Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

První rok první dámy: V módě se stále nenašla

8. března 2014 | 07:00

Je tomu přesně rok, co byl Miloš Zeman jmenován do úřadu prezidenta republiky. Spolu s ním se do společenského hledáčku dostala i první dáma Ivana Zemanová. Jak si poradila s vystupováním na veřejnosti a s vybíráním garderóby?

Těžké začátky 

Inaugurace není státní pohřeb. Zemanová v módě tápe. Zemanová je málo reprezentativní. Zemanová: Typická žena z davu – neurazí, nenadchne. To jsou titulky, jež jsme o první dámě mohli vídat chvíli po nástupu jejího manžela na post prezidenta. Ivanu Zemanovou stihla rozsáhlá kritika za její šatník.

Na akcích svého manžela se zahalovala do temných barev a nelichotivých střihů, snad ve snaze splynout s pozadím a stát se neviditelnou. Navíc jsme málo kdy mohli na jejím obličeji vidět úsměv. Právě zasmušilost a ponurost jejího vzezření byla terčem častých komentářů.

I její pokusy o vybočení schytaly nejednu kritiku. Jako například lososový kostýmek na návštěvě polského prezidenta. Se svým manželem získali nelichotivé přezdívky „Losos a násos.“ První dámě se tehdy ale nedala upřít snaha. Výrazná barva jí velmi svědčila. Bohužel ji ale zradil střih sukně. Ani další její pokus zazářit se ji nevyvedl. Při červnové návštěvě Klokánku zvolila pro změnu veselé modrozelené šaty. Opět ale pohořela při výběru střihu.

Sto dnů po volbě prezidenta

Ivana Zemanová si vzala ma sebe modročerný kostýmek, který ji slušel.
Autor: Zbyněk Pecák

Není divu, že se Zemanová po těchto nelibých komentářích vrátila ke své tradiční černé. Přestože ale nakonec tmavé barvy zase vyhrály, po sto dnech úřadování prezidenta Zemana, už se názory lepšily. „Zemanová na sobě pracuje. Nový účes jí prospěl. Hledá se, ale volba oblečení je vhodnější. Jen tak dál,“ říkal tehdy nejeden vizážista či stylista. 

Pokrok je ale cítit i nyní. Velmi dobře hodnocena byla například na svatbě Terezy Kerndlové, kde úporné smutné kostýmky vyměnila za příjemnou černobílou kombinaci, která jí velmi svědčila. Následovalo například focení pro novinový magazín, kde, i když s pomocí stylistů, výborně zkombinovala proužky s puntíky.

Postupem času bylo vidět, že si bere k srdci dobře míněné rady svého okolí a její styl se pomalu ale jistě měnil k lepšímu. Zároveň to vypadá, že konečně roztála. Už žádné útěky před novináři a přísný výraz. Ivana Zemanová poskytuje rozhovory, buduje si image a velmi rozsáhle se angažuje do pomoci dětským Klokánkům a do dalších charitativních aktivit.

A nyní 

Ivana Zemanová
Autor: Profimedia

To vše se velmi výrazně promítlo i do jejího šatníku. Jakoby se první dáma smířila s tím, že schovávat do nekonečna se zkrátka nemůže.  Velmi jí například prospělo, když nelichotivá rovné střihy a špatné délky vyměnila za pouzdrové šaty či dobře padnoucí pouzdrové sukně s vypasovanými a lichotivými sáčky. Příjemně potěšil i výběr zajímavých doplňků, ať už to byl velký náhrdelník nebo zajímavý šátek.

Přestože asi nebude udávat módní trendy jako tolik oblíbená první dáma Spojených států Michelle Obama, snaha dostát svého postavení se jí upřít nedá. Můžeme tedy doufat, že Ivana Zemanová, která se stala jednou z nejsledovanějších osob současnosti, bude dál pracovat na svém stylu a jednoho dne si své kritiky získá stejně, jako se to po velkém boji povedlo i Dagmar Havlové.

 

Jak se její styl vyvíjel posuďte samy v galerii:

Autor: Kristýna Dolejšová