Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Nesmrtelná inspirace: Módní ikony, které ovlivnily naše šatníky

  • Módní můzy: Audrey Hepburn, Coco Chanel a Madonna. A to není všechno
    26. července 2013 | 10:00

    Módní trendy určují už od nepaměti slavné osobnosti. A jejich odkaz na sobě nosíme i dávno po tom, co už nejsu mezi námi. Podívejte se na slavné tváře, které vtiskly svou stopu do módního nebe.

  • Skromná Coco Chanel (1883-1971)

    Gabrielle 'Coco' Chanel v roce 1929
    Autor: profimedia.cz
    Gabrielle Coco Chanel po smrti matky strávila několik let v klášteře, kde si všímala účelného oblečení jeptišek. Tuto zkušenost využila později, když uvolnila ženy z korzetu a do módy zavedla jednoduchý a praktický styl. Jako první také prosadila černou barvu, která byla původně jen pro komorné a služebnictvo – přesto ji  vnutila svým bohatým zákaznicím. Prý se jim chtěla pomstít za to, že s ní na začátku století, když ještě nic neznamenala, zacházely jako s hadrem. Jejím nejproslulejším modelem jsou univerzální malé černé šaty, kterými povýšila módu pro služky do oblasti haute couture.
  • Kouzelná Audrey Hepburn (1929-1993)

    Audrey spolupracovala se světovými značkami a firmu Givenchy inspiroval a k vytvoření vůně L’Interdit.
    Autor: ČTK, Pressdata, profimedia.cz, archiv
    Mladá Audrey Hepburn, filmová hvězda padesátých let, byla módním dítětem slavného návrháře Huberta de Givenchy. Audrey, štíhlá dívka s velkýma očima, se stala jeho maskotem a současně věrnou zákaznicí. Jeho modely se tak objevily v řadě úspěšných filmů. Oblékal ji do skvostně vypracovaných vlněných střihů se siluetou do ‚A‘ a do pouzdrových šatů, ve kterých zazářila i v legendární Snídani u Tiffanyho. Proslavila zejména tolik oblíbené pouzdrové šaty, které zdůrazňovaly ženskou siluetu. Trendy jsou dodnes.
  • Rebel James Dean (1931-1955)


    james dean
    Autor: Profimedia.cz
    James Dean byl zanedbaným dítětem. Matka mu zemřela v devíti letech na rakovinu, otec se o něj nestaral a tak vyrůstal u tety a strýce. Jeho zarytý odpor k autoritám tak nejspíš pramenil právě z dětství. James Dean utekl z práv k herectví a přes noc se stal hvězdou. Jeho nejslavnější role je Jimmy Stark ve filmu Rebel bez příčiny. Společně s Marlonem Brandem tehdy oslnil Ameriku. Pod vlivem Jamese Deana se mladí Američané začali vymezovat vůči konzumnímu chování svých rodičů, paradoxně jim však nevadilo, že nosili stejné kožené bundy jako Marlon Brando nebo džíny, které si oblékal James Dean. A tak jezdili na stejných motorkách a poslouchali rock’n’roll. Černá džínová bunda a modré rifle jsou ale univerzální uniformou rebela dodnes.
     
  • Vyzáblá Kate Moss (39)

    Na Kate se podepsalo drogové období a kouření. Pod očima a kolem úst má viditelné a hluboké vrásky
    Autor: Profimedia.cz
    Příchod Kate znamenal konec krásek z planety Barbie, dokonalých jako řecké bohyně. Do centra pozornosti se dostaly chudinky se zplihlými vlasy, skloněnou hlavou a pobledlou pletí, které působily jako zanedbané děti. Idolem se staly vyzáblé zfetované dívky, jejichž symbolem se stala právě Angličanka Kate Moss, s výškou hrubě pod standardních sto sedmdesát centimetrů s váhou pouhých čtyřicet pět kilo. Byla obviňována z toho, že její snímky mají pedofilní podtext a že její vychrtlost šíří anorexii. Kromě závislosti na kokainu se Kate proslavila vztahem s Johny Deppem a do současného módního proudu prosadila mimo jiné baleríny a několik prvků džínové módy – upnutý ‚skinny‘ střih kalhot, kratičké šortky a bundy.
  • Drzá Madonna (54)


    90. léta: Madonna v outfitu od Jeana Paula Gaultiera.
    Autor: profimedia.cz
    Madonna se proslavila body se špičatou podprsenkou, které je podle některých nejslavnějším koncertním kostýmem všech dob. Navrhl ho pro ni známý návrhář Jean Paul Gaultier, který tak jako první učinil intimní vrstvy oblečení veřejnými. Madonnina špičatá podprsenka se do módního mainstreamu neprosadila jako příliš provokativní, prvky ze spodního prádla však současné módě zůstaly.
  • Punková babička Viviene Westwood


    Vivienne Westwood představila svou kolekci na podzim/zimu 2012/2013
    Autor: Reuters
    Tato britská návrhářka, která se od počátku snažila co nejvíce provokovat, si otevřela butik s názvem SEX, kde prodávala trička potištěná porno obrázky. Inspiroval se jím i Malcolm McLaren – jeho kapela Sex Pistols, která svým nezkrotným duchem přispěla k formování hnutí punk, se jmenovala právě podle tohoto obchodu. Viviene a Malcolm jsou tak považováni za duchovní rodiče punku. Mainstreamové módě přinesli vzpouru a provokaci. Obohatili ji třeba o černou kůži a cvočky. Viviene Westwood později také oblékala hrdinky vlivného seriálu Sex ve městě.

    Zdroj: Fashion Days Fashion Academy ve spolupráci s Janou Máchalovou (kniha Budiž Móda)

Autor: ema
Diskuse ke článku
.