Neděle 8. září 2024
Svátek slaví Mariana, zítra Daniela
Polojasno 29°C

Nová prsa, nový začátek: Jak si zvýšit sebevědomí?

Toužíte po úpravě poprsí?
25. července 2024 | 06:00

Operace prsou patří mezi nejvyhledávanější zákroky plastické chirurgie. Jaké jsou v této oblasti možnosti a nové trendy? Jaká jsou ideální prsa a jsou prsní implantáty bezpečné? Na tyto otázky jsme se zeptali Doc. MUDr. Ondřeje Měšťáka, Ph.D. z kliniky Esthé. 

Z jakých důvodů dnes ženy podstupují nejčastěji plastické operace prsou? 

Nejčastěji přicházejí ženy s přáním svá prsa zvětšit, upravit asymetrii či pozvednout pokleslá prsa například po dětech. Přicházejí i klientky, které chtějí svá přirozená prsa zmenšit, protože jim jejich velikost a váha působí zdravotní obtíže a snižuje jim kvalitu života. Samostatnou kapitolou jsou pak rekonstrukce prsu po rakovině. Obecně mohou operace prsou ženám opravdu významně zvýšit kvalitu života, učinit je šťastnějšími a spokojenějšími. O tom ostatně vypovídají i studie klinického efektu, kdy operace prsou měly vyšší vliv na zlepšení kvality života než endoprotéza kyčelního kloubu. Vždy je ale potřeba zodpovědný přístup. V rámci konzultací s pacientkami pečlivě zvažujeme rizika a přínosy výkonu. Za sebe mohu říct, že až 30 % pacientek, které přijdou, k operaci neindikuji.

Jak podle vás vypadají ideální prsa? 

Ideální prsa mají relativně jasně dané parametry, ale zároveň nemusí vypadat úplně stejně. Záleží na kvalitě kožního krytu, jeho množství a elasticitě, pozici prsů na hrudníku, projekci, výšce a šířce prsů, pozice dvorce na prsu a na mnoha dalších parametrech.  

Když se podíváte kolem sebe, tak prsa, která vyjdou z plastických operací jsou často otázkou subjektivního názoru a vkusu. Lidé možná úplně nevědí, jak má správně esteticky prs vypadat, nebo je jejich vnímání estetiky trochu posunuté. Problém ale je, že to občas nevědí ani odborníci, protože je to v tréninku neučili. Pro mě je tvar prsu důležitější než jejich velikost.  

Jaké jsou současné trendy? Druhy a tvary prsních implantátů, pro koho jsou jaké vhodné?  

Trendy ve tvaru prsů jsou rozmanité a závisí hodně na kultuře a sociální skupině. Ke mně například chodí pacientky, pro které je důležitý tvar prsu, přirozenost a tu preferují před přílišnou velikostí. Jinde je to ale zase jinak a velikost hraje prim. Co se týká operačních technik je v dnešní době pro nejlepší tvar prsů nejmodernější užití kombinace implantátu s tukovou tkání, použití tzv. vnitřní podprsenky pro vyztužení tkání prsů, nebo třeba přizpůsobené uvolnění svalu, kterým také můžeme prs tvarovat. 

Druhů prsních implantátů je obrovské množství. Kromě velikosti se liší tvarem, náplní a povrchem. V mé praxi preferuji na míru vybrané anatomické implantáty, které vybírám z asi 150 variant podle výšky, šířky a projekce individuálně pro každou pacientku. Tím můžeme dosáhnout nejlepšího tvaru prsů.

Na co si dát pozor, pokud ženy plánují úpravu poprsí? Okolo plastiky prsů panuje mnoho mýtů.

Mýty se vztahují zejména k vlastním prsním implantátům, k jejich životnosti a bezpečnosti. A také k tomu, že prsy musí zákonitě vypadat nepřirozeně, pokud v nich implantáty jsou. To poslední záleží spíše na anatomii pacientky a s dnešními pokročilými technikami užívanými při augmentacích prsů můžeme docílit přirozeného výsledku u stále většího množství žen. Stran životnosti prsních implantátů se často říká, že by se měly po 10 letech měnit. Měnit po 10 letech kvalitní implantát, pokud je na ultrazvukovém vyšetření v pořádku, je zbytečné. Třeba implantáty, které používám, mají naše pacientky na zhruba 20 let. Když pak vyndáme ty, které se implantovali před 20 lety, vypadají prakticky jako nové. Takže si myslím, že vydrží opravdu dlouho. Některé implantáty se ale mění rychleji, závisí to na typu implantátu a určitě doporučuji ultrazvukové vyšetření jednou za rok. Třeba riziko prasknutí implantátu během 10 let se pohybuje podle typu implantátu od 1-5% implantátů. Co se týká bezpečnosti implantátů, to je na samostatnou diskuzi. 

Dalo by se říct, že okolo bezpečnosti a tzv. nemoci z prsních implantátů vzniká trochu panika. Jaká je tedy aktuální situace? 

Tzv. Breast Implant Illness (BII) neboli nemoc z prsních implantátů je stále více rozebírána na sociálních sítích, ale i v médiích, a vychází z osobní příběhů žen, popisujících různé zdravotní problémy, jež jim měly způsobit prsní implantáty. Máme dnes již řadu dat a studií, které neindikují žádnou nemoc, jež by se dala ve spojení s prsními implantáty diagnostikovat. Této problematice se věnují nejlepší vědci ve Spojených státech i ve světě. I my plastičtí chirurgové, to bereme velmi vážně. Přestože pacientky skutečně uváděnými obtížemi mohou trpět nebo trpí, neprokázal se organický dopad silikonových implantátů. Data ale poukazují na možnou rozdílnost v psychologickém nastavení těchto pacientek. Proto bych rád před šířením paniky varoval. Na klinice Esthé používáme pouze implantáty od těch nejlepších společností a riziko reálného vážnějšího poškození zdraví implantátů vychází matematicky na 0,0039 %. To je statisticky nesrovnatelně méně, než když k nám na kliniku cestujete autem nebo třeba strávíte tři dny v New Yorku. 

Doc. MUDr. Ondřej Měšťák, Ph.D. je plastický chirurg a absolvent 3. lékařské fakulty UK. Kromě praxe v estetické a rekonstrukční chirurgii se věnuje výzkumu a výuce studentů na 1. lékařské fakultě Univerzity Karlovy, kde zastává funkci zástupce přednosty pro výuku. V roce 2017 byl rektorem Univerzity Karlovy jmenován docentem pro obor chirurgie na základě jeho publikační, vědecké a pedagogické aktivity. Jako chirurg se na klinice Esthé zabývá celým spektrem estetické chirurgie. V klinické praxi se nejvíce věnuje estetické a rekonstrukční chirurgii prsů a estetické chirurgii nosu. Pravidelně přednáší o tomto tématu v rámci ČR i zahraničí. 

MUDr. Ondřej Měšťák
Autor: archiv MUDr. Ondřeje Měšťáka

Autor: Lenka Knápková