění v klecích na několika centimetrech čtverečních,“ říká Lucie Moravcová ze Svobody zvířat. A také způsob, jakým se zabíjejí, vyvolává mrazení. To jsou určitě velmi silné argumenty. Některé evropské země o tomto problému diskutují, tři už chov pro kožešiny zcela zakázaly a ve čtyřech dalších je částečně omezen. V Česku se zatím do legislativy žádné omezení nedostalo.

KOLIK ZVÍŘAT MUSÍ ZEMŘÍT NA:

ČINČILOVÝ KOŽICH - 120

VEVERČÍ – 100

NORČÍ – 60

KRÁLIČÍ – 50

VYDŘÍ – 14

JEZEVČÍ – 10

LIŠČÍ – 10

JAK ROZEZNAT PRAVOU KOŽEŠINU OD UMĚLÉ?

Dnes už rozeznají špičkové syntetické kožešiny od těch přírodních jen odborníci. Můžete to přesto zkusit. Tady jsou základní rady:

Nejspolehlivějším znakem při rozpoznávání pravé kožešiny je kůže – obvykle bílá nebo žlutohnědá. U umělých kožešin rozhrnutím vlasů objevíte látku, na kterou jsou přichyceny.

Pravá kožešina má chlupy se špičatým zakončením, umělá je většinou zastřižena do rovna.

Můžete udělat i test hořením (určitě ne v obchodě!). Když se pálí zvířecí chlupy, páchnou podobně jako lidské vlasy, kdežto umělé jinak.

Orientační ceny výrobků: Pravá kožešina * Syntetická kožešina

Polární liška: 150 000 Kč * 6 000 Kč

Norek: 95 000 Kč * 2 000 Kč

Králík: 11 000 Kč * 2 500 Kč

Bobr: 70 000 Kč * 2 000 Kč

Mýval (límec): 1 500 Kč * 400 Kč

Liška (čepice): 2 500 * Kč 900 Kč

Autor: Zuzana Pšenicová, jos