Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Nesmrtelné puntíky: Ty musíte mít!

22. května 2013 | 14:30

Jsou symbolem ženskosti a vytříbeného vkusu. Už ve 30. letech ovládly módní svět a od té doby se staly součástí šatníku snad každé ženy. Každému outfitu dodají vtip a šmrnc. O čem je řeč? O puntících!

Proč se jim říká polka dots?

Už je tomu více než sto let, co ženy vyrážely v puntíkatých šatech a sukních tančit na taneční zábavy.

A jaký styl tehdy nejvíc frčel? Samozřejmě polka. Právě odtud pochází jejich celosvětový název "polka dots", který se používá dodnes.

Zkuste puntíkatý vzor!
Autor: Archiv firem

Nosí je i myši

Minnie Mouse
Autor: Facebook.com

Puntíkatou módu ovlivnil dokonce známý kreslíř a umělec Walt Disney. Úspěšnému myšákovi Mickey Mouseovi pořídil partnerku Minnie, kterou oblékl do červených šatů s bílými puntíky. 

Božská Marylin

V roce 1950 si tohoto jednoduchého vzoru začaly všímat i známé módní domy a návrháři jako Christian Dior, Jacques Fath a další. Jakmile si je ale oblíbila Marilyn Monroe a začala se v nich objevovat na veřejnosti, propuklo šílenství. Musel je mít prostě každý.

Móda
Autor: Archiv firem

Pop Art a další boom

V 60. letech se v Americe objevil nový umělecký směr - Pop Art, pro který byly puntíky jedním z hlavních poznávacích znamení. Právě tehdy se opět začaly objevovat na módních přehlídkách.

Od té doby jsou "polka dots" tak oblíbené, že si je můžete povléknout na polštář, pořídit si stejně vzorovaný kus nábytku, nebo poprosit svého manikéra, aby vám jej vykouzlil při zkrášlení nehtů. Jsou všude a nás baví. A co vy? Máte nějaký puntíkatý kousek?

Zkuste puntíkatý vzor!
Autor: Archiv firem

Autor: Eva Dvořáková