Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

To vás překvapí: Margaret Thatcher milovala módu a šperky!

11. dubna 2013 | 06:00

Přezdívalo se jí Železná lady, ale nedávno zesnulá Margaret Thatcher (†87) byla prý žena jako každá jiná. Alespoň pokud jde o módu. Co stálo za jejím vybroušeným stylem?

Často se uvádí, že Thatcher vynalezla tzv. power dressing, odívání v pánském stylu, typické pro vysoké manažerky i političky. Opak je ale pravdou - přestože pracovala mezi muži, byla odhodlaná zachovat si ženskost.

Když bývalá britská premiérka v roce 1987 vstoupila do vrcholové politiky, její styl byl stejně konzervativní jako její názory. Díky pomoci stylistů se ale posunula ke stylu, který byl formální, ale měl šmrnc.

Jako holčička

Skvělou práci přitom odvedla její jmenovkyně Margaret King, která pracovala jako stylistka pro luxusní značku Aquascutum. "Thatcher vždy pečlivě dbala o svůj vzhled a když si zkoušela oblečení, nakrucovala se jako holčička," usmívá se dnes.

Čím byla starší, čím výraznější barvy volila.
Autor: profimedia.cz

Čím byla předsedkyně vlády starší, tím více si prý módu užívala. Podobně jako britská královna Alžběta II. nosila kostýmky ve všech barvách duhy. Ke každému patřila ladící kabelka, pár bot a samozřejmě šperky, které Thatcher milovala.

Hodiny s Vogue

Stejně jako listování časopisem Vogue. Na hodiny, které u jeho stránek strávily povídáním o "holčičích" záležitostech, vzpomíná její osobní asistentka Cynthia Crawford: "O dobře ušitém oblečení toho Lady T věděla dost, vždyť její matka byla švadlena!"

Stejně perfektní jako její outfit musel být i premiérský účes. Kadeřníci jí vlasy čtyřikrát týdně umyli, natupírovali a přelakovali. Že nesměl nikde odstávat ani vlásek? To už vás možná nepřekvapí.

Autor: mab