Pátek 11. října 2024
Svátek slaví Andrej, zítra Marcel
Oblačno, déšť 12°C

Jak být viditelně mladší, ale stále sama sebou? Zeptali jsme se MUDr. Petra Poláka

Buďte krásnější a mladší, víme jak na to
11. října 2024 | 06:00

Pokud na sobě pociťujete výraznější známky stárnutí, chcete podstoupit nějaký zákrok a mít dlouhodobé výsledky, řešením mohou být invazivní chirurgické postupy. Současný trend velí kombinaci moderních chirurgických metod s těmi miniinvazivními. Na konkrétní doporučení jsme se zeptali MUDr. Petra Poláka z kliniky Esthé. 

Kdy je vhodné, aby žena podstoupila celkové omlazení obličeje, a kdo je ideálním kandidátem?

Chirurgické omlazení obličeje neboli facelift se nejčastěji doporučuje ženám, které pociťují výraznější známky stárnutí v oblasti obličeje a krku, jako jsou hlubší vrásky, povislá kůže či ztráta kontur obličeje. Pokud miniinvazivní zákroky již nevedou k dostatečnému zlepšení, facelift může být vhodným řešením. Obvykle ho podstupují ženy ve věku 40–60 let, kdy tyto příznaky začínají být patrné.

VIDEO: Zázračný vývar: Proč je superpotravinou a pomáhá i ke kráse?

Video se připravuje ...
Zázračný vývar: Proč je superpotravinou a pomáhá i ke kráse? • VIDEO: Videoredakce ženských webů

Jak probíhá rozhodování o konkrétním zákroku?

Každý zákrok začíná konzultací u nás, během které s pacientkou probírám její očekávání a konkrétní oblasti, které by chtěla zlepšit. Rozhodujícími faktory jsou kvalita tkání, míra poklesu kůže a hloubka vrásek, ale i věk a zdravotní stav pacientky. Cílem je vždy vybrat zákrok, který nejlépe odpovídá individuálním potřebám a zajistí přirozený výsledek. 

Jaké metody omlazení obličeje jsou dnes nejúčinnější?

V současnosti je velmi populární tzv. deep plane facelift, který se zaměřuje na hlubší vrstvy obličeje a poskytuje přirozenější a dlouhodobější výsledky než klasické metody, které se soustředí pouze na napnutí kůže. Pro dosažení optimálních výsledků se často kombinuje chirurgický zákrok s nechirurgickými metodami, jako je aplikace vlastního tuku, kyseliny hyaluronové nebo ošetření pokožky frakčním laserem, které zlepšují kvalitu kůže.

Jaký je rozdíl mezi metodami facelift, browlift a necklift?

Facelift se zaměřuje na dolní dvě třetiny obličeje, zejména tváře a čelistní linii, zatímco browlift se věnuje horní části obličeje – tedy čelu a víčkům. Při neckliftu se zase ošetřuje oblast krku a spodní čelisti. Každý z těchto zákroků řeší specifické problémy a často se vzájemně kombinují.

Buďte mladší, ale stále sama sebou
Autor: Esthé

Vysvětlíte prosím čtenářkám, jak probíhá rekonvalescence po faceliftu?

Doba hojení je obvykle 2–4 týdny, během kterých se mohou objevit otoky a modřiny. Finální výsledky jsou patrné po 6–12 měsících, kdy jizvy zpravidla blednou a ztrácejí na viditelnosti. Výsledek faceliftu je dlouhodobý, přetrvává obvykle 7–15 let, v závislosti na kvalitě tkání a technice zákroku. Přesto je třeba počítat s tím, že proces stárnutí pokračuje.

A co operace očních víček, jaké benefity získá pacient kromě těch na první pohled? 

Operace očních víček (blefaroplastika) je oblíbený zákrok, který nejen výrazně omlazuje vzhled, ale přináší i funkční výhody. Kromě odstranění nadbytečné kůže a tukových váčků, což dodává obličeji svěží a mladistvý vzhled, může tento zákrok také zlepšit periferní vidění. Těžká víčka často omezují zorné pole, což může být nepříjemné při každodenních činnostech. Dalším benefitem je úleva od únavy očí a bolestí hlavy, které jsou způsobené napětím svalů kolem očí.

Jaký je průběh operace víček a kdy vidí pacient konečný výsledek?

Zákrok se provádí v lokální anestezii a je minimálně rizikový, s rychlou rekonvalescencí. Jizvy po operaci jsou velmi jemné a po 6–12 měsících téměř neviditelné. Otoky a modřiny obvykle zmizí během 1–2 týdnů a finální výsledek lze očekávat za 3–6 měsíců.

Lze operaci víček kombinovat s jinými zákroky?

Ano, blefaroplastika se často kombinuje s jinými estetickými zákroky, jako je browlift nebo facelift, čímž se dosáhne komplexního omlazení obličeje.

MUDr. Petr Polák působí nově na renomované klinice plastické chirurgie Esthé, kde se specializuje na chirurgické zákroky obličeje, jako je například facelift, browlift nebo blefaroplastika a další. 

MUDr. Petr Polák
Autor: Esthé

Pokud máte obavu z invazivních zákroků, zkuste to nejprve miniinvazivně, informace o těchto metodách doplňuje MUDr. Mária Kozák-Figlárová z kliniky Esthé. 

Co si máme představit pod pojmem „miniinvazivní“ zákrok?

Jedná se o ambulantní zákroky, při kterých sice pronikáme pod povrch kůže, ale bez skalpelu a není nutná ani celková anestezie. Pracujeme s jehlami, různými druhy výplní, případně se speciálními nitěmi a zaměřujeme se na omlazení a zkrášlení v oblasti obličeje a krku, dekoltu či rukou. Procedury probíhají ambulantně v lokální anestezii, není před nimi potřebná nějaká větší příprava. Zákroky jsou rychlé a často probíhají hned po úvodní konzultaci klientek nebo se rozloží do několika návštěv.

Jaké jsou v této oblasti aktuální trendy? 

Určitě je to tzv. beautifikace. Jedná se o soubor omlazujících a zkrášlujících miniinvazivních zákroků sestavených „na míru“. Klientka přijde s přáním, že chce být krásnější nebo vypadat mladší a svěžejší, ale neví přesně, jaké zákroky by měla podstoupit. Já tedy navrhnu konkrétní zákroky, které jsou pro ni právě teď nejvhodnější. Výsledek vypadá naprosto přirozeně, to bych řekla, že je hlavní trend současnosti.

Populární botulotoxin nebo výplně nabízejí i kosmetické salony. Na co si dát pozor, než se někam vydáme na vlastní pěst?

Miniinvazivní zákroky by se měly vždy podstupovat na skutečné klinice, a ne v kosmetickém salonu. Tam totiž nemusejí vždy používat ověřené materiály, které distributoři poskytují pouze lékařům. Kosmetička také na rozdíl od lékaře nezná anatomii obličeje, takže neví, do kterých oblastí obličeje látku aplikuje, jak hluboko má aplikovat nebo ve kterých vrstvách a jakým směrem se má při aplikaci pohybovat.

Kam tedy jít?

Určitě na renomovanou kliniku se zkušenými lékaři a dobrými recenzemi, opravdu se to vyplatí. K nám na kliniku Esthé často přicházejí nové klientky právě na doporučení těch stávajících. Vidí na nich, že vypadají dobře a přirozeně, a tak se chtějí svěřit do rukou stejného lékaře. Doporučení a důvěra jsou pro mě ta nejlepší zpětná vazba. Jsem ráda, když se ženy díky naší péči cítí sebevědoměji a mohou se těšit z pozitivních reakcí svého okolí.

MUDr. Mária Kozák- Figlárová
Autor: Esthé

MUDr. Mária Kozák-Figlárová působí na renomované klinice plastické chirurgie Esthé, kde se specializuje na miniinvazivní zákroky.

 

Autor: Lenka Knápková