Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 10°C

Punčochy kdysi a dnes: Z mužských nohou na ženské nožky

11. února 2012 | 06:13

V 16. století byly tak vzácné jako dnes originál třeba kabelka Kelly od Hermes. Dlouhá léta se navíc vyjímaly pouze na mužských nohou. V současnosti jsou však výlučně doménou žen.

Muži nosili dlouhá staletí krátké kalhoty, a tak tehdy punčochy byly součástí jejich garderoby. S postupným prodlužováním kalhot však v 19. století definitivně ztratili v pánském šatníku význam a nahradily je postupně ponožky.

V dámském šatníku byl vývoj opačný. Jak se sukně od počátku 20. století zkracovaly, stal se časem z punčoch jeden z nejdůležitějších dámských módních doplňků.

Historie punčoch

Ve starověku si Římané a Řekové nohy a chodidla obalovaly bandážemi z kůže a lnu, později z nich sešívali ponožky. Pletené punčochy nosili pouze Egypťané.

Po celý středověk se punčochy většinou šily z látek a kůže a často se přišívaly rovnou na kalhoty. Pletené punčochy se prosadily až v 16. století ve Španělsku a látkové vytlačily definitivně z oběhu až koncem 18. století.

S různými vzory: tamsinlondon.cz, 435 Kč
Autor: archiv firmy
Pletli se tehdy ručně, dokud v roce 1589 Angličan William Lee nezhotovil první pletací stroj, čímž přispěl k vývoji pletených punčoch.

O dokonalou přilnavost punčoch se postaral v roce 1939 až nově objevený nylon, díky kterému koncem 40. let z zmizely punčochy se sexy švem.

Do začátku 60. let držely punčochy na noze podvazkové pásy, ale móda minisukní si vyžádala objev punčochových kalhot.

Podvazky se pod „mini“ prostě nevešly. S nimi přišly do módy i barevné a vzorované "nohy". V roce 1983 firma Wolford vyjela s novinkou – samodržícími punčochami, které však éru punčocháčů nijak neohrozily.

Jak a k čemu se nosí

Obecně platí čím elegantněji šaty, tím jemnější a průhlednější punčochy. K oděvu z teplejšího materiálu zase tlustší punčochy.

Puncochy s podvazky: tamsinlondon.cz, 590 Kč
Autor: archiv firmy
Současná móda sice vítá kombinace různých vzorů a struktur materiálu, ale společenský bonton pro nošení punčoch má jasná pravidla.

Typově známe dva druhy punčoch: První jsou v klasické délce ke stehnům - samodržící, či s podvazky. Druhá varianta jsou celkové punčochové kalhoty.

Co se materiálu a stylů týče, je jich mnohem více. Pevnost, elasticitu a jemnost udává číselné označení den / dtex. Číslo 3 označuje extrémně tenké, téměř neviditelné, 15 standardní tloušťku, 30 středně neprůhledné a 100 zcela neprůhledné