Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Vyzkoušejte bioživot

3. června 2008 | 14:53

Ze všech stran se na nás valí informace o biopotravinách, ekologickém zemědělství a o přístupu k životu ve stylu bio. O co vlastně jde a proč je o to tak velký zájem?

Základem zdraví je nepochybně strava. Lidstvo už odnepaměti sužují choroby podmíněné tím, co člověk jí. Poznatky o výživě, nemocech i o jejich vzájemné podmíněnosti jsou nyní výrazně lepší než v minulosti a nadále se prohlubují. Ani to však nestačí, protože nejen dospělí, ale i děti začínají kvůli nedostatku pohybu a špatné stravě trpět nadváhou a zdravotními komplikacemi.

To je ale jen jedna strana mince. Pod nesprávnou výživou se neskrývá jen přejídání v bufetu a konzumace vysloveně nezdravých jídel. Škodlivé může být i to, co zdánlivě vypadá jako zdravé. Stačí si přečíst seznam konzervačních látek, stabilizátorů i umělých přísad v potravinách. Ani ovoce a zelenina toho nejsou ušetřeny. Například na banánových plantážích se používají v oblastech s benevolentními ekologickými zákony toxické chemikálie v mnohem větší míře než ve vyspělých zemích.

S ohledem na přírodu

Výběrem biopotravin z ekologického zemědělství volíte nejen cestu zdraví, ale i zodpovědný přístup k přírodě, zvířectvu i k ostatním lidem. Jednoduše budete žít v harmonii sama se sebou a svojí volbou ovlivníte rovnováhu v ekosystému. Je potřeba myslet na to, že každá změna, byť i zdánlivě bezvýznamná, má obrovský smysl.

Co je ekologické zemědělství?

Je návratem k přirozeným podmínkám. Ekofarmáři nepoužívají průmyslová hnojiva, hnojí kompostem, koňským hnojem nebo používají "zelené" hnojivo. Správné střídání plodin na obdělávaných polích zabezpečuje to, že rostliny jsou silné a odolné proti chorobám a škůdcům.

Ekologické zemědělství významně ovlivňuje životní prostředí. Nesmí se v něm používat chemické látky, pesticidy a rychle rozpustná průmyslová hnojiva, zejména ta dusíkatá. To znamená, že v oblasti, kde rolníci hospodaří ekologicky, se rozmnožují užitečné organismy, uvidíte tam rozmanitější rostliny i živočichy, omezuje se znečišťování spodních i povrchových vod, stejně jako znečištění ovzduší.

Zvířata jsou chována v přirozených podmínkách, netrpí v malém prostoru, jsou krmena výhradně krmivy z ekologické rostlinné výroby. Mláďata vyrůstají u matek. Zakázáno je používání hormonů a přípravků na podporu přírůstků masa, například antibiotik. Jakým způsobem tedy biozemědělci léčí nemocná zvířata? Šetrnými postupy, tedy bylinkami, homeopatiky, nebo dokonce akupunkturou. Pokud veterinář při léčbě výjimečně použije léky, prodlužuje se ochranná lhůta na maso i mléko.

Bioprodukty pro zdraví

Výrobky rostlinného nebo živočišného původu, které pocházejí z ekologického zemědělství, označujeme jako bioprodukty. Nedivte se proto, kromě bioobilnin a biozeleniny existuje i biomaso a biouzeniny. Biopotraviny se vyrábějí z těchto bioprodutků. Při vývoji nových výrobků je na začátku nápad, který vždycky posuzuje tým nezávislých odborníků na ekologické hospodářství, biologii a na výživu.

Při výrobě biopotravin se postupuje co nejšetrněji, to znamená bez použití syntetických látek, barviv, ochucovadel, a jsou zakázány postupy ohrožující zdraví – bělení, ozařování, mikrovlnný ohřev, plynování a sterilizování formaldehydem. Výrobní postup má být takový, aby v biopotravinách zůstalo co nejvíce výživných a životadárných látek, které jsou důležité pro lidský organismus.

Výhody biopotravin

  • Méně toxických látek a rakovinotvorných chemikálií.
  • Kvalitnější bílkoviny.
  • Kvalitnější tuky.
  • Více vitaminu C.
  • Více selenu a zinku.
  • Více vápníku.
  • Více důležitých fytochemikálií s ochranným vlivem na zdraví.
  • Splňují nejen všechny hygienické a potravinové normy, ale navíc i speciální pravidla výroby a zpracování bioproduktů a biopotravin.
  • Jsou chutnější.
  • Podléhají kontrole ve všech fázích výroby, zpracování a distribuce.

Nevýhody biopotravin

  • Vyšší cena.
  • Omezenější nabídka na trhu.
  • Možná přítomnost přírodních toxických látek.
  • Jejich konzumací můžete i přibrat na váze, pokud nemáte vyváženou racionální stravu.

Jak prospívají našemu zdraví?

Prvním krokem ke zdraví je zbavit tělo škodlivin a v detoxikovaném stavu je udržovat. Při metabolickém procesu vznikají v těle toxické látky, tělo je přijímá také z potravy ve formě „éček“, tedy konzervantů, barviv, nestravitelných potravin, ale i z hnojiv a veterinárních léčiv aplikovaných zvířatům. Dalším zdrojem toxinů jsou léky a vzduch (v domácnosti např. výpary z lepidel a z barev nábytku).

Proto je bio životní styl ve zdravé a rozumné míře tolik prospěšný. Měli bychom se snažit stravovat se co nejzdravěji, tedy dodržovat zásady racionální výživy. Zdroj potravin by měl být co nejkvalitnější, nejčistější, nejživější, takový, který obsahuje maximum možných blahodárných látek a minimum těch přídatných, chemických. A tomu jednoznačně odpovídají biopotraviny.

Jsou opravdu dražší?

Pravdou je, že ne každý si může dovolit nakupovat biopotraviny, nemluvě o tom, když živíte čtyřčlennou rodinu. Zvažte ale, kolik peněz utratíte v oblíbené kavárně nebo za různé očistné kúry, dietní přípravky a za rychlé občerstvení. Proč jste ochotná zaplatit 30 Kč za porci hranolků nebo 40 Kč za 1 hamburger a zdráháte se dát je za 500 g špaldové mouky, která je výživnější a mnohem zdravější?

Vyšší cena biopotravin souvisí s většími nároky na ruční práci, například na ruční sběr škůdců. Při ekologickém způsobu pěstování rostlin a chovu zvířat jsou výnosy nižší než při průmyslovém způsobu výroby.

NEPŘEHLÉDNĚTE

Ze zdravých výrobků lze uvařit dobroty

Přesvědčte se sami, zítra vám přineseme 5 receptů na originální biopochoutky.

Život v biostylu

Pokud máte zahradu, vařte ze surovin, které si vypěstujete. Samozřejmě je důležité, jakou formou se o zahradu a o její plody staráte. Pokud nemáte odvahu, prostředky nebo chuť změnit svůj život a vyznáváte zlatou střední cestu, zkuste se dopracovat k biopotravinám a ke zdravějšímu životu postupnými krůčky. Například bílou mouku míchejte se celozrnnou, pěstujte si vlastní bylinky a kupujte si biosemínka nebo biočaj. Při nákupu potravin čtěte informace o složení na obalu a vyhýbejte se potravinám s velkým počtem přísad, stabilizátorů a podobně. Kupujte sezónní ovoce a zeleninu, mnohdy totiž obsahuje až 10x méně pesticidů než ovoce nesezónní a dovážené. Nenechte se ošálit klamavou reklamou s veselými zvířátky na pozadí idylické přírody. Pokud chcete koupit biovýrobek, dbejte na to, aby nesl odpovídající označení a zemi původu.

Kde koupíte biovýrobky?

Poměrně pestrou škálu výrobků s certifikovaným označením bio koupíte v supermarketech, Můžete tam pořídit těstoviny, kojeneckou výživu a v některých i čerstvé biomaso, samozřejmostí jsou sušená semena, ořechy, ale i mléčné výrobky a v neposlední řadě také ovoce a zelenina.

Rozmanitější nabídku najdete ve specializovaných prodejnách. Další možností je nákup biovýrobků přes internet. Ale můžete se obrátit přímo na konkrétní farmu, kde nakoupíte biopotraviny nejlevněji. Podrobnější informace najdete na internetu: www.biospotrebitel.cz, kde nechybí ani adresář prodejen, farem a restaurací nabízejících bioprodukty.


MINIROZHOVOR

Odpovídá: Daniela Lojková, www.krasnezdravi.cz, Nový styl života

Jsou biopotraviny vhodné pro každého?

Rozhodně ano, výjimkou jsou – stejně jako u nebiopotravin – osoby s určitým výživovým omezením vzhledem ke svému zdravotnímu stavu (např. alergiím, redukci apod.), kde si musí každý jedinec vybírat potraviny vhodné pro něj.

Lze biostravu považovat za dietní?

Často se setkávám s mylným názorem, že všechno bio je automaticky i dietní, ale není to tak. Platí zde totéž, co u běžných potravin, kde si každý musí vybírat potraviny vhodné pro konkrétní dietu a samozřejmě s ohledem na jejich kalorickou hodnotu.

Co je zárukou, že označené výrobky mají skutečně kvalitu bio?

Všechny požadavky kladené na kvalitu bio jsou pravidelně kontrolovány. Kdo chce své výrobky označovat jako bio, musí získat certifikát nevládní organizace KEZ, která na ekofarmy pravidelně vysílá své inspektory. Kontrolám podléhá každý prvovýrobce, zpracovatel i obchodník s biopotravinami. Kontroly probíhají minimálně jednou ročně. České biovýrobky jsou označeny zelenobílým pruhovaným logem – tzv. biozebrou.
(lap)

Autor: lap, luc
Klíčová slova: bpž;bpz;zdraví;bio;
Související články