Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Jak to vidí Františka: Arogance Olympu módy trvá!

Ralph Lauren to zase přehnal
18. října 2009 | 05:00

Slavný návrhář Ralph Lauren vyhodil štíhlou modelku Filippu Hamilton (23) kvůli tloušťce a nahradil ji virtuální figurou Barbie. Snovou a nereálnou postavou, které se chce řada dívek i za cenu života přiblížit.

Ze zatracené modelky Filippy Hamilton zbyla v reklamní kampani Ralpha Laurena pouze tvář, kterou komiksové krásce propůjčila. A sto sedmdesát osm centimetrů vysoká, pětapadesát kilo vážící Pilippa, jež pro značku pracovala sedm let, hořce protestuje a chce po Laurenovi omluvu. Nejspíš se jí zaslouženě dočká. Záleží na smlouvě, šikovné interpretaci právníků. Možná Hamillton dostane i nějaké finanční odškodnění. Tím celá kauza skončí. Pilippu nahradí jiná potřebně vyhublá těla spanilých děvčat, jež na svou příležitost za dveřmi houfně čekají.

U Ralpha Laurena zešíleli: Modelka je příliš tlustá! >>

A vůbec není vyloučené, že některé z nich začnou při vidině úspěchu hladovět, aby byly ještě subtilnější. To udělala před časem i Lusiel Ramos, která na molu zkolabovala a krátce poté zemřela. O život přišla i nádherná Brazilka Carolina Reston, jež měřila stejně jako Hamilton (175 cm) a v hmotnosti to dotáhla na snových čtyřicet kilogramů. A tím výčet tragických obětí s modelingem úzce spojené anorexie nekončí.

Teror absurdní štíhlosti berou modelky jako nutné zlo, jež k branži náleží. A pokud chtějí být slavné a bohaté, musí se mu podřídit. Některé si váhu udržují relativně snadno, jiné trpí. Propadají anorexii a bulimii. Šňupou kokain ve velkém, protože je udržuje v jisté euforii, nechá zapomenout na deprese, chuť k jídlu. Potlačí únavu a budí k výkonům. Česká topmodelka Petra Němcová chodí na liposukce, další slavná Češka, šestnáctiletý objev Elite Model Look, Denisa Dvořáková má v kuloárech pověst těžké anorektičky. Módní domy Chanel a Dior po ní ale šílí. Tak o co jde?

Úmrtí modelek, trvale poškozené zdraví miliónů dívek, které vidině módní štíhlost podlehly, už nějakou dobu svět burcuje k různým (většinou zbytečným a nedotaženým) opatřením. Anorexii a bulimii řeší jako nebezpečný společenský jev i Evropský parlament. Bohužel módní průmysl, který geniálně staví na iluzi, má mnohem větší vliv než na zdraví apelující osvěta. Dokud bude vyhublost spojená s výjimečností a krásou – se slávou, bohatstvím a světly ramp - tak se situace nezmění. Lidé, zejména ti mladí, sny potřebují, i kdyby na ně měli doplatit životem. Bohužel.