Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Když úspěšné ženy dělají úžasné věci!

20. března 2014 | 06:00
Prezentace klienta |

Když vystudovala medicínu, emigrovala do Německa, kde i odstartovala svou kariéru. Jak se se svým osudem a životními zkouškami poprala Dr.Magda Rau a jak se dostala mezi špičky světové oftalmologie, se dozvíte v tomto rozhovoru.

Medicínu jste začala studovat v Čechách, ale praxi jste zahájila už v Německu. Proč tomu tak bylo?

Odjakživa jsem si přála žít svobodně, cestovat a poznávat nové země, a to mi tehdejší socialistický režim neumožňoval. Navíc můj první manžel hrál jako voják v kostele při mši na varhany, čímž si vysloužil pronásledování STB. Všechno dohromady mě tedy tehdy vedlo k emigraci.

Jaké byly vaše začátky? Jednoduché jste to v cizí zemi asi neměla.

V tehdejší době opravdu nebylo lehké najít v cizí zemi zaměstnání. Měla jsem ale velké štěstí, protože jsem našla místo u průkopníka laserových operací,
profesora Dausche, který provedl jako první na světě laserovou operaci dalekozrakosti.

Řekněte nám, co vás žene dopředu?  Mezi prvními jste se začala zabývat operační technikou Lasek a vaší vlastní modifikací této techniky Lasek Viscodissection.

Ráda dělám něco nového a hledám nové, šetrnější metody. Kromě těch, které jsou již zmíněny, jsem jako první na světě vypozorovala, že ženy potřebují jiné multifokální čočky než muži. Výsledky mého pozorovánía výzkumu byly zveřejněny v mnoha evropských očních časopisech. Momentálně jako jediná v Bavorsku implantuji u pacientů se zeleným zákalem Mikro Stent Cypass, který stabilizuje oční tlak. Hlavním hnacím motorem je pro mě zájem o pacienta a snaha co nejšetrněji zlepšit kvalitu jeho života, ať už zlepšením vidění, zbavení se brýlí, kontaktních
čoček nebo snížením očního tlaku.

Co je váš největší životní úspěch?

Mým největším úspěchem byl porod mého syna po velmi těžkém, svízelném těhotenství při plné pracovní zátěži. Dalším úspěchem bylo založení mé ambulantní kliniky v Chamu.

Jak se vám pracuje v do jisté míry "mužském" prostředí?

Máte pravdu, na evropských i amerických kongresech pro chirurgy jsou většinou muži oblečení v černých oblecích. Jednou v Paříži jsem měla na
přednášce červený kalhotový kostým a po přednášce mě šéf firmy, o jejichž multifokální čočce jsem referovala, prosil, jestli bych nemohla pro příští
přednášku zvolit tmavý oděv, který by nezlehčoval serióznost přednášených výsledků. Někdy je to zkrátka zajímavé…

Nezávidí vám kolegové to, že jste tak úspěšná?

Většina kolegů se naučila vážit si mě, někteří ale odmítají moji tezi, že ženy jinak vidí, a proto potřebují ke spokojenosti jiné multifokální čočky než muži.

Když operujete lidem oči, co vy sama považujete za krásu, která vaše oko vždy pohladí?

Bezpochyby krásná příroda, zajímavá stará i nová architektura, krásné obrazy, ale i lidé se smyslem pro humor a pochopení pro problémy druhých, které se odrážejí v jejich očích.

Více informací naleznete na www.dr-rau.cz

Související články