Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Velký manuál domácího barvení: Jak si vybrat správnou barvu?

  • 16. ledna 2017 | 06:00

    Ano, nejhezčí a nejtrvanlivější barvu vám udělají jen kadeřnice, ale kdo na to má mít pořád čas a hlavně peníze? A tak se barvíme doma. Jak to udělat, aby byl výsledek jako ze salonu?

  • Vyznejte se v číslech!

    Nové čokoládové odstíny, Color Mask, Schwarzkopf, 150 Kč
    Autor: archiv firem
    Snad každá z nás zažila tu situaci, kdy opláchla barvu z vlasů a s hrůzou zjistila, že místo blond je zrzavá nebo taky zelená, z kaštanové vznikla děsivě černá a místo mahagonové na hlavě září sytě rudá. Za všechno může kombinace tří základních odstínů, které najdete v každé barvě na vlasy. Jde o žlutou (zlatou), červenou a modrou (popelavou). Jejich namixováním pak vzniknou všechny barevné odstíny, jenže je těžké se orientovat v tom, jaký bude výsledek. Důležité proto je nevybírat si barvu podle obrázku na krabičce, ale podle čísla na obalu. První číslo označuje sytost odstínu – čím vyšší číslo, tím světlejší barva (například č. 10 je velmi světlá blond, č. 5 světle hnědá a č. 1 černá). Druhé číslo říká, jaký odlesk námi vybraná barva obsahuje. Číslo 1 označuje popelavý, 2 duhový, 3 zlatý, 4 měděný, 5 mahagonový a 6 červený odlesk. A třetí číslo udává takzvaný vedlejší odlesk.
  • Slaďte vlasy s barvou pleti

    Při výběru odstínu barvy, který vám bude nejvíc slušet, se řiďte takzvanou barevnou typologií.

    ...
    Autor: archiv firem


    Jarní typ
    Máte světlou až průsvitnou pleť, rty jemně načervenalé, obočí nazlátlé a oči modré nebo hnědé? Pak vám budou nejvíc slušet odstíny zlaté, medové nebo měděné. I když budete mít chuť experimentovat, vždycky zachovejte teplý tón.

    Letní typ
    Ženy s porcelánovou pletí s olivovým nádechem, popelavým obočím, narůžovělými rty a modrýma, šedomodrýma, zelenošedýma nebo hnědýma očima by měly v drogerii sáhnout po vlasových barvách s popelavým odleskem. Sluší jim také stříbrné až platinové pramínky, ale nikdy by neměly mít moc tmavou barvu.

    Podzimní typ
    Typické jsou pro něj pokožka v teplém béžovém odstínu s broskvovým nádechem, červené rty a tmavohnědé oči. Vlasy mívají podzimní ženy často velmi výrazné a držet by se měly teplých a zlatě rudých odlesků. Super vypadají v medových nebo zlatavě červených odstínech.

    Zimní typ
    Majitelky porcelánové pleti s lehce namodralými rty a jednobarevnýma očima vypadají skvěle v tmavých barvách. Jejich rysy zvýrazní černé, tmavohnědé a klidně i modročerné tóny.

    Video se připravuje ...
    Vyzkoušeno: Vlasy bez chemie! Po roce experimentování se dokážu i obarvit! • VIDEO: Adam Balažovič

  • Základní pravidla: co musíte vědět

    Šampon pro blond vlasy, Brilliant Blonde, Nivea, 75 Kč
    Autor: archiv firem
    Všechno si připravte

    Ve chvíli, kdy smícháte ingredience, je třeba barvu okamžitě nanášet. Připravte si proto všechno dopředu.
    Co budete potřebovat:
    - štětec na nanášení barvy (dá se použít i starý kartáček na zuby)
    - keramickou nebo umělohmotnou misku
    - plastový hřeben a umělohmotné pinetky
    - staré triko a ručník
    - hodinky
    - krém na ochranu pokožky.

    Nemyjte si vlasy
    Alespoň dva dny před barvením si vlasy nemyjte. Maz, který tak na vlasech přirozeně vznikne, je totiž ochrání před chemickými látkami.

    Buďte realistka
    Nečekejte, že po jednom barvení budete z černovlásky platinová blondýna. I když jsou dnes barvy na vlasy velmi kvalitní, výrazné zesvětlení nechte na profesionálech. Riskujete jednak děsivý odstín, jednak hlavně to, že si vlasy zničíte.

  • Přečtěte si návod! Opravdu!

    Pečující šampon s kakaovým máslem, Ziaja, 70 Kč
    Autor: archiv firem
    Na odrosty jinak
    Pokud potřebujete dobarvit odrosty, je zbytečné nanášet barvu na celou délku vlasů. Zbytečně byste je namáhala.

    Jedno nebo dvě
    Na krátké vlasy stačí jedno balení, vlasy delší než na ramena potřebují dvě dávky.

    Pozor na přírodní barvy
    Pokud jste si vlasy barvila hennou, musíte počkat, až se odstín vymyje. Přírodní barvy totiž obsahují kovové soli, které zintenzivňují barevný výsledek, ale s chemií v klasických barvách reagují bouřlivě.

    Bez návodu to nejde
    I když máte pocit, že jste si barvila vlasy snad už stokrát, vždycky si znovu pečlivě přečtěte návod. Výrobci mohli například zkrátit dobu barvení nebo lehce pozměnit postup.

    Více o zimních trendech se dozvíte ZDE.

Autor: MAJ