Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Bájné místo s bohatou historií. Král se zde zmocnil vlády protiprávně

11. srpna 2021 | 09:52
Prezentace klienta |

Navštěvovat bájná místa a zákoutí s bohatou historií je pro mnoho z nás nezapomenutelný zážitek. A pro některé dokonce smysl života. Jedním z obdivuhodných koutů světa, který dodnes fascinuje turisty i archeology z celého světa, je po právu Řecko. My se dnes podíváme na bájné město Volos v Thesallii ve středním Řecku. Co nás tam jako návštěvníky čeká zajímavého?

Na začátek trochu geografie

Volos je město v Thessalii ve středním Řecku, na břehu Egejského moře. Je hlavním městem prefektury Magnesia, leží 320 km severně od Athén na úpatí hory Pelion u Pagasetického zálivu. Město je nejvýznamnějším přístavem Thessálie a žije zde kolem 85 tisíc obyvatel.

Autor: Shutterstock, řecko

Příběh o Iásonóvi a Argonautech se vypráví už přes 3000 let

Pověst o Iásónovi začíná v bájném Iolku, který se nacházel právě na území současného města Volos. Pokud jste ji ještě ještě neslyšeli, tak šlo ve stručnosti o to, že se Argonauté pod vedením mýtického hrdiny Iásóna vydali hledat zlaté rouno. Nalezení zlatého rouna bylo podmínkou zlého krále Peliáse k tomu, aby přenechal vládu nad městem právoplatnému dědici trůnu – Iásónovi. Součástí posádky byli údajně i bájní řečtí hrdinové jako Herkules nebo Théseus.

Autor: Shutterstock, řecko

Návštěva archeologického muzea

Pokud se toto kouzelné město rozhodnete navštívit, neměli byste minout archeologické muzeum Volos. Najdete zde nálezy od počátku 20. století až po archeologické vykopávky v Thesálii. Vystavené exponáty zahrnují artefakty z Dimini a Sesklo, první neolitické osady v Evropě, stejně jako širokou škálu předmětů ze starověkého Řecka.

Autor: Shutterstock, řecko

Procházka podél pobřeží Volos se rozkládá kolem úchvatného pobřeží Pagasetického zálivu. Přístav se rozprostírá od trajektového přístavu až k Thesálské univerzitě a pobřeží pokračuje ještě dále a poskytuje místo aktivitám jako je rybolov, veslování nebo třeba plavání. Ať už se rozhodnete okolí prozkoumat pěšky, za běhu nebo na kole, tak nebudete zklámani. Přístav je navíc místo bez aut, takže si jakoukoliv aktivitu vychutnáte do poslední kapky.

Autor: Shutterstock, řecko

Objevte tradici tsipouradiko

Pokud je toto město proslulé i něčím jiným než svou historií, je to tsipouro. Tsipouradika jsou restaurace, které podávají tsipouro (destilovaný alkohol podobný raki) v kombinaci s mezes, což jsou lahodné pokrmy zahrnující čerstvé ryby a krevety až po saláty a dipy. Během dne uvidíte tsipouradika všude, pro místní obyvatele je tradicí do těchto podniků chodit alespoň jednou týdně.

Autor: Shutterstock, řecko

Naplánujte si výlet na horu Pelion

Volos je dynamické přímořské město a od většiny ostatních se liší díky dobrodružné hoře, která se rozkládá na jeho pozadí. Pelion je místem mnoha tradičních vesnic a mezi Řeky (a zejména Athéňany) je velice vyhledávanou destinací. Fantastické výhledy, čistý vzduch a posezení v místních kavárnách jsou zde zárukou spokojenosti všech návštěvníků.

Řecko je vskutku krásná země!

Pro více informací navštivte www.visitgreece.gr/inspirations/all-you-want-is-greece.

Autor: visitgreece.gr