Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Luxusní materiál, který vás zahřeje? Kašmír!

12. listopadu 2017 | 06:00

Na podzim a zimu se vyplatí investovat do materiálů, ve kterých nepromrznete. Mezi ně patří určitě vlna a pak také kašmír. Jak takový kousek vybírat a na co si dát pozor?

Kašmír je velmi luxusní materiál. Získává se ze srsti kašmírských koz, a to už přes 2000 let. Do Evropy se však tento materiál dostal až v 19. století. Z kašmíru se momentálně vyrábějí kabáty, nejrůznější svetry, šály a čepice. Nejčastěji tyto kousky naleznete v neutrálních barvách, jako jsou černá, šedá a béžová, a to zejména kvůli tomu, aby se daly dobře kombinovat.

Mango, 2999 Kč
Autor: archiv firem

Jak vybírat

Pokud se rozhodnete investovat alespoň do jednoho kašmírového kousku, při jeho výběru dávejte pozor na složení. Některé obchody nabízejí pod označením kašmírový kabát úplně něco jiného. O kabátu s dvaceti procenty kašmíru se rozhodně nedá říci, že by se jednalo o kašmírový kabát. Aby vám kousek dlouho vydržel, byl příjemný na dotek a opravdu vás zahřál, musí jeho složení obsahovat alespoň padesát procent kašmíru.

Jak se o něj starat

Kašmírové kousky rozhodně nepatří do pračky ani do sušičky. Nejlepší je vyprat je v ruce ve studené vodě s jemným práškem. Sušit je pak můžete na rovném povrchu. Díky tomu nemusíte vytahovat žehličku, která kašmíru také příliš nesvědčí. Co se týká skladování, na ramínko zapomeňte. Kašmírový kousek pěkně složte a uložte ho do poličky nebo šuplíku.

Svůj kašmírový kousek si můžete vybrat v naší fotogalerii:

Autor: Markéta Tošnarová
Diskuse ke článku
.
Související články